0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Як обрати книгу для дитини

02.01.2024

Знайомитися з навколишнім світом дитина починає уже від самого народження: спостерігаючи за тим, що відбувається навколо, як із нею спілкуються її батьки, граючись в улюблені іграшки та листаючи барвисті книжки. Як правильно обрати книгу дитині, аби вона зацікавила її та допомогла у розвитку? Дізнайтеся про це з нашої нової статті.

Користь від читання

Вже давно відомий той факт, що книга має бути у житті дитини від початку її життя. Коли хлопчик або дівчинка ще в ранньому дитинстві слухають, як мама або тато читають їм казки, у них починає розширюватися словниковий запас та кругозір. Коли батьки читають книги дитинці старшого віку, це робить її більш посидючою, вчить концентрувати увагу та розвиває фантазію. Також у дитини розвивається пам’ять та логічне мислення. Як наслідок, у майбутньому вона матиме вищий рівень IQ та виросте більш упевненою в собі.

Ще досить цікавим є дослідження, результат якого дозволяє нам дізнатися, що вагітним жінкам дуже корисно читати вголос дитячі книжечки, адже малюки, що ще в утробі матері слухали казки, які читали їм батьки, тоді розвиваються швидше та починають говорити раніше.

Коли ж дитина сама читає друковані видання, це теж дуже корисно. Таким чином вона:

  • розвиває фантазію (читаючи книгу, дитина зазвичай уявляє все в думках: і персонажів, і події);
  • запам’ятовує нові слова;
  • стимулює цікавість до навчання;
  • вчиться концентрувати увагу;
  • швидше та легше засвоює інформацію (особливо це стосується дитячих енциклопедій, де інформація подається в цікавій для дитини формі);
  • позбавляється своїх страхів (часто дитина уявляє себе в ролі головного героя книжки і разом із ним проходить усі випробування, відкидаючи страх);
  • постійно дізнається щось нове, а це означає, що її кругозір розширюється, знання стають більш глибокими).

Не можна не згадати і про той факт, що читання книг відіграє велику роль у формуванні світобачення, моральності та загального культурного рівня розвитку. Дитячі книжки допомагають дитині зрозуміти, що добре, а що погано, вчать будувати стосунки з іншими людьми, формують поняття здорового способу життя, прищеплюють ввічливість тощо. Тому, звичайно, батькам слід розуміти, що книга відіграє дуже велике значення для розвитку дитини.

КористьКористь

Як прищепити дитині любов до книги?

Аби дитина із задоволенням читала книги, скористайтеся такими лайфхаками:

1. Пам’ятайте, що діти часто звертають увагу на приклад, який їм показують батьки. Тому, якщо дитина бачить, що в руках у мами й тата постійно буває лише смартфон, а не друковане видання, то вона і сама не буде читати. Показуйте своїй дитині правильний приклад.

2. Влаштовуйте спільні читання. Це дуже добре укріплює зв’язок між дитиною та батьками. Якщо ваші дітки підходять до вас із книгою з проханням почитати, ніколи не відмовляйте їм.

3. За можливості обирайте нову книгу разом із дитиною. В 4-5 років дитині вже можна продемонструвати асортимент магазину та запропонувати зробити вибір.

4. Виділяйте кожного вечора хоча б 20-30 хвилин для того, аби почитати дитині. Це стимулюватиме її інтерес, допоможе в поповненні словникового запасу.

5. Прищеплюйте дитині бережливе ставлення до книгу з раннього віку. Ваші син та донька мають знати, що не можна обмальовувати, рвати книгу. Бережливе ставлення до книги = повага до літератури.

Як прищепити дитині любов до книгиЯк прищепити дитині любов до книги

Друкована чи електронна книга?

Які книги читати дітям: друковані чи електронні? Ми рекомендуємо зупиняти вибір на друкованих. І ось, чому:

1. Дитина перегортатиме сторінки і матиме уявлення про справжню книгу з раннього дитинства. В такому разі маленький читач не лише уявлятиме все, про що йдеться у книзі, а ще й торкатиметься сторінок книги, розвиватиме свої тактильні відчуття, проводячи рукою по паперовій або фетровій сторінці, якщо ви обрали м’яку книгу для найменших.

2. Не буде звикання з найменших літ до електронних гаджетів. Тоді бажання читати асоціюватиметься у дитини саме книгою, а не зі смартфонами чи планшетами.

3. Споглядаючи великі барвисті ілюстрації в паперовій книзі, дитина розвиватиме свою фантазію. Такі картинки вона зможе тривалий час розглядати і придумувати з ними різні сюжети, як у мультфільмах.

4. Під час читання паперового видання навантаження на очі буде набагато меншим, аніж при читанні електронних книг.

5. Якщо випадково друкована книга впаде на підлогу чи на плитку, можна не боятися, що вона розіб’ється, на відміну від електронного гаджета.

ДрукованаЕлектронна

Як обирати книги за віком дитини?

Які книги читати дітям? Відповідь на це питання залежить від того, скільки років дитині. Саме на її вік потрібно зважати, поповнюючи домашню дитячу бібліотеку. Адже лише тоді, коли книга відповідатиме вікові дитини, вона буде їй цікавою.

1 рік

У перший рік життя для дитини потрібно обирати книгу, що має:

1. Цупкі сторінки. Краще, якщо книга матиме небагато, але досить цупких, із міцного картону, сторінок із простими великими ілюстраціями, які розглядатиме дитина.

2. Невеликий формат. Книга має бути невеликою та легкою, аби малюкові було зручно перегортати сторінки.

3. Базові кольори. В перший рік життя дитина ще не сприймає чітко всю палітру кольорів, тому можна обирати книги, в ілюстраціях яких представлені 2-4 базових кольори.

4. Невелику кількість тексту. Перші дитячі книжечки можуть узагалі бути без тексту, лише з ілюстраціями, за якими батьки зможуть самі придумувати різні казкові сюжети для дітей.

5. Максимально простий сюжет. З книг малюк, якому тільки-но виповнився рік, може дізнатися про існування різних тварин, пори року, кольори тощо.

1 рік1 рік

2-3 роки

Для діток 2-3 років важливо, щоб у книзі були:

1. Улюблені персонажі. У діток 2-3-х років уже проявляється характер, вони мають улюблених персонажів казок чи мультфільмів. Рекомендується обирати книжки саме з такими персонажами.

2. Яскраві кольори. В такому віці дітей приваблює усе яскраве та барвисте. Тому ліпше обирати друковані видання з яскравими малюнками, які юні читачі розглядатимуть із неабияким задоволенням.

3. Інтерактивні елементи. Дитина з цікавістю розглядати сторінки книжки з різноманітними «віконцями», вкладками та наклейками.

4. Навчальна інформація. Трирічним дітям можна запропонувати найпростіші дитячі енциклопедії, з яких вона дізнається про назви та зовнішній вигляд тварин, птахів, рослин, кольорів, транспорт та багато іншого.

2-3 роки2-3 роки

Від 3-х років до 8-10 років

У такому віці дітей зацікавлять книги з:

  • Більшою кількістю тексту та гарними ілюстраціями. Тепер дитина вже може читати книги самостійно і їй можна купувати видання, де є набагато більше тексту, аніж раніше. Але не забувайте, що текст має доповнюватися і ілюстраціями, тому дитяча книга має також бути добре ілюстрованою. Картинки допомагають дітям уявляти персонажів, про яких іде розповідь. Найоптимальнішим варіантом буде той, коли картинок буде орієнтовно 10-20% від загального обсягу сторінок. Дітям старшого віку можна пропонувати книги також і з чорно-білими ілюстраціями.
  • Підходящої тематикою. Які книги дітям 4 років та старше запропонувати? Тут підійдуть класичні казки, фантастика і класичні дитячі енциклопедії.
  • Шрифтом відповідного розміру. Оскільки в книзі буде більше тексту, аніж у виданнях для дітей 2-3-х років, то батькам слід звернути пильну увагу на особливості шрифту. Він має добре читатися та бути в міру великим. Тоді дитині буде зручніше читати, а навантаження на очі буде суттєво меншим.
  • Динамічним та цікавим сюжетом. Книги для дітей 8-10 років чудово розвивають мовлення, інтелект. Цікаво, що прочитана в цьому віці книга може запам’ятатися назавжди або суттєво повпливати на вибір професії.
від 3 роківвід 3 років

Книга для підлітка

Вибір книги для підлітка – це справа не з простих. Але і вона може бути вам під силу, якщо ви будете уважними до своєї дитини. Перше, що тут треба знати, якщо ви плануєте купувати книгу самостійно, - це жанр, якому дитина віддає перевагу: можливо, це фентезі чи фантастика, детектив або драма або ж енциклопедичні видання на ту чи іншу тематику. Вгадавши з темою, ви неодмінно покажете своїй дитині, як сильно ви її любите та цікавитеся її інтересами.

Але якщо ви не знаєте, який жанр обрати, але хочете зробити подарунок, запропонуйте дитині самій зробити вибір. У віці 13-16 років діти є вже досить самостійними, тому читаючий підліток із задоволенням поповнить свою бібліотеку.

Як уже стало зрозуміло, в книгах для підлітків на першому місці буде не картинка, а текст.

Книга для підліткаКнига для підлітка

Загальні вимоги до вибору книжки: папір та обкладинка

Коли ми обираємо книгу дитині, варто звертати увагу на якість паперу та друку. Папір повинен бути гладеньким, не тонким. Купуючи книгу для найменших, можна віддати перевагу варіантам із картонними сторінками. Хороший папір має доповнюватися високою якістю друку: літери та картинки мають бути чіткими, не змазаними. Фарбник не повинен залишати слідів на шкірі.

Якщо обкладинка самої книги буде твердою, то вона неодмінно прослужить довше, оскільки у виданнях, що мають тверду палітурку, не мнуться сторінки.

вимогитеми

Теми та жанри

Нині серед найбільш популярних жанрів дитячих книг можемо відмітити:

1. Казки. Діти із задоволенням читають і народні казки, і твори письменників. Цю категорію дитячих книг можна назвати універсальною, оскільки вони підходять для дітей від одного року.

2. Фентезі. Такі книги зацікавлять діток, які вже вміють читати самостійно. Цей жанр захоплює дітей своїм сюжетом.

3. Класика. З таких книг дітки можуть познайомитися з віршами, повістями, поемами популярних авторів. Такі жанри будуть до вподоби дітям шкільного віку.

4. Енциклопедії. Це, мабуть, найбільш пізнавальні книги. В них діти віднайдуть відповіді на багато питань, що можуть цікавити їх. Великою популярністю користуються видання про природу, космос, чудеса світу, фізичні чи хімічні явища тощо.

Музичні книги

Чуючи слово «книга», багато хто з нас уявляє класичне паперове видання з текстом і картинками. Для дітей нині можна купити і музичні книги. Їхня особливість у тому, що, натискаючи на певні елементи або розгортаючи книгу, малюк зможе почути різні звуки.

Так, у сучасних моделей голосовий модуль може відтворювати різні мелодії:

  • звуки тварин (і домашніх, і диких), птахів, комах, морських жителів та багато інших;
  • прочитання казок;
  • озвучення інформації енциклопедичного змісту;
  • дитячі пісеньки з різних мультфільмів;
  • імітацію мелодій із казок.
МузичніМузичні

Гумові та текстильні книги

Ще два цікавих різновиди дитячих книжок – це гумові та текстильні.

Гумові м’які дитячі книжечки – це чудовий варіант для купання. На їхніх сторінках розміщені яскраві красиві малюнки, що можуть доповнюватися пищалками. Натискаючи на певні місця на сторінках книг, дитина зможе почути їхній писк. Такі книжечки виготовляють із водостійкого матеріалу, що є нетоксичним та повністю безпечним для здоров’я дитини. Їх можна використовувати приблизно з 6-місячного віку дитини.

Розвиваючі дитячі м’які текстильні книжки зазвичай виготовляють із фетру. Вони вже давно стали популярними серед матусь малюків. Справа в тому, що такі варіанти дитячих книг – це справжній «колодязь цікавинок» для малюків, оскільки на її сторінках немає тексту, а лише яскраві та барвисті деталі-іграшки. Сторінки фетрової книги можуть доповнюватися липучками, «віконцями», намистинками, шнурочками тощо.

Розглядаючи такі книги, дитина розширюватиме своє логічне мислення, фантазію, тренуватиме дрібну моторику рук. Перед дитиною можуть стояти найрізноманітніші завдання, наприклад, потрібно буде віднайти, хто де живе або що їсть, відшукати і повернути на місце підходящий шматочок торту, скласти пелюстки квітки, відсортувати елементи за кольорами, зашнурувати кросівок тощо. Зазвичай діти 2-4-х років із задоволенням виконують такі завдання. А що може бути кращим, аніж розвиток в процесі гри? І фетрова дитяча книжечка підходить для цього якнайкраще!

І гумові, і фетрові книжечки – це варіанти з невеликою кількістю сторінок.

ГумовіТекстильні

Переглядайте каталог нашого інтернет-магазину товарів для дітей Lolo. Тут ви неодмінно зможете відшукати саме ті видання, що зацікавлять вашого маленького читача.