0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Ляльки для дівчаток різного віку: як зробити правильний вибір

20.12.2023

Лялька - це іграшка, яка неодмінно має бути в кожної дівчинки у… без перебільшення – невизначеній кількості. Та що там говорити, в дитинстві і деякі хлопчики із задоволенням бавляться ляльками. Яку роль лялька відіграє у розвитку дитини? Які ляльки бувають? Яку ляльку купити дівчинці, аби вона із задоволенням гралася з нею? Розберемося сьогодні з цими та з багатьма іншими питаннями.

Лялька

Значення ляльок у розвитку дітей

Значення ляльок у розвитку дітей

Лялька – це по-справжньому особливе поняття. Сьогодні існує безліч видів різних ляльок: від супермоделі Барбі до пупсиків і м’яких ляльок. Але всіх їх об’єднує те, що вони є прототипом людини. Граючись із лялькою, як із другом, дитина вчитиметься будувати соціальні зв’язки.

Дуже часто малюкам потрібні іграшки, які будуть схожими на них самих. Саме такими іграшками є ляльки. Маленькі дітки сприймають ляльку як свого друга, тому часто вона стає першим партнером дитини під час гри. В моменти, коли мама чи тато зайняті, дитина може «спілкуватися» із цією іграшкою.

Друга функція, яку виконує лялька, - пізнавальна. Розглядаючи іграшку, дитина знайомиться з головними принципами будови людського тіла. Сучасні ляльки можуть бути представлені у вигляді новонародженого, дитини хлопчика або дівчинки, молодої жінки, чоловіка тощо. В продажу з’явилися навіть вагітні ляльки, гра з якими дасть дитині уявлення про процес виношування та народження малюка.

Третя функція – партнерська у рольових іграх. Ким для дівчинки є лялька? Її уявною дочкою, за якою потрібно піклуватися – годувати її, перевдягати, купати, катати в колясці тощо. Для таких ігор виробники сьогодні пропонують великий набір аксесуарів для ляльок. Так, можна купити іграшкові ванночки, коляски, машинки, змінний гардероб одягу та взуття та навіть цілі будиночки з меблями. Такі рольові ігри «дочки – матері» активно стимулюють розвиток фантазії та логічного мислення у дитини, допомагають у процесі соціалізації.

Види ляльок

Як виглядають кращі ляльки для дівчаток? Сьогодні існує дуже велика кількість різних видів ляльок. Вони відрізняються за розмірами, матеріалом, із якого вони виготовлені, віком дітей, для яких вони призначені, особливостями будови тіла тощо.

Отож, сьогодні батьки можуть купити для своїх дітей ляльки різних видів:

1. Класичні. Це красиві, пропорційні ляльки, що не мають зайвого реалізму. Саме з такими ляльками колись гралися ще наші мами. Їх можна одягати і роздягати, годувати, виходити з ними на прогулянку. Граючись із такою іграшкою, дівчинка приміряє на себе роль мами. Тіло таких ляльок зазвичай виготовлено із пластику та резини, тому їх можна купати. Також ляльці можна мити та сушити, розчісувати і заплітати волосся. У цих моделей рухаються ніжки, ручки, повертається голова.

2. М’які ляльки. Вони чудово підходять і для найменшеньких. Це текстильні ляльки з м’яким наповнювачем. Замість волосся у них товсті нитки, з яких теж можна плести косички чи зав’язувати їх у хвостики. Обличчя м’яких ляльок не таке деталізоване, як у класичних. Воно може бути вишитим або намальованим. Якщо така іграшка забрудниться, її можна легко попрати. М’яка лялька підійде для дитини від одного року. Її малюк може використовувати ще і як подушку. Ще одна перевага саме м’яких іграшок в тому, що вони не можуть зіпсуватися від падіння на підлогу, тож якщо дитина викине її з колиски, то не пошкодить.

Лялька м'яконабивна (в асортименті)
Код 115025
240 грн
Лялька м'яконабивна (в асортименті)
Код 115544
169 грн

Класичні и м'які ляльки Значение кукол в развитии детей

3. Пупси (ляльки-новонароджені). Сучасні ляльки виглядають дуже реалістично та можуть бути схожими на справжніх немовлят. Такі моделі якнайкраще підходять для гри у «дочки-матері». Пупсики можуть бути зовсім маленькими, розміром із долоньку, а можуть бути і великими. Популярними є ляльки-новонароджені від Бебі Борн. Вони можуть «їсти» із пляшечки, ходити в підгузок, плакати, сміятися, їх можна купати і ще робити з ними багато чого цікавого. Аби урізноманітнити гру з ляльками-новонародженими, виробники пропонують великий асортимент додаткових аксесуарів до таких іграшок: посуд, підгузки, ванночки, коляски тощо.

5. Лялька-модель. Це струнка красуня з красивою зачіскою, може бути вдягнена у найрізноманітніший одяг. Існують цілі набори Барбі (або типу Барбі) з дітьми і Кеном, будиночками і т.д. До цієї категорії також можна віднести ляльки Братс, Дефа, казкових принцес та багато інших. Модні красуні виглядають просто шикарно. Бувають у продажу набори з різним одягом та взуттям, аксесуарами для цієї ляльки. Гра з такою лялькою-красунею неодмінно розвиватиме у дитини відчуття естетики.

Лялька Фея з аксесуарами, Emily
Код 114499
304 грн

Пупси Лялька-модель

5. Інтерактивні ляльки. Вони наділені особливим «інтелектом» та можуть проговорювати окремі слова або цілі фрази, вчити з дитиною цифри або літери, віршики чи пісні. Також деякі інтерактивні ляльки можуть самі рухати ручками чи повертати голову. Власне кажучи, сучасна інтерактивна лялька може навіть зімітувати співбесідника.

Вік дитини та вибір ляльки

Які ляльки подобаються дівчатком різного віку? Спробуємо дати коротку характеристику ляльки, яку варто обрати для дитини того чи іншого віку.

1-2 роки

Ляльки на 1-2 роки

Яку ляльку купити дівчинці 1 рік? Звичайно, відразу після народження немовлята не гратимуться із ляльками. Але коли дитина вже почне самостійно сидіти та ходити, саме іграшки стають її інструментом пізнання навколишнього світу. Тому приблизно в один рік можна замислитися над придбанням першої ляльки для дівчинки. Обираючи підходящий варіант, рекомендуємо звертати увагу на такі моменти:

  • Маленькі діти часто беруть іграшки до рота, тому важливо, аби на ляльці не було дрібних деталей, які б могли легко відірватися.
  • Лялька має бути м’якою на дотик та легкою. Найкраща лялька для дівчинки 1 року – це текстильна лялька. Вона найбезпечніша для маленької дитини, її можна класти в ліжечко до дівчинки, коли вона спить. Також можна подарувати і пупса. Але рекомендуємо обирати м’яконабивні моделі з вініловими ручками та ніжками.
  • Матеріал для м’якої ляльки повинен мати у своєму складі натуральні волокна. Також тканина має бути пофарбована нешкідливими для здоров’я дитини фарбниками.
  • Для дівчинки 1 року не варто обирати набір із лялькою і аксесуарами. Дівчинці в один рік не потрібен додатковий одяг для ляльки, колясочки чи ванночки для її купання – сюжети гри з ними їй поки що будуть нецікавими.

Лялька м'яконабивна (в асортименті)
Код 105821
362 грн
Лялька м'яконабивна Аліса
Код 106514
179 грн
Лялька м'яконабивна (в асортименті)
Код 116437
216 грн

3 роки

Яку ляльку купити дівчинці в 3 роки? В трирічному віці дівчатка вже прагнуть бути схожими на свою маму, тому в процесі гри починають проектувати поведінку батьків. Обираючи іграшку для дитини цього віку, беріть до уваги, що:

  • Дрібна моторика у дітей трьох років розвинена не надто сильно, тому часто переодягати ляльку дитині буде не дуже цікаво. А отже, купувати моделі з додатковим набором суконь не варто. Дитині буде досить того одягу, що буде на ляльці. Звичайно, вона захоче зняти й одягти його назад. Тому буде краще, якщо одяг защібатиметься просто, наприклад, на «липучку».
  • Трирічній дівчинці можна подарувати ляльку с довгим волоссям, що добре прошите.
  • Підійдуть не лише м’які іграшки, а ще і вінілові пупси.
  • Для ляльки можна придбати колясочку або ліжечко. Також можна купити вже готовий набір, де є лялька і для неї зазначені аксесуари.
  • Можна обрати інтерактивні іграшки, що вміють говорити чи співати пісеньки.

4-5 років

У цьому віці дівчинка бачить у своїй ляльці малюка, за яким вона має доглядати, як мама, тому під час гри вона часто копіюватиме її поведінку. Саме через це для такого віку пупс, тобто лялька у вигляді новонародженого, підійде якнайкраще. В комплекті з сучасними пупсами можуть бути пляшечки для годування, горщики, ванночки для купання та навіть памперси.

У 5 років дівчатка вже із цікавістю пробують робити різні зачіски. Якщо і ваша дочка намагається перейняти на себе професію перукаря, порадуйте її спеціальною лялькою «Голова для зачісок». Зазвичай у комплекті з нею є різні гребінці, резинки, заколки тощо.

Важливо при цьому звертати увагу на розміри ляльок. Для дівчаток 4-5 років обирайте ляльку заввишки не більше 30-40 сантиметрів. Тоді дитині буде зручно гратися з нею.

Лялька на 3 роки Лялька на 4-5 роки

6 років та старше

Ляльки на 6 років і старше

Ляльки до якого віку дівчатка використовують у грі? Все це залежить від індивідуальних особливостей дитини. Так, у 6 років вона ще із задоволенням гратиметься із лялькою з модним гардеробом. Для цього ідеально підійдуть ляльки Барбі або типу Барбі.

У цьому віці дітки завзято будуть гратися ляльками з великим та модним гардеробом. Часто це ляльки – персонажі відомих мультфільмів або принцеси: Барбі, Дефа, Братц. Зазвичай у ляльок цього типу струнка фігура, красиве і добре деталізоване обличчя, довге волосся, яскравий макіяж. Кращі ляльки можуть не просто повертати ручки та ніжки, а ще і згинати їх у колінах та ліктях (такий функціонал передбачає наявність шарнірів).

Для дівчинки цього віку можна купити набір, куди входить лялька та найрізноманітніші аксесуари: одяг, взуття, сумочки, прикраси для волосся, автомобіль, будиночок та багато чого іншого.

Яких ляльок люблять дівчата ще? Вони із задоволенням гратимуться із ляльками певних професій.

Сьогодні виробники можуть запропонувати ляльку стюардесу, пекаря, наїзницю, лижницю, домогосподарку та багато інших.

Звернемо вашу увагу ще і на те, що в 6-7 років дівчатка із задоволенням самі обиратимуть собі ляльку. Тому рекомендуємо не позбавляти їх такої можливості.

Акція
Лялька з піаніно, Defa (в асортименті)
Код 90285
568 грн
499 грн
Лялька Лікар, Defa (в асортименті)
Код 104177
351 грн

Інтерактивні ляльки: які можливості можуть мати іграшки

Серед усього асортименту ляльок вигідно вирізняються моделі з додатковими можливостями, тобто так звані інтерактивні ляльки. Від звичайних вони відрізняються тим, що можуть взаємодіяти з дитиною. Приміром, лялька може розповідати віршики, навчати дітей фраз ввічливості, вчити лічбі, кольорам, розказувати казки, сміятися, плакати тощо. На думку фахівців, гра з такою лялькою – це чудовий спосіб ненав’язливо розширити кругозір дитини, навчати її через гру. Якщо ви вирішили купити ляльку, що говорить/співає тощо, то рекомендуємо вам звернути увагу на те, чи є в ній можливість регулювати гучність, а також на сам звук: чи не занадто він різкий.

Досить цікавим для дітей є інтерактивний пупс. Зовні він копіює вигляд новонародженого, що потребує догляду. Такі ляльки можуть вимовляти окремі слова або цілі фрази, їх можна годувати з пляшечки, що є в комплекті, класти їх спати, садити на горщик, купати. Іграшка може відкривати та закривати очі, плакати, сміятися. В комплекті з інтерактивним пупсом можуть бути різні аксесуари: пляшечка для годування, пелюшки, ліжечко, ванна та інші.

 Інтерактивні ляльки

Аксесуари для ляльок

Аби гра з лялькою була цікавішою для дитини та дозволяла їй придумувати більшу кількістю сюжетних ліній, виробники пропонують велику кількість аксесуарів для гри з лялькою таких, як:

1. Одяг та взуття. Можна придбати ляльку для дівчинки з цілим гардеробом одягу або взуття. Дівчинка із задоволенням переодягатиме та перевзуватиме ляльку, розчісуватиме її та створюватиме для неї нові цікаві образи.

Одяг для пупсів
Код 93674
200 грн
Одяг для пупсів (в асортименті)
Код 96487
244 грн
Одяг для ляльок
Код 107986
110 грн

2. Меблі для лялькового будиночка. Розставляючи нові ліжечка, комоди, столи, стільці для ляльки, дитина зможе відчути себе справжнім дизайнером інтер’єру. А можливо, в майбутньому саме це стане її покликанням?

Ванночка для ляльки, Orion
Код 28881
41 грн
Ліжечко для ляльки, ТехноК
Код 42841
362 грн
Меблі для ляльок Ванна
Код 87584
390 грн

3. Домашні тварини. Чому б не придумати сюжет гри, в якому лялька вигулюватиме улюбленого песика або кататиметься верхи? Таке теж можливо! Нині виробники іграшок серед аксесуарів теж пропонують різних домашніх тваринок для ляльок.

4. Коляски. Одна з улюблених ігор дівчаток із ляльками – це гра в «дочки – матері». А мама обов’язково катає свого малюка у колясочці. Тож і дівчинка може спокійно покатати улюбленого пупса чи іншу ляльку в колясці. При цьому коляски можуть бути найрізноманітніші: і з прогулянковим блоком, і з колискою, і з можливістю регулювати положення спинки та багато іншого.

Аксесуари для ляльок Аксесуари для ляльок

Візочок для ляльок (в асортименті)
Код 31111
625 грн
Візок для ляльок, з сумкою
Код 31115
993 грн
Коляска для ляльок, 64 см
Код 43548
240 грн

5. Автомобілі. Лялька типу Барбі може легко водити свій іграшковий автомобіль. Принаймні, у цьому впевнені виробники аксесуарів для ляльок. Так, можна обрати гарну машину для ляльки, що вже є у вашої дівчинки, і вона зможе придумати ще один цікавий сюжет для гри: Барбі може їхати на зустріч із друзями, додому, на відпочинок, у магазин – словом, усе залежить від фантазії дівчинки.

6. Будиночок. Лялька може не лише мати окремі меблі, а і цілий будинок. Він може мати один чи кілька поверхів та бути наповнений цікавими та оригінальними предметами. Будиночок буває призначений для мініатюрної ляльки або для іграшки типу Барбі.

Будиночок з фігурками
Код 52124
809 грн
Будиночок для ляльки
Код 65173
928 грн
Ляльковий будиночок Emily Mansion, KidKraft
Код 83669
6 490 грн

7. Набори для створення красивих зачісок лялькам. Туди можуть входити резинки, гребінці, бігуді, іграшковий фен та інші аксесуари, що дозволять дівчинці перевтілитися у справжнього майстра ідеальних зачісок.

Акція
Набір перукаря (в асортименті)
Код 85824
350 грн
263 грн
Набір перукаря
Код 101971
133 грн
Набір перукаря
Код 103591
302 грн

Для виготовлення аксесуарів для ляльок використовують різні матеріали. Найпопулярніші – це пластик та текстиль. Обираючи додаткові аксесуари, варто звернути увагу на те, чи можна їх чистити або мити.

Аксесуари для ляльок Аксесуари для ляльок

Особливості вибору ляльки

Немає значення, яку ляльку ви обираєте, - м’яку, типу Барбі, пупса чи класичну, - важливо звертати увагу на:

1. Розміри та вагу іграшки. Маленьким дітям не варто купувати занадто великі іграшки – вони можуть виявитися заважкими для них.

2. Безпека. Це стосується і матеріалів та фарбників, які використовуються для виготовлення іграшки (вони мають бути безпечними для дитячого здоров’я), і якості збірки деталей (всі вони мають бути добре закріплені, аби дитина випадково не відірвала якийсь елемент та не проковтнула його).

3. Доброзичливий або нейтральний вираз обличчя. Лялька не має лякати дитину, тому іграшки з нахмуреним, жорстоким виразом обличчя краще залишити на полиці магазину.

4. Наявність деталей, що виступають над поверхнею. Мова йде про звукові модулі чи кнопки. Якщо вони передбачені конструкцією ляльки, то їх має бути непомітно.

5. Пропорційність. Рекомендуємо обирати ляльку з тілом, що відповідає пропорціям людини, та без яскраво виражених статевих ознак. Тіло ляльки має бути гармонійним у будь-якому випадку (це стосується співвідношення розміру голови, тулуба, рук, ніш тощо).

Особливості вибору ляльки Особенности выбора куклы

Лялька – це іграшка, з якою дитина гратиметься із великим задоволенням. Обирайте яскраві та цікаві ляльки для своєї малечі в магазині товарів для дітей Lolo. У нашому асортименті ви неодмінно знайдете саме ті моделі, з якими із задоволенням гратимуться ваші діти. А щоб їхня гра була ще цікавішою, порадуйте їх додатковими аксесуарами: ляльковим одягом та взуттям, меблями, колясками та будиночками.