0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Ланч-бокси: оптимальний вибір для щоденних перекусів

03.10.2023

У дослівному перекладі слова «ланч-бокс» означають коробка або сумка для їжі. Нині такий гаджет став дуже популярним. Його використовує кожна дитина – і школяр, і навіть у дитячому садку. Студенти та дорослі люди, які беруть із собою на роботу перекус, також не обходяться без цього простого сучасного пристосування. Тому виробники сьогодні пропонують величезний вибір таких товарів із пластику, металу і навіть зі скла. Який ланч бокс кращий? Сьогодні чимало мам і тат ставлять собі це питання. Давайте разом розберемося у їхніх видах та особливостях, щоб вибір був набагато простішим.

Види ланч боксів

Види ланч боксів

Ланч-бокс – це коробочка з кришечкою, яка щільно закривається. Вона може бути класичною або оригінальною, доповнена малюнками, мати роздільники для різних страв або функцію підігріву і багато іншого. Існує безліч класифікацій ланч-боксів за різними критеріями.

Для перекусів

Ланч бокс для перекусів

На сьогоднішній день найбільш ходовими варіантами ланч-боксів для перекусу можна назвати моделі:

  • Із пластику. Вони найпопулярніші. Для дитини можна вибрати пластиковий ланч-бокс круглої або прямокутної форми у вигляді улюбленого персонажа, наприклад, ведмедика або у формі половинки фрукта. Перевага пластикового контейнера в тому, що його легко мити, коштує недорого. Але при цьому у випадку падіння пластикову модель можна легко пошкодити.
  • З металу (нержавіючої сталі). Металеві вироби довговічніші, ніж пластикові, тому розбити їх не так просто, як варіанти із пластику. Але коштують металеві ланч бокси дорожче.

  • Ізольовані. Такий контейнер протягом тривалого часу може зберігати страву теплою або гарячою. Для цього у них передбачена підкладка із піноматеріалу або вакуумна ізоляція. Ізольований ланч бокс коштує дорожче, ніж звичайний. Але якщо необхідно зберігати їжу теплою чи холодною якийсь час, цей варіант – те, що треба.
  • Коробка для бенто. Так називають японські ланч-бокси з кількома відділеннями усередині. Так можна включити у свій обідній перекус кілька видів продуктів. Зазвичай такі моделі бувають пластикові чи металеві. Їхні кольори та розміри можуть бути найрізноманітнішими.

Ланч бокс з підігрівом

 

З підігрівом

Якщо ми вибираємо ланч бокс для використання без мікрохвильової печі або в авто, тоді рекомендується зупиняти вибір на моделі з підігрівом. Вона може працювати від прикурювача в автомобілі або від мережі. Зазвичай, щоб підігріти їжу, знадобиться лише 5-10 хвилин. Оскільки герметична конструкція добре зберігає тепло, увімкнути підігрів можна заздалегідь.

Для виготовлення моделей з підігрівом вибирають матеріали, які не виділяють токсичні речовини при нагріванні. Вага такої конструкції може досягати 1 кілограма. За розміром вона також буде більшою за звичайну модель.

 

 

Дитячі

Дитячі ланч бокси

Який ланч бокс вибрати для школяра? Відповідь це питання залежить від того, скільки років вашій дитині. Для учнів початкової школи краще підходять моделі із пластику з надійною застібкою. Підлітки можуть брати обід у скляному або металевому ланч боксі. Маленька дитина скляний бокс може випадково розбити, а варіант із нержавіючої сталі може виявитися для неї занадто важким.

Дитячі ланч бокси, в які ви плануєте покласти щось рідке або з соусом, повинні мати герметичну кришку. Якщо її не буде, обід ризикує опинитися між книжками у портфелі. Брати із собою фрукти, горіхи для перекусу можна в контейнері на застібці.

Дитячі бокси для перекусу мають оригінальний дизайн. Дітки можуть вибрати варіант із яскравим малюнком або у вигляді улюбленого персонажа або, наприклад, бутерброду. Деякі ланч бокси для дітей у комплекті мають столові прибори.

Щодо обсягу, то дитячі моделі не дуже великі. Зазвичай для перекусу учня молодшої школи буде достатньо ланч боксу, об'ємом до 300 мл. Туди можна покласти бутерброд, печиво, фрукти. Якщо збираєтеся давати повноцінний обід, вибирайте варіант, об'єм якого становить до 420 мл. Для старшокласників підійде модель до 860 мл. У неї поміститься їжі на два перекуси.

Ланч бокс термосумка

У вигляді термосумок

Ланч бокс у вигляді термосумки – це чудовий спосіб зберегти страву холодною або теплою. Якщо покласти в сумку об'ємний десерт, він не розтане швидко.

На вигляд термосумка нагадує сумочку з ручками. Але відрізняється від неї своїм наповненням. Такий варіант ідеальний для недовгого пікніка.

Для мікрохвильової печі

Перекус у деяких ланч боксах можна розігрівати прямо в мікрохвильовій печі. Зазвичай інформація про таку можливість вказується виробником.

Ланч бокс для мікрохвильової печі виготовляється із матеріалу, який при нагріванні не виділяє небезпечних для здоров'я людини частинок.

З секціями

Ланч бокс із внутрішніми секціями, тобто роздільниками дає можливість покласти в контейнер одразу кілька видів страв: перше та друге. Також можуть бути відділення для соусу, столових приладів. Це дуже зручний спосіб скласти і пюре, і котлетку, і легкий салат, а ще солодке печиво до чаю в один контейнер. При цьому можна бути впевненим, що страви не змішаються між собою.

Ланч бокс з секціями

Багатоярусні

Ланч бокси із кількома ярусами поділені на відділення вертикально. Зазвичай вони займають чимало місця. У деяких варіантах відділення можна відстебнути одне від одного. Закріплюються вони за допомогою ремінця. Він фіксує всі секції та не дозволяє їм падати.

Існує ще один варіант багатоярусних ланч боксів – у вигляді гармошки. Кількість вертикальних відділень може змінюватися залежно від ваших потреб. Такий ланч бокс складається та розкладається за принципом гармошки. У складеному вигляді його товщина становить близько 5 сантиметрів.

Багатоярусні ланч бокси

Ланч-бокс на 3 рівні Гамбургер, 800 мл
Код 109990
116 грн
Ланч-бокс на 3 рівні Гамбургер, 500 мл
Код 109991
106 грн
Ланч-бокс двошаровий (синій), 1450 мл
Код 110000
184 грн

Як вибрати контейнер для їжі

Якщо ви не знаєте, який ланч бокс вибрати, але хочете, щоб ваша покупка була вдалою, при перегляді різних моделей у магазині рекомендуємо звертати увагу на:

  • Відповідність особливостей ланч боксу та типу їжі, який ви збираєтеся покласти в нього:
    • якщо ви хочете, щоб ваша страва довго залишалася теплою, - вибирайте модель із можливістю підігріву;
    • для рідкої їжі слід використовувати ланч бокси з герметичними кришками – вони захищатимуть від можливих протікань;

    Для рідкої їжі

    • одразу для кількох видів страв підійдуть варіанти з окремими секціями.
  • Об’єм та форму. Об’єм ланч боксу повинен бути таким, щоб він міг вмістити все, що ви захочете взяти із собою. Для дитини об’єм може коливатися від 250-350 мл до 1 л (залежно віку). Що стосується розміру та форми, то слід вибирати їх так, щоб контейнер потім легко помістився у дитячий рюкзак або вашу сумку. Іноді діти кладуть ланч-бокс на дно портфеля – у такому разі є сенс вибрати контейнер, який буде за розміром не ширшим і не довшим, ніж дно сумки.

Додатковий функціонал

  • Додатковий функціонал. У комплекті з ланч боксом можуть бути соусниці, термос, столові прилади. Для соусниці зазвичай передбачено окреме місце у своїй секції. Столові прибори можуть кріпитися із зовнішнього боку контейнера або до кришки.
  • Наявність ручки. Якщо бокс металевий або призначений для гарячого, він обов'язково повинен мати ручку, яка не нагріватиметься. Якщо брати контейнер за зовнішній корпус, можна обпекти руки. Також ланч бокс із ручкою буде зручнішим у використанні для дитини. У такому разі вона не впустить випадково на підлогу свій обід.
  • Дизайн. Для дітей цей момент можна ставити на перше місце. Маленьким діткам дуже сподобаються бокси в оригінальному виконанні, наприклад, у вигляді каструльки, ведмедика, пінгвіна тощо.
  • Особливості кришки. Вона повинна щільно закривати бокс, щоб він не пропускав запахи, і їжа випадково не розливалася в сумку. Для дітей молодших класів краще вибирати ланч бокс із застібкою такого типу, яка не прищемить випадково дитячі пальці. У будь-якому випадку дитина повинна вміти без проблем відкривати і закривати кришку.

Сподіваємося, що тепер, спираючись на наші рекомендації, вам буде простіше вибрати ланч бокс з підігрівом або без для дитини або для себе і бути впевненим у тому, що їжа збереже потрібну температуру, залишатиметься на своєму місці в контейнері, а не виявиться випадково в сумці, і додасть вам і вашій дитині сил та енергії під час обіднього перекусу.