0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Вибираємо дитяче ліжечко: поради та рекомендації

31.10.2023

У вас у сім’ї з’явився малюк? Тоді вам неодмінно потрібно знати, як обрати дитяче ліжечко для новонародженого? Воно має бути зручним і комфортним для малюка та для мами, а також, звичайно, безпечним, функціональним та стильним, аби вдало доповнювати інтер’єр вашої дитячої кімнати.

Ліжечка для новонародженого

Основні параметри ліжечка для новонародженого

Обираючи дитяче ліжечко для малюка, слід звертати увагу на багато факторів. На які саме? Про це – далі.

Розміри

Новонароджені швидко ростуть та набирають вагу, тому ліжко повинне мати такий розмір, аби вашому малюкові було в ньому зручно і тоді, коли він підросте. А це означає, що ліжечко має відповідати зростові дитини і в момент покупки, і до того віку, до якого ви плануєте його використовувати.

Звертаємо також увагу на те, що постільну білизну для діток виробники відшивають переважно лише в стандартному розмірі. Але все ж якщо ви оберете ліжко нестандартного розміру, то у вас завжди є можливість замовити його пошив індивідуально.

Класичне дитяче ліжечко має ширину 600 мм та довжину 1200 мм. Зазвичай батьки можуть його використовувати до того часу, як дитина досягне 2-річного віку. Також бувають ліжка-трансформери. Їхні розміри можуть збільшуватися при трансформації. Таку модель можна використовувати до 7-8 років (в деяких випадках і довше). Ще бувають ліжечка для близнюків. Їхні розміри бувають приблизно такі:

  • 1200 мм на 1200 мм;
  • 600 мм на 2400 мм.

Розмір колиски для новонародженого може різнитися у різних виробників та становити 400-500 мм в ширину та 800-900 мм в довжину. Малюк добре поміщатиметься в такому ліжечку орієнтовно до півроку.

Матеріали для дитячого ліжечка

Сьогодні для виготовлення дитячого ліжечка матеріали можуть використовуватися різні:

Натуральне дерево. Це повністю екологічний матеріал. Він не виділяє жодних токсичних речовин, тому є гіпоалергенним та повністю безпечним для здоров’я малюка. Цим зумовлено те, що ліжечка з натурального дерева підходять навіть для новонароджених діток. Для обробки такого матеріалу використовують природні олійні лаки та фарби, виготовлені на водній основі. Натуральне дерево – це найпопулярніший матеріал для виготовлення дитячих ліжечок.

МДФ та ДСП. Ці плити широко використовують у виробництві дитячих ліжечок із бюджетного сегменту. Вони чудово підходять для втілення практично будь-якої дизайнерської задумки.

Безпека дитячих меблів

Метал. Меблі з металу – найбільш довговічні. Вони вирізняються високою міцністю та оригінальним дизайном. Красиві ковані елементи додаватимуть особливого шарму дитячим меблям. Сучасне покриття металу таке, що дитина не відчуватиме холоду або дискомфорту. Стильні металеві ліжечка – ідеальний варіант для інтер’єру у стилі лофт чи прованс.

Безпека меблів

Здавалося б, чим може бути небезпечне дитяче ліжечко? Та насправді, неякісні та непродумані меблі з небезпечними для дитини елементами можуть її серйозно травмувати. Аби ліжечко було абсолютно безпечним для вашої донечки або синочка, звертайте увагу на:

1. Відстань між планочками. Вона має бути максимум 6 сантиметрів. Якщо ж ця відстань буде більшою, малюк може випадково застрянути між планками, просунувши туди голову, ручку чи ніжку.

2. Зону для голови та ніжок. У ній не повинно бути великих декоративних розрізів, в яких діти могли б випадково застрягнути.

3. Бокові елементи ліжечка. На них не повинно бути декоративних ручок. За такі ручки малюк може випадково зачепитися одягом.

4. Співвідношення розміру спального місця та матрацика. Він має щільно вміщатися у ліжко. Велика відстань між матрациком і ліжечком може стати пасткою для малюка, потрапивши в яку, він може задихнутися. Максимальна відстань між ліжечком і матрациком – два пальці.

5. Правильність кріплення всіх елементів. Кожна деталь має бути закріплена відповідно до інструкції.

Особливості укачування

Мами і тата можуть купити дитяче ліжечко з різними типами укачування:

  • Гойдалка.
  • Маятник.

Ліжко-гойдалка

Ліжко-гойдалка

Ніжки ліжка-гойдалки нагадують зігнуту дугу. Розкачувати його можна з різною силою (вона залежить від того, наскільки заокруглена буде дуга). Чим менший вигин дуги, тим більше сил доведеться докласти для розгойдування дитини.

l>

Обираючи ліжко-гойдалку, слід брати до увагу особливості покриття на підлозі у вашій дитячій кімнаті. На голій підлозі гойдати таке ліжечко буде набагато легше, аніж на килимі з ворсом. Якщо ж у вас вдома лежить килим, а хочеться віддати перевагу саме такому типу ліжка, обирайте модель з великим полозами – її вам буде легше розкачувати.

У багатьох сучасних моделей є можливість зняти дугу та встановити замість неї коліщатка, що доповнені блокатором. Таке ліжечко-гойдалка досить зручне у використанні. Замінивши полози на коліщатка, ліжко можна легко транспортувати.

Серед переваг ліжка-гойдалки можна відмітити:

  • Доступну ціну. Вартість ліжечка-гойдалки зазвичай нижча, ніж із механізмом маятник.
  • Функція качалки. Дитяче ліжечко, що розхитується, може зберегти час та сили мами. Про це молоді матусі часто пишуть у відгуках.

Слабким місцем моделі з округлими полозами можна назвати:

  • Зміщення. Розгойдуючись, таке ліжечко змінює своє положення в кімнаті (трохи «їде»). Тому батькам треба буде повертати її на місце.
  • Не підходить для деяких видів покриття підлоги. Килимове покриття – не найвдаліший вибір для дитячої кімнати із ліжечком-гойдалкою.

Ліжко-маятник

Ліжко-маятник

Дитяче ліжко трансформер з маятником легко заколисає дитину навіть без вашої участі. При цьому нижня частина конструкції не рухається. Ритмічно змінює своє положення лише спальне місце з малюком.

Механізм у ліжечка цього типу може бути різним:

1. Поперечний маятник. Дитинка в ліжечку рухатиметься вліво-вправо, як у колисці.

2. Поздовжній маятник. Малюк заколисуватиметься, рухаючись уперед і назад, у довжину (схоже, як на ручках у мами).

Поперечний маятник – чудовий варіант для невеличкої квартири. Якщо вночі вам потрібно буде похитати малюка, треба буде лише трішечки підштовхнути колиску – і вона ще довго заколисуватиме дитину сама.

Майже всі моделі такого ліжка мають можливість зафіксувати положення. Це можна зробити практично одним рухом.

Ліжечка з маятниковим механізмом мають свої переваги:

  • Особливості руху. Таке ліжечко більш плавно заколисуватиме малюка.
  • Зручність у користуванні. Просто один раз підштовхніть колиску, і вона ще протягом довгого часу буде гойдатися.
  • Фіксація. Потрібно, аби спальне місце було нерухомим? Тоді зафіксуйте механізм. Зробити це просто.

Недоліками такої конструкції можна вважати:

  • Вартість. Вона вища, аніж у моделей на дугах.
  • Збірка. Процес збірки моделі з маятниковим механізмом – складніший. Якщо зібрати всі елементи неправильно, можна легко пошкодити механізм.

Як обрати дитячий матрацик та білизну?

Аби облаштувати комфортне спальне місце для малюка, мало вибрати лише ліжечко – потрібно підібрати ще і дитячий матрацик та білизну.

Чим відрізняються дитячі матрацики?

Дитячий матрац за своєю будовою може бути:

  • пружинним;
  • безпружинним.

У пружинного матраца пружини можуть бути незалежними або залежними одна від одної. Новонароджені практично не відчувають різниці між цими варіантами. Та який би пружинний блок ви не обрали, він має бути якісним і жорстким. Для ліжка старших дітей краще підійде матрац із незалежними пружинами.

Як вибрати дитячий матрацик і білизну

Матрац Classic, DISСOVERY, 120х60х8 см
Код 75016
1 288 грн
Матрац Air, Lux baby, 120х60х6 см
Код 75029
1 079 грн
Матрац Air, Lux baby, 120х60х10 см
Код 75031
1 434 грн
Матрац Air Eco, Lux baby, 120х60х8 см
Код 75033
1 397 грн

Наповнювач може бути різний:

1. Кокосове волокно. Цей матеріал – натуральний. Він прекрасно пропускає повітря, не затримує всередині вологу та не викликає алергії. Такий наповнювач надовго збереже свою форму і буде рівномірно розподіляти вагу дитини. Для немовляти кокосове волокно – оптимальний тип наповнювача. Але обираючи саме його, зверніть увагу на те, аби кокосова кора була спресована та просочена латексом. Латекс, виготовлений із гевеї, чудово пружинить. Він не накопичує в собі пил, кліщів чи вологу, а також не піддається гнильним процесам.

2. Пінополіуретан. Він має пористу структуру, що забезпечує відмінну циркуляцію повітря, та відрізняється чудовими ортопедичними властивостями. Пінополіуретан має менший термін служби, аніж кокосове волокно. Його часто поєднують із іншими матеріалами.

3. Завдяки своїм пружинним вертикальним волокнам холофайбер відрізняється добрим ортопедичним ефектом. Цей матеріал екологічний, у своєму складі не має алергенів або токсичних речовин. Оскільки холофайбер не вбирає запахи або вологу, його можна використовувати як наповнювач для матраців у новонароджених.

4. Піна з ефектом пам’яті. Дарує відчуття невагомості, поліпшує сон. Така піна досить м’яка, тому вона не підходить для матрациків новонароджених.

5. Кінський волос або морські водорості. Це повністю екологічний матеріал. Ставитися до нього потрібно із обережністю, оскільки в алергіків вони можуть викликати алергічну реакцію.

Що стосується розміру, то оптимальний варіант – 120 см на 60 см. Але все ж рекомендуємо під час вибору матрацу попередньо виміряти розмір спального місця. Висота матрацу може бути різною – вона залежить від наповнювача. Для новонародженого оптимальною буде висота від 3 до 8 см.

Обираючи матрац, пам’ятайте про рекомендацію педіатрів робити вибір на користь жорсткої моделі. Сон на жорсткому матраці сприятиме правильному розвитку хребта. Для дітей до року необхідно вибирати такий матрацик, який не прогинатиметься під вагою малюка.

Матрац Classic Eco, DISСOVERY, 120х60х12 см
Код 75021
2 064 грн
Матрац Air Eco, Lux baby, 120х60х12 см
Код 75035
1 747 грн
Матрац Air Eco Latex, Lux baby, 120х60х8 см
Код 75040
2 226 грн

Дитяча постільна білизна: особливості вибору

Найпопулярніша тканина для дитячої постільної білизни – бавовняна. Вона має невисоку ціну, не вимагає складного догляду, забезпечує чудову циркуляцію повітря та не викликає алергії.

Також для пошиття постільної білизни використовують:

Підліжковий ящик

  • Ситець. Дуже легка та приємна на дотик тканина.
  • Бязь. Вирізняється високою зносостійкістю, витримує до 300 циклів прання.
  • Поплін. Як і бязь, поплін є дуже зносостійкою тканиною і витримує кілька сотень циклів прання.
  • Сатин. Для її виготовлення використовують нитки подвійного плетіння. Завдяки цьому сатин дуже щільний та приємний на дотик.

Окрім матеріалу, обираючи постільну білизну для дитини, слід звертати увагу на:

  • Особливості швів. Вони мають бути акуратними та рівними.
  • Барвники. Для фарбування дитячої білизни підходять лише натуральні барвники. В іншому разі тканина може викликати роздратування на шкірі або алергічну реакцію.
  • Застібки. Їхнє головне завдання – забезпечувати зручну заміну білизни і разом із тим бути повністю безпечними для дитини.

Підліжковий ящик

Підліжковий ящик - це місце, де можна зручно зберігати дитячий одяг чи постільну білизну, іграшки. Таке рішення є ідеальним для невеликих квартир. Зазвичай підлітковий ящик має висувається завдяки роликовому механізму, що дуже легко та зручно.

Ліжечко Веселка, Babyroom (білий)
Код 54902
4 571 грн
Ліжечко ОБМЯО, Наталка (вільха біла)
Код 87777
3 499 грн

Основні різновиди дитячих ліжечок

Люлька

Виробники пропонують батькам різні види дитячих ліжечок.

Колиска

Колиска – це найперше ліжечко новонародженого. Її можна використовувати від самого народження до півроку чи 8 місяців. На думку лікарів, саме такий вид дитячого ліжечка є оптимальним для дитини, що тільки народилася. Колиска – мобільна, вона займає мінімум місця та має невелику вагу.

Колиски можуть мати різний вигляд:

1. Як міні-ліжечко, що закріплюється на 2-х ніжках-стійках.

2. Як люлька, яку можна закріпити у простому ліжку.

Сучасні дитячі колиски можуть мати широкий функціональний набір. За цим критерієм вони поділяються на:

Монофункціональні. Окрім сну та заколисування дитини вони не виконують жодних інших функцій.

Багатофункціональні. Такі дитячі колиски мають електронну систему заколисування, можуть відтворювати приємну музику, мають кріплення для підвісних іграшок, розважають малюка миготливими вогниками тощо. Увімкнути ту чи іншу опцію можуть батьки або ж вона може задіюватися автоматично від плачу немовляти. Також режими роботи багатофункціональної колиски можуть регулюватися за допомогою пульта дистанційного управління.

Класичні дитячі ліжечка

 

Класичні дитячі ліжечка

Класичне дитяче ліжечко для новонароджених – це проста і водночас популярна модель. Зазвичай виробники пропонують кілька варіантів положення дна – батьки можуть регулювати його висоту задля своєї зручності. Зазвичай у верхньому положенні дно знаходиться до моменту, поки дитині виповниться півроку, а потім його потроху опускають униз.

Класичну модель можна використовувати з народження дитини (тоді батьки можуть обійтися без колиски) і до трирічного віку. Класичне дитяче ліжко може мати:

  • коліщатка;
  • висувний підліжковий ящик;
  • столик для пеленання;
  • комод;
  • одну або дві знімні бічні стінки.

 

Ліжко-манеж

Виробники пропонують яскраві та барвисті дитячі ліжка-манежі. У них малюк може не лише спати, а і гратися.

Головна особливість ліжка-манежу полягає в тому, що її стіночки доповнюються сіткою з блискавкою. Якщо батьки розстібнуть її, дитина може вільно виходити та заходити в середину. Зазвичай жорстких прутів такі ліжка не мають. А це означає, що їх можна легко скласти та взяти із собою, наприклад, у подорож.

Як і у класичної моделі, дно ліжка може розміщуватися на різній висоті. Додатково ліжко-манеж може мати дошку для сповивання.

Ліжко-манеж

Манеж Belove, MoMi (сірий)
Код 111505
2 990 грн
Манеж Belove, MoMi (сірий із зеленим)
Код 111507
2 990 грн

Ліжко-трансформер

Ліжечко-трансформер – це варіант дитячого ліжка, що можна використовувати протягом багатьох років завдяки особливостям його конструкції. Вона передбачає можливість трансформування ліжка. Це означає, що воно може «рости» разом із дитиною від її народження і до «енної» кількості років (все залежить від кількості елементів, із яких складається конструкція.

Дитячі ліжечка трансформери 3 в 1 – найпопулярніші. Вони складаються з трьох елементів:

  • ліжечка;
  • столика для пеленання;
  • висувних ящичків.

Ліжко-трансформер  Ліжко-трансформер

Та нині виробники пропонують варіанти дитячих ліжечок із набагато більшою кількістю елементів. Окрім вище названих, до конструкції ліжка-трансформера можуть входити:

  • манеж, де малюк може гратися;
  • колиска (маятниковий механізм);
  • столик;
  • стільці.

Змінюючи елементи, можна отримати саме ту модель, яка вам потрібна – зі столиком та стільцями, з пеленальним столиком тощо. Дитяче ліжечко трансформер 7 в 1 буде вам у нагоді протягом багатьох років, оскільки його конструкція дозволяє легко змінювати розмір спального місця.

Дитяче ліжечко трансформер має багато переваг:

  • Тривалий термін використання та економія бюджету. Коли батьки збільшують розмір спального місця, на ньому легко розміщується дитина старшого віку. А це означає, що вам не потрібно буде купувати нові ліжка кожен рік.
  • Повністю безпечне у використанні.
  • Зручність у використанні. Всі елементи компактно і зручно розміщуються під рукою.
  • Великий вибір моделей. Сучасні ліжка-трансформери можуть бути і круглими, і прямокутними, і у вигляді будиночка тощо. Завдяки оригінальному дизайну таке ліжечко може легко стати родзинкою вашої дитячої кімнати.

Кругле ліжечко трансформер

Кругле ліжечко трансформерКругле ліжечко трансформер

Окремо хочемо звернути увагу на те, що дитяче ліжечко може бути не обов’язково прямокутник, а і круглим. Такий тип спального місця розрахований для діток від народження до 6 місяців. Овальне чи кругле ліжечко буде зручне у використанні для батьків в тому, що до дитини в ньому можна підходити з будь-якого боку.

Зазвичай кругле дитяче ліжечко – це трансформер. Виконавши прості маніпуляції, трансформер може перетворитися на:

  • Кругле ліжечко. Це ідеальна люлька для малюків до 6 місяців. Конструкцією можуть бути передбачені коліщатка, що зроблять модель мобільною.
  • Приставне ліжечко. Забравши бортики з одного боку, можна отримати приставну модель, яку можна приставити до батьківського ліжка. Це саме те, якщо ви не хочете спати далеко від дитини і прагнете бути впевнені, що вона в безпеці.
  • Пеленальний столик. Маючи ліжечко-трансформер, можна не витрачатися додатково на столик для пеленання.
  • Відкритий дитячий диванчик чи ліжечко. Це варіант для трохи старших діток.
  • Манеж. Ідеальне та безпечне місце для дитячих ігор.
  • Стільчик для годування. Один із елементів ліжечка можна легко перетворити на повноцінний стільчик для годування.

Особливості вибору дитячого ліжечка для двійні

Дитяче ліжечко для двійні

Якщо у вас у сім’ї очікується поповнення двійнею, тоді вам неодмінно потрібне дитяче ліжечко для двійні. Воно передбачає наявність двох повноцінних спальних місць. Нині виробники пропонують різні варіанти для сімей, де народиться одразу двійко діток:

1. Широкі моделі. Їхня ширина спального місця така, що на ньому легко поміститься одразу двоє малят. Але широкі моделі не дуже підходять для невеликих квартир, бо займають багато місця в кімнаті.

2. Двохярусні. Знайти місце для такої моделі в невеликій квартирі буде нескладно. Вони не займатимуть багато місця. Але майте на увазі, що двохярусне ліжко для новонароджених підходить лише для тих малюків, які ще не вміють самостійно вставати чи сідати. Коли малята підростуть, їм знадобиться нове ліжечко.

3. У вигляді колиски-манежу. Такі колиски закріплюються в манежі на певній основі. Коли дітки підростуть, і ви знімете колиски, манеж можна використовувати за своїм призначенням.

Розмір широкого ліжка може варіюватися, але зазвичай воно становить 1250 мм на 1200 мм. Між спальними місцями є перегородка. З боків ліжка є стінки, які опускаються. Таке здвоєне ліжечко займає менше місця, аніж два окремих. Його вартість також буде нижчою, аніж двох окремих. З точки зору психоемоцій, діткам буде комфортніше спати поруч один з одним. Так вони зможуть швидше заспокоїтися. Але разом із тим, здвоєне ліжко має і недоліки. Зокрема, якщо ритми сну у дітей зіб’ються і будуть не однаковими, і мама, і дітки відчуватимуть суттєвий дискомфорт.

Двоповерхове ліжечко для двійнят-немовлят відрізняється від двоповерхових моделей, призначених для старших діток. Конструкцією моделі передбачений посилений захист. Тому в них є огороджувальні бортики не лише на верхньому ліжечку, а і на нижньому. Головна перевага двоповерхової моделі полягає в економії місця.

Ліжечко для немовлят, як і модель для одного малюка, також може мати:

  • ящик для білизни;
  • маятниковий механізм;
  • балдахін;
  • знімні бортики.

Дитяче ліжко і безпека

Дитяче ліжко і безпека

Який би вид дитячого ліжечка ви не обрали, важливо, щоб воно було повністю безпечним для дитини. Аби новеньке ліжко було повністю безпечним для дитини, варто обирати модель з:

  • природніх матеріалів, оброблених безпечними фарбами та лаками без токсичних речовин;
  • достатньою висотою стінок (аби малюк не випав з ліжок) та неширокими відстанями між рейками бічних стінок (аби дитина випадково не застрягла між рейками);
  • стійкою та надійною конструкцією;
  • зручним та жорстким матрацом, розмір якого відповідає розміру спального місця;
  • невеликою кількістю декоративних елементів.

Бортики для дитячого ліжечка

Бортики для дитячого ліжечка

Ще один важливий елемент конструкції дитячого ліжечка, про який батькам слід попіклуватися додатково, - це бортики. Вони захистять дитину під час сну чи гри від випадкового випадіння з ліжечка. Бортики можуть закривати всі частини спального місця або лише один його бік. До ліжечка вони можуть кріпитися за допомогою стрічок або «липучок».

Навіщо потрібні бортики в дитяче ліжечко?

1. Захищають малюка від будь-яких ударів (наприклад, під час перевертання уві сні чи активної гри.

2. Захищають від протягів та зайвого світла.

3. Створюють відчуття затишку (на думку педіатрів, інколи діти можуть боятися відкритого простору; бортики допоможуть позбутися цього страху.

4. Не дозволяють іграшкам випадати за межі бортиків через пропуски між рейками.

5. Захищають ручки та ніжки дитини від домашніх тварин, які можуть випадково вкусити малюка за ручку чи ніжку, якщо він просуне їх через рейки в боковій частині ліжечка.

Під час вибору дитячих бортиків звертайте увагу на їхній розмір та матеріал, із якого вони виготовлені. Матеріал має бути безпечним та нетоксичним. Часто виробники використовують для виготовлення бортиків у дитячі ліжечка бавовну. Отож, обираючи бортики в дитяче ліжечко, зважайте на:

  • Матеріал. Він має бути м’яким та приємним на дотик. Ідеально підходять тканини з бавовняними та льняними волокнами і невеликою кількістю синтетики.
  • Розмір. Висота бортиків має бути такою, щоб вони могли завадити випадковому падінню дитини.
  • Особливості фіксації. Бортики мають надійно закріплюватися на ліжечку.
  • Стиль. За кольором та дизайном аксесуар має відповідати оформленню дитячої кімнати.

Де купити дитяче ліжечко

Якісне ліжечко для дитини можна придбати в інтернет-магазині дитячих товарів Lolo. В нашому асортименті ви знайдете:

  • Класичні прямокутні ліжка з механізмом маятник та гойдалкою.
  • Трансформери.
  • Моделі з натурального дерева.
  • Для підлітків.
  • Двоповерхові тощо.

В комплекті є інструкція, що допоможе вам швидко та легко зібрати меблі для дитини. А якщо вам потрібна допомога з вибором товару або оформленням замовлення, ви завжди можете звернутися до наших менеджерів. На нашому сайті ви неодмінно знайдете ліжко, на якому ваша дитина бачитиме найсолодші сни.

Де купити дитяче ліжечко