0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Дитячі пазли: як підібрати оптимальний варіант

27.11.2023

Пазл – це цікава гра-головоломка, граючи в яку, дитина має скласти цілісне зображення із дрібних елементів. Кількість цих елементів може бути різною: від 2-5 до 200-500 і навіть 1000 дрібних деталей! Класичним пазлом можна назвати таку дитячу гру, де плоску картинку потрібно складати на рівній поверхні. Але сьогодні виробники пропонують безліч цікавих та оригінальних пазлів. Тому батьки часто не знають, які пазли для дітей краще обрати. Вам теж буває нелегко зорієнтуватися у великому асортименті цих головоломок? Тоді ознайомтеся зі статтею, що ми сьогодні для вас підготували.

Пазли

Види пазлів

Існує велика кількість різних класифікацій пазлів. Зокрема, виділяють плоскі, об’ємні та м’які пазли. Також є категорія голографічних та флуоресцентних пазлів. Окрім цього, ці дитячі головоломки можна розділити на різновиди залежно від того, із яких матеріалів їх виготовлено. Отож, зупинимося коротко на кожному із видів пазлів.

Плоскі пазли

Такі пазли дозволяють зібрати картинку в одній площині. Розрізняють кілька видів плоских пазлів:

1. Пазли-картинки. Цей вид головоломки – найпопулярніший. Зазвичай, коли мова йде про пазл, то більшість думає саме про пазл-картинку. Вона може складатися з різної кількості елементів, які треба зібрати правильно.

2. Рамка-вкладиш. Такий пазл за своїми особливостями дуже нагадує сортер. Він виглядає як плоска тверда основа з виїмками. Під час гри дитина має вкласти всередину цих виїмок елементи підходящої форми, що також є в наборі.

3. Пазл-асоціація. Його часто зараховують до настільних ігор. Зміст гри полягає в тому що дитині потрібно віднайти пари елементів. Наприклад, зв’язок між поняттями може грунтуватися на тому, хто де живе або хто що їсть. Такий пазл на логіку складається лише із двох елементів. Але в наборі подібних логічно поєднаних пар може бути багато.

Об’ємні пазли

 

Об’ємні пазли

Об’ємний пазл передбачає можливість зібрати з окремих елементів об’ємний предмет або ж самі елементи будуть об’ємними. Виробники пропонують різні види об’ємних пазлів:

  • 3D-пазли. Він дозволяє зібрати об’ємну модель (іграшку), в якій поєднуються особливості конструктора та класичного пазла.
  • Кубики-пазли. На кожному боці кубика-пазла є елемент зображення. Аби скласти картинку, дитині потрібно повернути кубик-пазл правильним боком та викласти ці кубики у відповідному порядку. Існують набори з різною кількістю таких кубиків. Найчастіше їх буває 4, 6 або 12. Ще з кубиків дитина може почати «будувати» - складати пірамідки, будинки тощо. Тому кубик-пазл можна сміливо назвати багатофункціональною грою.

 

 

 

3D-пазл Русалки, 4M
Код 103857
620 грн
3D-пазл Африка, 4M
Код 103859
620 грн
3D-пазл Феї, 4M
Код 103861
520 грн

М’які пазли-килимки

Дитячий пазл може бути виготовлений у вигляді тонкого каремату, окремі деталі якого потрібно скласти між собою у правильному порядку, аби отримати загальний малюнок. Кожна деталь такого пазлу виглядає як маленький мат, що має такі ж краї, як і у пазла. Завдяки цьому деталі легко з’єднуються між собою у єдине ціле.

М’який пазл-килимок виконує розвиваючу функцію: зазвичай на нього наносять зображення з різними тваринами, цифрами, літерами. Орім цього, складений килимок – це ще і чудове місце для дитячий розваг.

Флуоресцентні та голографічні пазли

Це особливий вид пазлів, що неодмінно здивує дитину. Особливість флуоресцентного пазлу в тому, що він повністю або частково може світитися у темряві. Таким чином, на картинці може світитися зоряне небо або єгипетські піраміди. Складені такі зображення виглядають дуже ефектно.

У голографічного пазла картинка може змінюватися відповідно до того, під яким кутом зору на нього подивитися. Також голографічне зображення створює ілюзію додаткового об’єму. Складати таку головоломку складніше, аніж звичайну. Але і виглядає вона набагато ефектніше.

З яких матеріалів можна купити пазли?

Для виготовлення пазлів може використовуватися:

1. Картон. Цей матеріал – найпопулярніший. Він досить недорогий та відкриває великі можливості поліграфічного друку. На папір можна нанести практично будь-яке зображення із високою точністю.

2. Дерево. Воно суттєво чудово підходить для створення дитячої головоломки. Дерев’яний пазл може бути об’ємним або ж у вигляді основи-сортера. Іграшка із дерева прослужить набагато довше, аніж із картону. Дерев’яні пазли з гладенькою поверхнею та округлими краями повністю безпечні навіть для найменших діток.

Дерев'яні пазли Панда, Brushme, 217 ел.
Код 105976
650 грн

3. Пластик. Велика перевага пластикових пазлів перед іншими у тому, що вони не бояться води. А тому за потреби елементи головоломки можна мити. Також їх можна взяти із собою до ванної кімнати, аби зацікавити дитину під час купання.

4. М’які матеріали: фетр, поролон, спінена гума тощо. З таких матеріалів складають пазли для діток, які ще не навчилися добре координувати свої рухи та можуть випадково вдаритися об твердий предмет. З м’якого матеріалу можуть виготовлятися пазли-килимки або пазли, що складаються за принципом рамки-вкладиша.

5. Магніти. Основа магнітного пазлу може бути із дерева, пластику чи іншого матеріалу. Особливість магнітного пазлу в тому, що всередині кожної частинки є магнітик. Завдяки цьому елементи магнітного пазлу добре тримаються разом. Також таку головоломку можна складати на холодильнику чи на магнітній дошці.

Магніти Професії, DoDo, 17 ел.
Код 94743
66 грн
Магніти Пригоди, DoDo, 17 ел.
Код 103335
46 грн
Пазл магнітний Карта України, 30 ел.
Код 114125
145 грн

Яка користь від пазлів для дітей

Яка користь від пазлів для дітей

Складання пазлів – це не лише цікаве, а ще і дуже корисне заняття для дитини. Систематична гра з пазлами розвиватиме:

1. Координацію рухів та дрібну моторику рук. В процесі гри дитині потрібно буде брати до рук дрібні деталі та класти їх на відповідне місце. Така гра – чудове тренування для пальчиків.

2. Логічне мислення. Пазли якнайкраще знайомлять дитину з поняттями частини і цілого, вчить віднаходити зв’язки між пов’язаними елементами, зважати на форму, колір тощо.

3.Уяву. Аби скласти загальну картинку, дитині потрібно буде потренувати свою уяву, щоб зрозуміти, яким саме боком потрібно покласти той чи інший елемент.

4.Просторове мислення. Воно розвиватиметься, коли дитина складатиме 3D-пазл. Тоді під час гри їй потрібно буде тримати в голові тривимірний образ об’єкта, який вона складає.

5. Пам’ять. Під час складання пазлу, дитині потрібно постійно пам’ятати, яку картинку вона складає, та елементи із якими фрагментами вона вже бачила.

6. Увагу до дрібних деталей та акуратність. Навіть якщо дитина складе неправильно хоча б один фрагмент, у неї не вийде отримати правильну картинку.

7. Наполегливість, терпіння та посидючість. Аби скласти зображення, дитині знадобиться витратити певний час, а отже, набратися терпіння.

8. Самостійність. Навіть якщо на початковому етапі батьки допомагають дітям складати пазли, пізніше дітлахи робитимуть це самі і в процесі гри визначатимуть, які самі елементи потрібно з’єднати між собою.

9.Навички комунікації. Складаючи пазл із родиною або друзями, дитина вчитиметься спілкуванню, товариськості, буде навчитися працювати в команді та координувати свої дії з іншими учасниками гри.

10. Розширення світогляду. Тематика пазлів може бути різною: пейзажі, тварини, птахи, мультиплікаційні та казкові герої. Складаючи різні картинки, дитина зможе суттєво розширити свій кругозір.

Як підібрати пазли для дитини?

Аби вашій дитині було цікаво гратися із новою головоломкою, потрібно підібрати пазл, що відповідатиме віковим особливостям дитини. Адже саме вік – це головний критерій, на який слід опиратися під час вибору пазлу.

Діти від 1 до 2-х років

Найменшенькі ще не зможуть самостійно скласти картинку з картонних елементів. Тому для них краще пазли вибрати із піногуми, тобто у вигляді м’якого килимка. Яскраві елементи чудово привертатимуть увагу малечі. Не гладенька, а шорстка поверхня – чудовий спосіб розвинути у дитини тактильні відчуття.

В 2 роки можна познайомити дитину з пазлами на 2-6 елементів. Для такого віку чудово підійдуть пазли-вкладки з натурального дерева. Обирайте варіанти з максимально великими елементами – тоді дитині буде простіше вкладати їх у потрібне місце.

Діти від 3 років

У такому віці діти можуть гратися із пазлами на 4-20 елементів. Тримаючи в руках деталі, діти вчитимуться координувати свої рухи, концентрувати увагу. Картинки на пазлах для такого віку мають бути максимально простими.

Вашій дитині нецікаво складати головоломку? Не тисніть на неї, можливо, цікавість прийде через кілька місяців.

Діти від 1 до 2-х роківДети от 3 лет

Акція
Пазл-гра Одяг та пори року, Mon Puzzle, 24 ел.
Код 83762
184 грн
147 грн
Пазли Nissan GT-R Nismo, G-Toys, 70 ел.
Код 107027
64 грн

Діти від 5 років

Для 5-річних хлопчиків та дівчаток можна обрати набори з кількістю деталей від 25 до 50. В такому віці дітки вже легко можуть сортувати та з’єднувати невеличкі елементи. Складання пазлу – чудова підготовка до школи. Можна обрати картонні, дерев’яні, плоскі або об’ємні пазли.

Діти від 7 років

У дошкільному віці дітям можна запропонувати пазл на 30 або 60 елементів. Картинка може бути більш деталізованою. Майбутнім школярам необхідно розвивати посидючість та уважність. І це допоможе зробити саме пазл. Моделі 3D допоможуть чудово розвинути навички моделювання та конструювання.

В 7-річному віці дитина неодмінно вже має свої вподобання – улюблених казкових або мультиплікаційних героїв, сюжети тощо. Обираючи зображення чи предмет, який можна скласти із пазлу, слід спиратися якраз на дитячі вподобання.

Дети от 5 летДети от 7 лет

Прагнете підібрати пазли для своєї дитини? Тоді перегляньте каталог товарів нашого інтернет-магазину товарів для дітей LOLO. Тут ви зможете відшукати саме той варіант, що неодмінно сподобається ваші дитині.