0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Настільні ігри: які вони бувають та як їх обирати для дитини

20.12.2023

Настільна гра – це дуже цікавий різновид дитячих розваг, який дозволяє дитині весело проводити час і самій, і в колі друзів або родинному колі. Обираючи в подарунок для дитини настільну гру, ви можете бути впевнені у тому, що робите чудовий вклад у її розвиток. Які є настільні ігри для дітей? Яку настільну гру купити дитині того чи іншого віку? Сьогодні ми з вами спробуємо розібратися у їхніх різновидах, а також розкажемо, які набори краще підходять для того чи іншого віку дитини.

Настільні ігри: що це і навіщо вони потрібні?

Настільна гра – це комплект певних речей (ігрове поле, кубик, фішки, картки, палички, карти тощо), які дитина використовує в процесі гри, аби виконати певну дію, передбачену правилами гри. В настільну гру одночасно може грати кілька учасників. Тому така розвага – це чудовий спосіб налагодити дружні стосунки з однолітками або родичами. В настільну гру грають зазвичай за столом (саме звідси і походить назва гри).

Сучасні настільні ігри можуть мати найрізноманітнішу тематику. Та який би варіант ви не обрали, памְ’ятайте, що настільна гра має чимало переваг:

  • стимулює розвиток уваги, фантазії, терпіння;
  • розширює кругозір дитини;
  • навчає командній роботі та вмінню віднаходити компроміси;
  • розвиває комунікативні навички;
  • тренує дрібну моторику рук;
  • вчить продумувати стратегію та дотримуватися її в ігровому процесі.

Власне кажучи, настільна гра – це не лише розвиток, а ще і розвага у одній коробці.

Варто звернути увагу на те, що настільна гра набагато безпечніша для нервової системи, аніж, наприклад, комп’ютерні ігри. А завдяки тому, що існує широкий вибір тематик та сюжетів настільних ігор, батькам неодмінно вдасться підібрати оптимальний варіант для своєї дитини.

Види настільних ігор

Які бувають настільні ігри для дітей? Нині їх асортимент дуже широкий. За своїми особливостями настілки можна поділити на кілька категорій:

1. Економічні. Це такі ігри, як, наприклад, «Монополія», «Менеджер», «Бізнес», «Монополія. Світова економіка», «Юний бізнесмен» тощо. Граючи в них, дитина отримує базові поняття того, як побудована економіка, як проводяться фінансові операції, як працює світовий ринок. Економічні настілки допоможуть дитині зрозуміти, що таке попит та пропозиція, продаж, обмін, розподіл тощо. Для майбутнього успішного бізнесмена економічні настільні ігри – це те, що треба.

2. Логічні. В цю категорію можна віднести шахи, доміно, «Ерудит», ігри типу «Пригоди на фермі», «Жителі озера», «Лісові звірята», «Екзотичні звірята». При цьому доміно може бути як класичним, так і із зображенням тваринок, жителів океану тощо. Головне завдання таких ігор – навчити дитину віднаходити логічні зв’язки: хто де живе, що їсть, як ходить та чи інша фігура (якщо мова йде про шахи), які наслідки саме такого ходу тощо. Аби грати у логічні настільні ігри, дитині доведеться добре помислити.

3. «Ходилки». При словах «настільна гра», мабуть, перше, що приходить в думку, це сама гра «ходилка» - з полем, фішкам і кубиком, який потрібно кинути, аби дізнатися, скільки ходів треба зробити фішкою на полі. Така гра – дуже цікава та пізнавальна для дітей. Нині є великий вибір сюжетів подібних ігор, що можуть швидко і надовго заволодіти увагою компанії дітей різного віку. Користуються попитом нині такі настільні ігри «ходилки»: «Гонки на виживання», «Країна фей», «Русалонька», «Солодкі пригоди», «Народний шлях», «У гостях у традицій», «Фургончик із морозивом» та багато інших.

Экономические. Логические.Ходилки.

 

Настільна гра 2 в 1 Ерудит, Ost
Код 37956
694 грн

4. Розважальні. Такі ігри чудово підійдуть для розваг дитячої компанії, приміром, на день народження або ж і просто для веселого проводження часу. Розважальними можна назвати такі ігри: «Твістер», «Ферма Люкс», «Супер Ранчер», «Хто я?», «Кохання з першого погляду», «Космічні війни», «Танкові баталії», «Морські баталії», «Дженга» та багато інших. В таких іграх дитині потрібно виконувати якісь дії: займати ту чи іншу позу на килимку під час гри в твістер, керувати космічними чи морськими кораблями на полі, відповідати на питання, щоб дізнатися хто він тощо. Розважальні настілки – найкращий спосіб весело та з користю провести вільний час.

Развлекательные.Развлекательные.

 

5. Розвиваючі (їх ще називають інтелектуальними). Вони чудово розвивають логіку, пам’ять, ерудицію, мислення. Аби вирішити те чи інше завдання, яке ставить гра, дитині потрібно буде добре подумати. Часто розвиваючі ігри можуть бути представлені у вигляді вікторин на різні теми або головоломок. До цієї категорії можна віднести такі ігри: «Вега колор», «Вікторина. Пізнай Україну», «Цифри», «Фермер», «Зрозумій мене», «Піца. Торт», «Логічна абетка», «Правила дорожнього руху» та багато інших.

Развивающие.Развивающие.

 

6. Спортивні. Впевнені, що в спортивні ігри можна грати лише на подвір’ї? А ось і ні! Існують ще і спортивні настільні ігри, наприклад, настільні футбольні або хокейні столи. Отож, якщо дуже хочеться поганяти м’яч або шайбу, але погода для цього зовсім не сприяє, можна пограти у спортивні настільні ігри. Вони навчать дитину уважності, зібраності, швидкості реакції.

7. Стратегії. В такій грі дитині потрібно буде обов’язково скласти план дій, якого вона притримуватиметься. В основі плану дій мають бути ресурси, які дитині дає гра. Завданням у такій грі може бути будівництво міцної держави, нової цивілізації, досягнення певної фінансової мети або ж перемога у тих чи інших баталіях. Серед популярних стратегій можна відмітити "Монополія. ЮА", "Морський бій", "Клуедо Джуніор", "Гра в життя", "Хитрополіс", "Імаго" та інші.

Спортивные.Стратегии.

 

Футбольний стіл Challenger, Smoby (синій)
Код 27300
5 699 грн
Настільна гра Хокей, ТехноК
Код 29248
552 грн

Як правильно підібрати настільну гру для дитини

Дети 2-3 лет

Обираючи настілку, обов’язково зверніть увагу на її упаковку. Там виробник вказує, на який саме вік розрахована гра. З першою настільною грою можна познайомити дитину у 2-3 роки. Це будуть найпростіші ігри з великими та яскравими малюнками.

Аби правильно обрати настілку для дитини того чи іншого віку, скористайтеся нашими рекомендаціями.

1. Діти 2-3 років. В іграх для найменших правила будуть дуже прості, а саме ігрове поле – яскраве та велике. Такі ігри знайомитимуть дитину із найпростішими поняттями, наприклад, поняттям кольору та форми. У більшості іграх для найменших дитині потрібно буде відсортувати зображені предмети за певної характеристикою: форма, колір, місце проживання, їжа і т.д. Краще за все маленьким діткам грати в настілку з батьками – їм потрібно контролювати процес, називати те, що зображено на картках чи на полі. Це не лише розширить кругозір дитини, а ще і допоможе з розвитком її комунікативних здібностей. Це можуть бути найпростіші набори з картками. Для такого віку підійдуть ігри «Хто де живе?», «Вивчаємо час», «Транспорт», доміно «Щенячий патруль» тощо.

 

2. 3-5 років. Діти цього віку із захопленням гратимуть у гру приблизно півгодини. Більшість ігор для хлопчиків та дівчаток 3-5 років беруть за основу сюжети різних мультфільмів чи казок (наприклад, «Маленький принц»), можуть стимулювати до фізичної активності («Твістер»), розвивати ті чи інші навички або вміння («Дженга», настільний футбол, морські баталії, вікторини). Тут діти також розвиватимуть швидкість реакції, спритність, дізнаються, що таке азарт.

3. 5-7 років. Цей вік – це активна підготовка до першого класу, тому рекомендуємо обирати настілки, які допоможуть із цим. Для цього підійдуть ігри, що використовують цифри та літери, різні «Ерудити» та вікторини. Вони добре поповнять словниковий запас та розширять кругозір. Також підійде проста «Монополія», настільні спортивні ігри, «Дженга», «ходилки» та ін.

3-5 лет.5-7 лет.

 

Гра настільна "Дженга"
Код 22943
1 175 грн
Гра Твістер Grand, Danko Toys
Код 38193
178 грн
Настільна гра Limo Toy "Футбол" (HG 235AN)
Код 52160
976 грн
Настільна гра Ерудит, Strateg
Код 56546
71 грн

4. 7-10 років. В цьому віці дітям уже будуть під силу складні стратегічні ігри, а також такі настілки, в які можна грати великою компанією. Вибір ігор тут дуже великий: підійдуть і стратегії, і спортивні, і розвиваючі, і розважальні чи логічні. Словом, можна обирати гру з будь-якої категорії, лише звертаючи увагу на те, який вік вказує виробник на упаковці.

5. Більше 10 років. Обираючи настільну гру для дитини старше 10 років, зважайте обов’язково на її особисті вподобання. Можливо, вона любить рухливі ігри? Тоді обирайте «Твістер». Їй до вподоби спорт? Зверніть увагу на столи з футбольними та хокейними полями. Якщо вона любить подумати над головоломкою чи мріє про власний бізнес у майбутньому, обирайте «Монополії», «Ферми» і т.д.

7-10 лет.Более 10 лет.

 

Підбираючи гру для дитини, варто пам’ятати, що найперше слід звертати увагу, звичайно ж, на вік, для якого гра розрахована. А також не забувайте про матеріали і якість самої гри. Хороша настільна гра має бути виготовлена із якісних, не токсичних та стійких до стирання матеріалів. Також вона повинна мати продуманий дизайн, її ігрове поле та фішки мають бути добре промальованими, яскравими. Фішки, кубики чи будь-які інші ігрові фігурки теж мають бути якісними, без сколів або гострих кутів. Також, обираючи гру для маленьких діток, зверніть увагу на розмір деталей. Вони мають бути не занадто маленькими, щоб дитина випадково не проковтнула їх чи не вдихнула.

Великий вибір настільних ігор будь-якого спрямування ви знайдете в нашому магазині дитячих товарів LOLO. Ми можемо запропонувати вам варіанти для хлопчиків та дівчаток різного віку, які викличуть у них радість і захоплення. Тож уперед, до вибору!