0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Розвиваючі іграшки: види та особливості вибору

26.01.2024

Від народження діти починають пізнавати навколишній світ та розвиватися. І все це відбувається в ігровій формі. Пришвидшити процес розвитку допоможуть якісні розвиваючі іграшки для дітей. Нині їх можна купити і з дерева, і з пластику, для вивчення кольорів, літер, цифр, мелодій, звірів, рослин та багато чого іншого. Як не розгубитися у величезному асортименті та як вибрати розвиваючу іграшку для дитини? Саме про це сьогодні розкажемо у нашій статті.

Навіщо потрібні розвиваючі іграшки?

Користь від розвиваючих іграшок полягає насамперед у тому, що вони допомагають дитині у всебічному розвитку. Добре продумана іграшка стимулюватиме активне пізнання навколишнього світу. Різні моделі направлені на розвиток різних здібностей дитини, і все залежить від конкретно обраної моделі. Так, сучасні розвиваючі іграшки допоможуть малюкові:

  • тренувати дрібну моторику рук;
  • поліпшити координацію рухів;
  • розвинути логічне мислення;
  • зміцнити пам’ять;
  • розкрити творчі здібності;
  • удосконалити комунікативні навички;
  • розширити кругозір;
  • розвинути музичний слух.

І це ще далеко не вся користь, яку отримає дитина, граючись із розвиваючими іграшками. Також вони допоможуть їй у вивченні літер та цифр, познайомлять із світом рослин та тварин, різними видами транспорту, професіями людей, навчать шнурувати взуття та багато чого іншого.

КористьКористь

Які бувають види розвиваючих іграшок

Які розвиваючі іграшки бувають? Їх є величезна кількість. Так, найпопулярнішими серед них є:

1. Розвиваючі центри бізіборди.

2. Сортери, вкладиші, пірамідки.

3. Мозаїки.

4. Магнітні ігри, шнурівки, стукалки, головоломки.

5. Розвиваючі музичні іграшки.

6. Іграшки для вивчення літер та цифр.

Розглянемо детальніше кожен вид іграшок.

Бізіборди

Розвиваючим центром бізібордом називається іграшка у вигляді дошки або певної фігурки (наприклад, будиночка) з багатьма невеликими елементами, які викликають інтерес у дитини і бажання виконувати певні маніпуляції: відкривати/закривати, вмикати/вимикати, защібати/розщібати тощо. На дошці закріплені елементи, які можна рухати. Граючись із такою іграшкою, дитина поступово розбиратиметься із її деталями. Стандартного набору елементів на бізіборді немає. Різні виробники пропонують моделі з різними деталями:

  • предметами, які можна рухати, наприклад, великі намистинки на проволоці;
  • елементи для замикання і відмикання (прищіпки, кнопки тощо);
  • елементи для рахування;
  • класичний стаціонарний телефон;
  • системи з ланцюжками та шнурочками;
  • елементи у вигляді геометричних фігур, дрібних іграшок (наприклад, машинок), цифр, літер, які потрібно вкласти в отвори відповідної форми.

Сучасні бізіборди бувають на батарейках і без них. Моделі на батарейках порадують дитину додатковими звуковими та світловими ефектами.

Гра з розвиваючим центром бізібордом допоможе тренувати дрібну моторику рук дитини, позитивно впливатиме на розумові здібності малюка, поліпшить фантазію та розширить його уявлення про навколишній світ.

бізібордибізіборди

Планшет дитячий, TK Group
Код 99788
370 грн
Музичний мультибокс, TK Group
Код 100619
1 253 грн

Сортери, вкладиші, пірамідки

Сортер – це розвиваюча іграшка для дитини, суть якої полягає в тому, що дитині потрібно віднайти предмети з певними характеристиками та вкласти їх у отвір відповідної форми. В процесі гри дитина навчиться сортувати предмети за різними характеристиками: формою, кольором, розміром тощо. Схожий принцип гри – сортування за ознакою форми, кольору – передбачає ще одна іграшка – пірамідка з колами різного діаметру. Дитині знадобиться у правильній послідовності нанизати кола на основу.

Форма іграшки-сортера може бути найрізноманітнішою, та найбільш популярні варіанти у вигляді куба, кулі, пірамідки, будиночка, машинки, тваринки тощо. Тому батьки можуть придбати сортери будинки, машинки, паровозики, тощо.

Елементи, які дитині потрібно буде сортувати, можуть бути найрізноманітнішими: цифри, літери, геометричні фігури, тваринки, транспорт та багато чого іншого.

СортериСортери

Машина сортер Жук, Orion (в асортименті)
Код 28851
104 грн
Автобус-сортер
Код 54720
991 грн

Для виготовлення сортерів обирають найчастіше пластик або дерево. Пластикові моделі легкі, їх можна мити. Недоліком такої іграшки можна назвати хіба що те, що пластик не є дуже міцним матеріалом.

Дерево – повністю екологічний матеріал. За правильної його обробки воно повністю безпечне для дитини, його поверхня – гладенька. Дерев’яна іграшка матиме більшу вагу, аніж пластикова.

Аби розвиваючі іграшки були ще цікавішими для дитини, їх оснащують додатковим функціоналом:

  • світловими ефектами (окремі елементи можуть світитися);
  • звуковими ефектами (сортери можуть відтворювати звук машинки чи тваринки, різні сигнали або мелодії);
  • можливістю руху окремих елементів (у сортерів-тваринок можуть, наприклад, рухатися очі);
  • додаткові розвиваючі деталі, наприклад, циферблат, рахунки та інші.

Сортери чудово тренують тактильні відчуття, просторове мислення, здатність аналізувати інформацію та будувати логічні зв’язки.

Дерев’яні та пластикові рамки вкладки – це своєрідні планшетки з отворами певної форми та набором невеликих іграшок відповідної форми. Завдання дитини – підібрати іграшку підходящого розміру та вкласти її у потрібне місце. Також малюкові необхідно навчитися виймати іграшки з їхнього місця. Вкладки – іграшки, що вчитимуть дитину, як і сортери, сортувати іграшки за ознакою форми та кольору. У деяких моделей є додаткова кнопка, при натисканні на яку можна легко вийняти іграшки.

ПирамідкиПирамідки

Мозаїка

Дитяча мозаїка – це розвиваюча іграшка, в комплекті якої є поверхня з отворами і невеличкі кольорові елементи з паличками, які можна легко розмістити в отворах. Використовуючи ці деталі, дитина може викладати різні об’єкти. Можна використовувати інструкцію, що є в комплекті, або ж проявити фантазію і скласти щось самостійно.

Деталі мозаїки можуть мати різну форму та розмір: менші – для старшеньких діток, більші – для менших. Також бувають мозаїки з шурупами. За формою деталі мозаїки можуть бути однаковими або різними. Також бувають моделі, в яких дитині потрібно розфарбувати в певний колір елементи мозаїки.

Граючись із мозаїкою, дитина тренуватиме дрібну моторику рук, розвиватиме фантазію та уяву, естетичний смак. Така іграшка – чудовий спосіб розвинути посидючість у дитини.

МозаїкаМозаїка

Мозаїка 6, ТехноК, 140 дет.
Код 29077
237 грн
Мозаїка 7, ТехноК, 300 дет.
Код 29078
290 грн
Мозаїка 8, Технок, 528 дет.
Код 29079
375 грн
Мозаїка-пазли Килимок, ТехноК, 40 дет.
Код 29165
102 грн

Магнітні ігри, шнурівки, стукалки, головоломки

Магнітні ігри стають все більш популярними останнім часом. Вони чудово тренують дрібну моторику рук, розширюють кругозір. Зміст такої гри полягає в тому, що до поверхні з картинкою потрібно прикласти невелику іграшку з магнітом усередині. В процесі гри дитині потрібно співставити різні об’єкти, наприклад, тваринок і те, що вони їдять; обрати продукти для тієї чи іншої страви, наприклад, піци, бургера тощо; підібрати їжу для певної пташки. Варіантів розвиваючих магнітних ігор дуже багато.

Шнурівка – ще один цікавий вид розвиваючих дитячих іграшок. Психологи вважають, що саме вона найкраще тренує дрібну моторику рук дитини. В комплекті з такою іграшкою є фігурка та набір шнурочків, які потрібно протягти через отвори. Також іграшкою може бути передбачено і те, що за допомогою шнурочків дитині необхідно з’єднати між собою окремі деталі іграшки.

МагнитніМагнитні

Шнурівка Фрукти
Код 63939
207 грн
Акція
Дерев'яна іграшка Шнурівка метелик
Код 78367
331 грн
229 грн
Акція
Дерев'яна іграшка Шнурівка (в асортименті)
Код 78368
293 грн
206 грн

Стукалка – цікава розвиваюча гра для діток, зміст якої полягає у тому, що молоточком потрібно стукати по клавішам чи певним об’єктам, які від удару «ховатимуться». Приміром, це може бути іграшка у вигляді лісової галявини із звірятками, геометричними фігурками на дощечці тощо. Стукалки чудово тренують пам’ять, сенсорику, моторику рук, а також дарують дітям чимало задоволення в процесі гри. Такі іграшки виготовляють переважно із дерева.

СтукалкаСтукалка

Дерев’яна гра Стукалка
Код 92347
505 грн

Головоломки – це іграшки-завдання, граючись із якими, дитині потрібно буде задіяти логічне мислення, фантазію, креативність. Головоломка може включати в себе різні лабіринти, дрібні деталі, які потрібно перекочувати, віднаходити певні елементи тощо.

ГоловоломкиГоловоломки

Кубик логіка, iBlock
Код 88028
197 грн
Гра Головоломка
Код 98162
406 грн
Дерев`яна гра Лабіринт, Fun Game
Код 109569
453 грн

Музичні іграшки

Сучасні розвиваючі музичні іграшки так полюбляють дітлахи. Ще до року можна пропонувати їм моделі для найменшеньких. Вони можуть відтворювати прості заспокійливі мелодії, звуки тварин.

Музичні іграшки не обов’язково мають бути у вигляді іграшкових музичних інструментів (хоча є і такі, наприклад, ксилофони, синтезатори, барабани та багато інших). Вони також можуть бути виготовлені у формі:

  • мобільного телефону (він може «дзвонити», а натискаючи на клавіші, дитина чутиме різні звуки);
  • тваринок (ознайомлять дітей із «голосом» тварин);
  • різних видів транспорту (машинки, паровозики можуть їздити та світитися).

Для роботи музичних розвиваючих іграшок потрібні батарейки, які зазвичай необхідно докуповувати окремо.

МузичніМузичні

Іграшки для вивчення літер та цифр

Вважаєте, що вивчати літери та цифри з дитиною – це дуже складно? А ось і ні. Якщо, звісно, використовувати для цього спеціальні розвиваючі іграшки. Найпростіші варіанти для цього – кубики із літерами та цифрами. З допомогою цих кубиків дитина може не лише вивчати зображені на їхніх сторонах букви та цифри, а і гратися: будувати будинки, а тоді рахувати кількість поверхів, складати слова з окремих літер тощо.

Цікавими є набори, до складу яких входить дощечка та окремі цифри і літери на магнітах або з окремими деталями, що дозволяють легко складати окремі слова, фрази, речення; набори з маркерами, якими можна писати і стирати написане, розумні блокноти тощо.

Іграшки для вивчення літер та цифрІграшки для вивчення літер та цифр

Набір магнітний Букви. Цифри
Код 47679
165 грн
Набір магнітів Цифри
Код 94831
200 грн
Абетка української мови, ТМ Дерево
Код 95667
571 грн

Особливості вибору розвиваючих іграшок для дітей

Як обрати розвиваючу іграшку для дитини? Аби зробити правильний вибір, рекомендуємо брати до уваги різні критерії.

Вік дитини

На кожній іграшці виробник обов’язково вкаже, для якого віку дитини призначена іграшка.

1. 1-3 роки. В цьому віці діти із задоволенням гратимуться із сортерами, пірамідками, стукалками, кольоровими кубиками, з яких можна будувати башти, музичними іграшками. Такі варіанти дитячих забавок допоможуть малюкам розвивати зорове та слухове сприйняття інформації, дрібну моторику.

2. 3-4 роки. В цьому віці діти полюбляють складати мозаїки, гратися з бізібордами, складнішими варіантами сортерів, музичними іграшками, магнітними іграшками, вкладишами, шнурівками тощо.

3. 5-6 років. Діткам у такому віці знадобляться набори для вивчення літер та цифр, головоломки, мозаїки з дрібними деталями та на шурупах, іграшкові музичні інструменти та інші.

Мозаїка 5, Технок, 240 дет.
Код 29076
271 грн
Мозаїка 8, Технок, 528 дет.
Код 29079
375 грн
Набір кубиків Абетка
Код 37427
123 грн
Класики Метелик Белла, Melissa&Doug
Код 40016
526 грн

Інші особливості

1. Матеріал. Він обов’язково має бути безпечним для здоров’я дитини та гіпоалергенним. Дерево повинно бути обробленим, гладеньки, а пластик – без небезпечних барвників та токсичних домішок.

2. Інтереси дитини. Переглядаючи каталог іграшок, треба зважати насамперед на те, чи сподобається та чи інша модель дитині (якщо дитинка любить малювати будиночки, оберіть для неї сортер такої форми, а якщо ж її улюблена тваринка – це котик, тоді віддайте перевагу музичній іграшці у вигляді пухнастика).

3. Отримання та закріплення певної навички. Прагнете, аби малюк навчився шнурувати взуття, оберіть для нього шнурівку. Хочете, аби дитина навчилася розрізняти звуки різних тварин, зупиняйте вибір на музичних іграшках. А якщо бажаєте почати вивчати букви і цифри, обирайте розвиваючі кубики.

Багатофункціональні та корисні, яскраві та оригінальні, цікаві і захоплюючі розвиваючі іграшки – це величезний крок уперед для розвитку дитини. Зробіть його вже сьогодні, аби майбутнє вашого сина чи дочки було успішним. Всі перелічені розвиваючі іграшки для дитини ви можете легко знайти в нашому інтернет-магазині Lolo. Їх можна замовити з доставкою за потрібною вам адресою.