0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Розвиваючі килимки для дитини: які бувають та як обирати

04.12.2023

Кожній матусі й татусю хочеться, аби його малюк розвивався правильно та вчасно. В цьому дитині можуть допомогти спеціальні аксесуари, наприклад, розвиваючі дитячі килимки. В магазинах із товарами для дітей їх є дуже і дуже багато. Які розвиваючі килимки кращі? Яку модель обрати для новонародженого малюка, а яку – для дитини трохи старшого віку? Прочитавши нашу статтю, ви зможете дізнатися про все це.

Развивающие коврики

В чому суть розвиваючого килимка для дитини: навіщо він потрібен?

Розвиваючий дитячий килимок – це безпечна зона для малюка, де він може гратися, відпочивати, розвиваючись. Такий дитячий аксесуар виготовляють із м’якого матеріалу – найчастіше використовують полівінілхлорид та текстиль. Ці матеріали мають також добре «пружинити» - це захистить дитину від можливих ударів та гарантуватиме повний комфорт під час гри.

Від звичайного м’якого підлогового покриття килимок відрізняється тим, що він є більш зручним та практичним для дитини – до нього кріпляться різні елементи, які із захватом розглядатиме дитина, наприклад, іграшки, кнопочки, деталі, що можуть мати мелодійний супровід тощо. Таким чином, перебуваючи на дитячому килимку, малюк розвивається під час гри.

Чому батькам слід придбати розвиваючий килимок для своєї дитини? Причин тут кілька:

1. Розвиток дитини. Головне завдання розвиваючого килимка – стимулювати розвиток дитини, знайомити його з різними поняттями – колір, звук, тварини, птахи, рослини, транспорт тощо. Килимки з цікавими малюнками, підвішеними елементами, ігровими панелями діти будуть досліджувати довго та із великим задоволенням. Дитячий килимок допоможе розвинути вміння дитини:

  • сприймати зображення перед собою;
  • концентрувати увагу;
  • координувати свої рухи;
  • хватати, утримувати в руці той чи інший предмет;
  • логічно та творчо мислити;
  • сприймати звукову інформацію;

2. Гігієнічність. Більшість звичайних килимків, які кладуть на підлогу, мають ворс. Між ним збирається пил, що може викликати алергічну реакцію у дитини. На дитячих ігрових килимках немає ворсу, а отже, пил там не затримуватиметься. Їх нескладно тримати у чистоті – будь-які забруднення можна прибрати звичайною губкою, змоченою в мильній воді.

3. Теплоізоляція. Якщо в кімнаті не дуже тепло, то дитячий килимок гарантуватиме додатковий захист для дитини від холоду.

4. Водонепроникність. Структура матеріалу більшості килимків така, що вони не вбирають воду. Тому, якщо малюк під час гри проллє якусь рідину, ви зможете легко прибрати її ганчіркою.

5. Багатофункціональність. Сучасний дитячий килимок – це і місце для ігор, і для відпочинку, і для сну дитини. Його зручно брати із собою в поїздку, наприклад, на природу. Це дозволить батькам легко організувати зону для відпочинку для дитини в будь-якому місці.

Розвиваючі килимки для дітей: які бувають?

Якщо батьки вирішили вибрати розвиваючий килимок для дитини, їм варто попередньо ознайомитися із різновидами таких килимків:

1. З бортиками. Такі моделі найбільш безпечні та зручні для дитини. Бортики обмежують пересування дитини під час гри, тому вона буде в повній безпеці, перебуваючи на килимку. Якщо дитина ще не вміє ходити, а батьки не знають, який розвиваючий килимок краще купити, рекомендуємо зупиняти вибір саме на моделі з бортиками. Вона допоможе дитині безпечно пізнавати світ навколо себе.

2. З дугами. Такий варіант найдовше утримуватиме увагу дитини. А все тому, що до дуг, які розташовані над килимком, кріпляться різні іграшки, які активно привертають до себе увагу дитини. Лежачи на килимку, дитина тягнутиметься ручками до підвішених іграшок, буде розвивати свої тактильні відчуття, вміння ловити предмет, тримати його в руках тощо.

С бортиками С дугами

 

Килимок, що розвиває Smartplay Sea, Kinderkraft
Код 107808
2 290 грн
Розвиваючий килимок (в асортименті)
Код 112410
633 грн

Двухсторонние

3. Двосторонні. Ці моделі цікаві тим, що з обох їхніх боків є різні ігрові зображення. А це значить, що коли дитині набридне одна картинка, можна перевернути килимок, і дитина вже бачитиме нове зображення. Варто звернути увагу батьків і на те, що самі картинки на килимках можуть бути найрізноманітнішими. На них можуть бути зображені:

  • пори року;
  • тварини, птахи;
  • букви або цифри;
  • транспорт (такі килимки навіть можна віднести до окремої категорії, адже вони дозволять дитині ознайомитися з поняттям дороги, найпростішими правилами дорожнього руху тощо);

 

4. Килимки-пазли. Вони чудово розвиватимуть уяву дитини, її просторове мислення, фантазію. Такий килимок по суті є велетенським пазлом, який треба скласти. Потім на поверхні цього пазлу можна гратися.

5. З музичними ефектами. Ці килимки доповнені деталями, торкаючись яких, іграшка гратиме певну музику або видаватиме той чи інший звук. Такі деталі можуть бути у вигляді кнопок, музичних інструментів, іграшкових тваринок, пташок та інших фігурок.

Килимки-пазлиЗ музичними ефектами.

 

Основні вимоги до дитячих килимків

Требования

Який розвиваючий килимок краще обрати, аби він був якісним, безпечним та прослужив довго? Під час вибору батькам слід звертати увагу на те, щоб килимок:

  • був м’яким і приємним до тіла;
  • мав чіткі та неагресивні малюнки (те ж саме стосується і кольорів);
  • був без дрібних деталей, які малюк міг би випадково відірвати та проковтнути;
  • відповідав віку дитини.

Буде дуже добре, якщо текстильні елементи килимка можна прати у пральній машинці. Це суттєво полегшить догляд за ним. Мамі варто знати, що малюки часто тягнуть до рота нові іграшки та різні елементи, тож слід завжди слідкувати за чистотою килимка.

Ще один не менш важливий момент під час вибору килимка, - правильно обрати його розмір. Якщо ви плануєте брати із собою килимок у подорожі, тоді рекомендується зупиняти вибір на більш компактних моделях, які легко можна скласти та покласти до сумки. Якщо ж ви не плануєте брати з собою килимок на прогулянки, обирайте просторіші моделі – вони мають більше можливостей для розвитку.

Види розвиваючих килимків за матеріалом

Для новорожденных

Сьогодні в продажу є дитячі розвиваючі килимки з різних матеріалів:

1. Текстиль. В основі такого килимка – бавовняні тканини, на які наносять яскраві малюнки. Також можуть використовуватися і інші тканини: гладенькі або з ворсом, тонкі або товсті.

2. ЕВА-килимки. Для їх виготовлення використовують пористу гуму або спінений поліетилен. Сучасні технічні можливості дозволяють отримати якісний гіпоалергенний матеріал, що може мати різні типи поверхонь: шорстку або ребристу. Завдяки тому, що різні частини килимка можуть мати різну поверхню, дитина активно розвиватиме свої тактильні відчуття.

3. Комбіновані. Для виробництва таких килимків використовують найрізноманітніші матеріали: пластик, фольговані елементи, текстиль, плівку. Саме такі килимки якнайкраще розвивають зорові та тактильні навички.

 

Як підібрати килимок до віку вашого малюка

Як вибрати розвиваючий килимок для новонародженого, а як для дитини трохи старшого віку? Зараз розкажемо вам про це.

Відповідно до особливостей віку дитини, килимки можуть бути різні:

1. Для новонароджених і дітей до 3-ох місяців іграшки підвішуються невисоко (максимальна висота – 30 сантиметрів). Килимок для найменшеньких повинен мати бортики. Часто їх виготовляють у вигляді невеликих валиків. Також комплект може доповнюватися невеликою подушечкою для викладання дитини на животик.

2. Від 3-ох до 6-ти місяців. Килимок для таких діток уже може мати музичний супровід, знайомити дитину з поняттям геометричної форми.

От 3-х до 6-ти месяцевПогремушки

 

3. Від 9-ти місяців до одного року. Такий килимок може бути справжнім ігровим майданчиком, що розвиватиме гнучкість дитини, дрібну моторику її рук.

4. Від одного року і старше. Дітям цього віку буде цікавим інтерактивний килимок, що розвиватиме одночасно і тактильні відчуття, дрібну моторику, аудіовізуальне сприйняття. Приміром, такий килимок може мати кнопочки, натискаючи на які, дитина почує голос тієї чи іншої тварини або ж будь-яку іншу інформацію, що буде корисною для її розвитку.

Ігровий розвиваючий килимок: додаткові елементи

Розвиваючі килимки для діток можуть мати різні додаткові елементи. Зазвичай вони знімаються та кріпляться до тієї чи іншої деталі килимка. Серед додаткових елементів найпопулярнішими є:

Безопасное зеркалоИнтерактивные игрушки

 

Килимок для немовлят
Код 54454
914 грн
Розвиваючий килимок
Код 56539
1 121 грн

Игрушки для прорезывания зубов

1. Брязкальця. Вони привертають увагу дитини, допомагають у розвитку слуху, тактильних відчуттів. Для найменших діток брязкальце може бути виготовлене у вигляді м’якеньких кубиків із невеличкими кульками усередині (такі кубики добре шарудять).

2. Безпечне дзеркало. Якщо килимок доповнений таким аксесуаром, дитина з найменшого віку бачитиме власне відображення. Більшості діток це до вподоби.

3. Іграшки для прорізування зубів. Вони стануть справжнім маст-хевом у той період, коли в малюка прорізуватимуться зуби.

4. Інтерактивні іграшки із зоровими та звуковими ефектами. Це можуть бути найрізноманітніші екранчики, кнопочки у вигляді тваринок або птахів, транспорту тощо.

5. Іграшки-лабіринти чи таблички з отворами, які треба заповнювати по принципу сортера. Такі додаткові деталі – найкраще тренування дрібної моторики рук.

Обирайте якісні та сучасні дитячі килимки в нашому інтернет-магазині Lolo та допомагайте своїй дитині пізнавати цей світ легко! Вдалих вам покупок!