0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Як обрати дитячі санчата?

24.12.2023

Діти часто чекають, коли на вулиці випаде сніг, адже це – чудова нагода покататися на санчатах. Як обрати хороші санки для дитини та які вони узагалі бувають? Читайте про це у нашому новому матеріалі.

Види дитячих санчат

Для катання з гірки і по засніженим вулицям батьки можуть купити дітям санки з різних матеріалів. Розглянемо різновиди дитячих санчат за цим критерієм.

Металеві санки

Без сумніву, сучасні металеві санки набагато зручніші, аніж радянські. Вони відрізняються продуманим дизайном, тому є набагато зручнішими у використанні і для дітей, і для батьків. Сучасні моделі санок із металу підідуть навіть для найменших. У них можна катати дітей від одного року (якщо малюк вже впевнено сидить сам) і приблизно до 5-6 років або поки дитина не перестане поміщатися в них.

Для виготовлення сучасних металічних санчат може використовуватися:

  • алюміній;
  • сталь.

Полози можуть бути:

  • плоскі;
  • трубчасті.
плоскітрубчасті

Відповідно до характеристик, деякі дитячі санчата можуть витримати навантаження до 50 кілограмів.

Сидіння у саней з металічним каркасом часто виготовляється із дерева та може доповнюватися утеплювачем: матрациком, теплим конвертом для дитини тощо.

деревос матрациком

У металічних санчат може бути:

  • відкидна або знімна спинка;
  • ніша для фіксації ніжок дитини.

Особливу увагу звернемо на ручку санчат. Існують сани з ручкою та без неї. Ручка може бути перекидною або ні. За ручку можна штовхати сани вперед, як і звичайну коляску. Якщо виробником передбачена можливість перекинути ручку на інший бік, то батькам така можливість дозволяє розвернути дитину обличчям в інший бік (це дуже зручно, якщо є потреба захистити її від зустрічного вітру).

без ручкиз ручкою

Серед переваг сучасних металічних дитячих санчат відмітимо:

  • тривалий строк служби;
  • високу міцність;
  • різноманіття кольорів;

великий вибір моделей: із ручкою та без, із нішею для ніжок тощо.

Недоліком металічних санчат можна назвати відносну громіздкість. Їхня конструкція не складається, окрім ручки та спинки. Тому, якщо обиратимете саме таку модель, заздалегідь подумайте, де саме зберігатимете її.

Дерев’яні санки

Вони набагато легші, аніж металеві моделі. Їхні дерев’яні полози підбивають металічними пластинами. Але, обираючи такі моделі, пам’ятайте, що дерево псується від вологи. А тому, повернувшись додому з прогулянки, не забудьте ретельно витерти їх.

Так само, як моделі із металу, дерев’яні можуть мати спинку, ручку та нішу для ніжок. Найчастіше такі дерев’яні санчата покривають лаком. Вироби з дерева менш популярні, аніж металеві.

«Плюс» дерев’яних саней у їхньому дизайні та в тому, що дерево, з якого вони виготовлені, - це найекологічніший матеріал. Недолік дерев’яних варіантів у тому, що вони не складаються та досить вимогливі у догляді.

плоскиетрубчатые

Санки з колесами (снігомобілі)

Розглядаючи зимові види санок, не можна оминути увагою моделі з колесами. Такий варіант можна назвати поліпшеною моделлю класичних металевих саней. Відгуки батьків вказують на те, що такі сани більш безпечні та комфортні у використанні. Окрім звичайних полозів, сани мають ще і колеса. Завдяки їм дитячий транспорт легше рухається по снігу та не застрягає в ньому. А ще бувають моделі саней на колесах із підлокітниками та ременями безпеки – вони гарантують найбільший рівень безпеки.

Серед переваг моделей із колесами також можна відмітити:

  • більш зручне та комфортне керування;
  • високу маневреність;
  • безпеку використання – такі сани додатково мають ремені безпеки, гальма.

Санки можуть мати різну кількість коліс:

1. Триколісні сани. Така конструкція досить проста, відрізняється високою стійкістю. Триколісні моделі не розвивають високої швидкості та чудово підходять для катання з невеликих чи середніх гірок. Модель добре тримає рівновагу на нерівних ділянках дороги.

2. Чотириколісні сани. Такі моделі здатні розвивати більшу швидкість, аніж триколісні. Також вони біль маневрені та зручні в керуванні.

Кращі сани на колесах дозволяють обирати батькам принцип руху: на полозах чи на колесах. Завдяки великим колесам санки можуть легко їхати не лише по снігу, а і по асфальту, щебню, пішохідній доріжці, стежці тощо.

з колесамиз колесами

Пластикові сани

Пластик – дуже легкий матеріал, тому сани з них виходять теж дуже легкі. Сьогодні виробники пропонують великий асортимент кольорів та форм саней із пластику.

Сани-салазки

Сані-салазки

Салазки – це пластикові сани, що мають найпростішу конструкцію, яка не передбачає наявності підлокітників чи ручки. Зазвичай вони нижчі, аніж класичні моделі. Салазки чудово підходять для катання з гори.

Перевага салазок у малій вазі та великому асортименті кольорів. Недолік таких моделей у тому, що їх не можна тягти по камінню чи голій землі. Також використання пластикових моделей при температурі нижче від 20 градусів морозу краще відкласти надалі.

Льодянки

Санки-льодянки – це найбільш компактна та легка модель, що чудово підходить для катання з гірки. Вони прекрасно ковзають по сніговій поверхні, мають високу маневреність та цікавий і оригінальний дизайн. Виробники пропонують батькам на вибір моделі найрізноманітніших кольорів.

Сучасні пластикові льодянки для катання з гірки бувають різних видів:

1. Стандартні. Це найпростіша кругла конструкція, що може мати ручки по боках або бути без них. На ній не можна розвинути занадто велику швидкість під час спуску з гірки.

2. Санки-тарілки або «тазики». Їхній діаметр більший, аніж у стандартних та вони мають дещо витягнуту форму. Вони швидко та легко їдуть з гірки.

3. Санки-лопати. Такі моделі мають одну велику ручку, за яку тримається дитина під час спуску. Санки-лопатки – це найпростіший варіант льодянок. Їхня ціна – дуже демократична.

СтандартніСанки-лопати

Санки-тарілка Льодянка
Код 96814
329 грн
Льодянка (в асортименте)
Код 103064
258 грн

Інші види дитячих санчат

1. Пластикові санки льодянки з гальмами. Така модель – одна із найсучасніших. Вона має гальма з обох боків. Форму такі сани можуть мати прямокутну чи круглу. Спеціальний пристрій з боків дозволить легко загальмувати у будь-який момент. Такі моделі підходять для катання з гірок, де є перешкоди, наприклад, дерева чи нерівності. Ще до цих саней можна прикріпити мотузку – тоді батьки зможуть легко тягнути їх за собою і так катати дитину.

2. Двомісні льодянки. Вже з назви тут усе зрозуміло – вони підходять для катання відразу двох дітей. Тому, відповідно, їхній розмір набагато більший. Мають дві пари ручок для обох дітей. Такі моделі гарно ковзають і по снігу, і по льоду.

Пластикові санки льодянки з гальмамиДвомісні льодянки

3. «Ватрушки» (тюбінг). Це надувні круглі санки, покриті гладенькою тканиною, що добре ковзає по сніжній поверхні. Середнє обмеження по вазі, яку можуть витримувати санки у вигляді «ватрушки», - 130-140 кілограмів, тому в них можуть сісти одразу двоє дітей.

4. Снігокат. За своєю конструкцією снігокат де в чому схожий на триколісний дитячий велосипед, замість коліс у якого – лижі. Під час їзди дитина сідає на сидіння, а ніжки ставить на підставки на лижах. Управляти снігокатом можна з допомогою керма.

5. Санки-коляски. Для дітей від 6-ти місяців до 3-х років чудовою альтернативою звичайній колясці можуть стати санки-коляска. Від звичайної коляски вона відрізняється тим, що замість коліс у неї – полози. Аби мамі було легко проїхати з дитиною в санках-колясці по незасніженій частині вулиці, зимовий дитячий транспорт може доповнюватися і звичайними колесами. Зазвичай у таких моделей є можливість змінювати положення спинки та встановлювати його у горизонтальному положенні.

Таким чином, під час зимової прогулянки дитина може поспати. Для зручності і безпеки малюка санчата-коляска можуть доповнюватися відкидним капором, ременями безпеки, накидкою на ніжки.

ВатрушкиСнігокат. Санки-коляски

Вік дитини та вибір санчат

1. Від одного до 3-х років для дитини можна обрати класичні санки або санки-коляску.

Від одного до 3-х роківВід одного до 3-х років

2. Від 3-х до 6-ти років можна купувати пластикові саночки: льодянки, салазки, тарілки, лопатки тощо.

3. Від 6-8-ми років і старше. В цьому віці дитині можна запропонувати тюбінг чи снігокат.

На що звернути увагу, обираючи санки для дитини?

Аби купити хороші санки для дитини, мало звертати увагу лише на її вік.

Також слід орієнтувати на:

1. Комфортність в експлуатації для дитини та батьків. Більш комфортними санчата можуть бути, якщо в них передбачена:

  • ніша для ніжок (це додаткова опора для дитини, яка дозволить їй легше тримати рівновагу);
  • ремені безпеки (така додаткова опція – те, що треба у моделях для найменших);
  • наявність спинки (обпираючись об спинку, дитині буде комфортніше кататись);
  • наявність батьківської ручки (вона може бути перекидною та неперекидною);
  • можливість вкласти на сидіння теплий конверт для дитини (тоді прохолодна погода не стане на заваді вашої зимової прогулянки).

2. Особливості полозів. Якщо вони плоскі, сани краще їхатимуть по пухкому снігу, а якщо трубчасті – по сніговому покриву, товщина якого не перевищує 3-х сантиметрів.

3. Розміри та вагу конструкції (обираючи ту чи інші модель, слід розуміти, що в будинку чи квартирі потрібно віднайти місце, де ви зберігатимете їх).

4. Наявність коліс. Якщо плануєте катати дитину в санчатах навіть тоді, коли сніговий покрив місцями буде дуже слабкий, обирайте модель із колесами.

5. Дизайн. Сьогодні в продажу є звичайні різнокольорові санки-льодянки і оригінальні снігомобілі, що нікого з дітей не залишать байдужим!

Правила безпеки при катанні на санчатах

Аби катання на санчатах було безпечним для вашої дитини, дотримуйтеся простих рекомендацій під час катання:

1. Санки з якого віку можна купувати для дітей? Познайомити дитину з санками-коляскою можна тоді, коли вона вже буде безпечно самостійно сидіти. Теж саме стосується і класичних металічних моделей із дерев’яним сидінням.

2. Переходити дорогу з дитиною в санчатах можна лише в тому випадку, якщо вони мають батьківську ручку, що дозволяє штовхати санки перед собою. Якщо конструкцією не передбачена така ручка, через пішохідний перехід дитину потрібно перенести в руках або перевести за руку, а санки нести в іншій руці.

3. Не забувайте, що на роз’їждженій слизькій дорозі санки ковзатимуть швидше, аніж по пухкому снігу.

4. Аби дитина не перемерзала в санках, не забувайте використовувати утеплювач: конверт, матрацик тощо.

5. Обирайте місце для катання на санях подалі від проїжджої частини.

Правила безпекиПравила безпеки

Догляд

Аби санчата якомога довше радували вас та дитину, не забувайте доглядати за ними:

1. Після кожного катання витирайте насухо полози санчат.

2. Добре просушуйте всі тканинні елементи – матрацик, муфту тощо.

3. Не ставте санчата на зберігання, якщо на них залишилася волога.

4. Відкладіть катання на пластикових санчатах, якщо на вулиці дуже морозно.

Обирайте якісні та стильні санчата в магазині дитячих товарів Lolo і насолоджуйтесь разом із дитиною вашими зимовими прогулянками! Тепер прогулянка до засніженої гірки стане одним із улюблених занять вашої дитини. Перевіримо? Отож, гайда до нашого магазину за новими санчатами!