0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Дитяче брязкальце – перша іграшка малюка: якою вона має бути

07.12.2023

Перший рік життя дитини – надважливий період для її розвитку. Саме тому батькам так важливо правильно обирати іграшки, що допомагатимуть дитині пізнавати навколишній світ. І найперша забава, що має з’явитися у малюка, - брязкальце. Це дитяча іграшка, яка створює певний звук, якщо потрусити нею. Дитина із радістю гратиметься з брязкальцем практично від народження до року.

Які брязкальця кращі? З якого віку дітям брязкальця можна пропонувати для гри? Як обрати бразкальце для новонародженого? На ці та багато інших питань сьогодні ми дамо відповідь у нашій статті.

Дитяче брязкальце

 

Яка користь від бряскалець?

розвиток Під час гри із брязкальцем дитина починає отримувати перше розуміння поняття навколишнього світу. Малюк вчиться помічати результат власних дій: він реагує на ті рухи, які сам робить. А вони, в свою чергу, супроводжуються певним звуком, який створює іграшка. Це дозволяє новонародженому навчитися спрямовувати свої рухи у певному напрямку. Помічаючи, як на них реагує брязкальце, малюк намагається повторювати їх знову і знову.

Така гра вчить дитину керувати:

  • ручками;
  • тілом;
  • рухами узагалі.

Ще один напрямок розвитку під час гри із брязкальцем – це розвиток звукового сприйняття. Така іграшка стимулює слух, оскільки в момент гри дитина прислухається до звуків, які видає брязкальце.

Розглядаючи іграшку, дитина тренує своє вміння візуального сприйняття інформації, знайомиться з поняттями кольору, форми. Деякі моделі брязкалець мають наповнювач усередині. Коли малюк тримає в ручках таку іграшку, він тренує свою дрібну моторику рук. Загалом же всі дії, які крихітка виконує, граючись із брязкальцем, мають позитивний вплив на її розумовий та фізичний розвиток.

Різновиди іграшок

Сьогодні в магазинах дитячих товарів різні види брязкалець представлені у великому асортименті. Серед найпопулярніших видів брязкалець можна відмітити:

1. З однією ручкою. На вершечку ручки може бути іграшка у вигляді кульки, голови тваринки, ляльки, машинки – практично будь-якого об’єкту. Всередині він має брязкаючий елемент. Дитина тримає іграшку за ручку і трясе нею, отримуючи звук, – в цьому і полягає зміст гри.

2. Брязкальце-прорізувач. Така дитяча забавка поєднує в собі дві іграшки: брязкальце і прорізувач (він полегшує процес прорізування зубів; коли в малюка ріжуться зубки, він може кусати прорізувач, роблячи собі масаж ясен – це може зменшити неприємні відчуття під час прорізування зубів).

З однією ручкоюБрязкальце-прорізувач

Акція
Брязкальце (в асортименті)
Код 108974
92 грн
73 грн
Брязкальце-прорізувач Яблуко
Код 115963
90 грн

3. У вигляді браслету. Брязкальце-браслет надягається на ручку або ніжку малюка. Така іграшка допоможе йому оволодіти своїм тілом, навитися коригувати його рухи. Обираючи забаву у вигляді браслету, варто звернути увагу на те, аби він був м’яким та не перетискав зап’ястя.

4. М’які брязкальця («шуршалки»). Так називають іграшки, які мають вставки, торкаючись яких, можна почути шурхіт. Такі забавки чудово розвивають тактильні відчуття.

Увага! З м’якими брязкальцями («шуршалками») дитина має гратися лише під наглядом дорослого. Це пов’язано з тим, що малюк може прокусити або порвати тканину і внутрішнє наповнення опиниться назовні. Його малюк може випадково проковтнути або вдихнути, що матиме дуже складні наслідки.

У вигляді браслетуМ’які брязкальця

 

Брязкальце на кільці

5. Брязкальце на кільці з елементами, що рухаються. Цим елементом може бути фігурка або кулька. Малюк буде крутити її та рухати по кільцю, розвиваючи тактильні відчуття та тренуючи моторику рук. А в процесі гра іграшка буде ще і брязкати.

6. Брязкальце на присосці. Перевага такої іграшки в тому, що малюкові не потрібно буде тримати її в руці, оскільки іграшка закріплюватиметься на рівній поверхні, наприклад, на столику. Дитині ж залишиться лише гратися з її рухомими елементами.

 

Брязкальця без ручок

7. Брязкальця без ручок. Такі іграшки можуть мати форму диска, кульки, колобка, всередині яких – пищалки, дрібні кульки чи двіночки.

8. Брязкальце-булава. В ній деталі, що брязкають, знаходяться з обох боків від ручки. Така іграшка відмінно тренує в дитини вміння хватати предмет.

9. Брязкальце у вигляді бубна. Така іграшка – найбільш шумна. І, мабуть, тому її так люблять діти!

10. Брязкальце з двома ручками, що розташовуються з обох боків. Таку іграшку дитина зможе тримати двома руками. Це також чудово вчить малюка координувати рухи обох рук одночасно.

11. Підвісні брязкальця . Вони можуть бути у вигляді, наприклад, гусені, стручка горошку чи гірлянди. Предмети, що мають усередині брязкаючі елементи, нанизуються на шнурок і підвішуються до дитячого ліжечка або коляски. Малюк, який ще не вміє тримати предмет у руці, із задоволенням гратиметься з такими брязкальцями, зачіпаючи їхні елементи рукою, тягнучись до них.

 

Брязкальця і вік дитини

Брязкальця і вік дитини

З якого віку можна давати бразкальце в руки дитині? Це варто робити тоді, коли малюк навчиться сам утримувати цей предмет у руці (в іншому випадку він може просто випадково впустити його і вдарити себе). Та поки крихітка ще не вміє тримати самостійно в руках предмети, у 2-3 місяці, їй можна запропонувати брязкальце, яке фіксується на ліжечку або на ручці (у вигляді браслета). Розглядаючи яскраві елементи, торкаючись їх, дитина почне захоплюючий процес розвитку.

У віці 3-6 місяців дитина вже може утримувати елемент у руках, тому можна запропонувати їй погратися із брязкальцем. Граючись із різнокольоровими іграшками, малюк знайомитиметься з поняттями кольору та форми. Коли ж у дитини почнуть прорізуватися зубки, запропонуйте їй брязкальце-прорізувач.

У віці від 6-ти місяців і старше у дитини вже активно розвивається моторика рук. Завдяки цьому вона одночасно може гратися з кількома іграшками та вивчати їхню фактуру. Дитина з цікавістю знайомитиметься зі звуками різних брязкалець.

 

З яких матеріалів виготовляють дитячі брязкальця?

Виробник дитячих іграшок використовують різний матеріал для брязкалець:

1. Пластик. Цей матеріал – найпопулярніший. Пластикове брязкальце може мати будь-яку форму та колір. Таку іграшку можна мити.

2. Текстиль. Він незамінний при виготовленні м’яких брязкалець. Сьогодні є іграшки із різних тканин: бавовняних, велюрових із ворсом, м’яких флісових, мохерових, плюшевих тощо. Брязкальця із тканини зазвичай можна прати.

3. Силікон. Це штучний, м’який на дотик матеріал, що не має смаку та запаху. Перевагою іграшок із силікону є те, що їх можна піддавати термічній обробці. Найчастіше цей матеріал використовують для виготовлення брязкалець-прорізувачів.

4. Латекс. Він є ще м’якшим, аніж силікон. Латексні іграшки можуть мати приємні фруктові аромати, різні кольори. Латексне брязкальце може додатково розвивати у дитини ще і сприйняття запахів. Але, обираючи, саме таку модель, слід бути обережним, бо ж надмірне використання ароматизаторів та барвників може стати причиною появи алергії.

5. Дерево. Це найекологічніший матеріал із усіх можливих. Найчастіше для виготовлення дитячих іграшок використовують липу, клен, березу або дуб. Дерев’яні іграшки можуть бути фарбованими або нефарбованими. Обираючи такий варіант, пам’ятайте, що клеєне дерево краще не мити, його можна лише протирати вологою тканиною та просушувати подалі від приладів опалення.

6. Метал. Цей матеріал не є основним для виготовлення іграшок. Із нього створюють лише окремі деталі, наприклад, дзвіночки.

З яких матеріалів виготовляють дитячі брязкальця?Дерево Метал

 

Додатковий функціонал

Додатковий функціонал

Виробники іграшок сьогодні можуть запропонувати брязкальця із різними ефектами. Так, приміром, брязкальце може мати додатково можливість відтворення різних мелодій, що розважатимуть малюка. Аби мелодія почала відтворюватися, дитині зазвичай, необхідно натиснути на кнопку. Це можуть бути веселі дитячі мелодії або звуки тварин чи птахів.

Цікавими є дитячі брязкальця із світловими ефектами. Як і моделі з мелодіями, вони працюють від батарейок. Коли дитина натискає на певну кнопочку або елемент іграшки, вони починають підсвічуватись. Такі розваги теж дуже подобаються діткам.

Деякі моделі брязкалець можуть мати на своєму корпусі невеличке дзеркальце. Воно познайомить дитину з поняттям відображення. Для дитячих іграшок дзеркальця виготовлять із матеріалів, що не б’ються.

 

Догляд

Правила вибору

Аби брязкальце було повністю безпечним для малюка та радувало його, обираючи іграшки, звертайте увагу на:

1. Кріплення елементів. Всі деталі мають бути добре закріплені на основі, аби дитина випадково не відірвала дрібний елемент та не проковтнула його.

2. Форму та колір. Діти із задоволенням граються з різнокольоровими іграшками різної форми. Але, обираючи яскраві моделі, пам’ятайте, що не варто зупиняти вибір на «кислотних» кольорах. Вони можуть втомити зір дитини, або ж і викликати в неї роздратування.

3. Наповнювачі для м’яких брязкалець. Вони мають бути різними, аби дитина чула різні звуки, коли м’ятиме в руках іграшку (наприклад, шурхіт, потріскування, дзвін).

4. Догляд. Оскільки дітки часто кидають іграшки на підлогу, мамам доводиться чи не щодня мити їх та чистити. Тож, обираючи нову іграшку, зверніть увагу на те, як за нею доглядати: чи можна її мити, чистити, кип’ятити тощо.

5. Звук. Він повинен бути не занадто різким або гучним. Такий варіант може налякати дитину.

6. Вагу і особливості конструкції. Брязкальце не повинне мати гострих кутів – всі елементи мають бути заокругленими. Щодо ваги, то вона повинна бути мінімальною, аби дитина могла легко втримати її в ручці, а якщо іграшка випадково впаде на малюка, він не травмувався.

Найпоширеніші питання та відповіді про брязкальця

Найпоширеніші питання та відповіді про брязкальця

1. Як грати з брязкальцем із новонародженим?

Новонароджений ще не може самостійно утримувати брязкальце в руках. Тому познайомити його з ним мають батьки. Для цього треба взяти в руку іграшку і потрясти нею перед обличчям дитини. За деякий час новонароджений зверне на неї увагу та буде уважно розглядати. Тоді батькам можна неспішно перемістити іграшку в інше місце та спостерігати за тим, чи переведе дитина погляд за нею.

2.У скільки місяців дитина починає утримувати сама брязкальце?

У цьому питанні все індивідуально. Але найчастіше дітки самостійно починають брати в ручку брязкальце приблизно у 3-4 місяці. З цього віку можна давати малюкові іграшки в ручку, а не обирати лише підвісні моделі.

Яскраве брязкальце – провідник дитини у світ цікавих іграшок, її перша забавка. Завітайте до нашого магазину дитячих товарів Lolo та обирайте оригінальні та якісні моделі для своїх малюків! Розвивати дитину – легко!