0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Інтерактивні іграшки: види та користь для дітей

30.01.2024

Хочете, аби ваша дитина активно розвивалася? Тоді запропонуйте їй погратися з інтерактивною іграшкою. Ще не знаєте, що це? І почувши назву, перше, що спало на думку: інтерактивна іграшка – це яка? Тоді вам точно буде цікава наша стаття, де ми детально розповімо про види таких іграшок та про користь, яку вони приносять дітям. Отож, почнемо!

Що таке інтерактивна іграшка?

Інтерактивна іграшка - це іграшка, яка може взаємодіяти з дитиною. І саме цим вона відрізняється від усіх інших видів дитячих забавок. Кращі інтерактивні іграшки реагують на дії дитини, обмінюються із нею інформацією та допомагають їй таким чином пізнавати світ, що її оточує.

Граючись із інтерактивними іграшками, дитина може вивчати літери та цифри, сформулювати корисні звички, навчитися співпереживати та дарувати комусь свою доброту. Також цей тип дитячих забавок чудово тренуватиме дрібну моторику рук, пам’ять, тактильні відчуття. Інтерактивні іграшки, що розмовляють, співають, ходять, танцюють та виконують різні дії, ніколи не дадуть дитині засумувати.

Які бувають інтерактивні іграшки?

Сьогодні існує дуже велика кількість інтерактивних іграшок, що неодмінно будуть цікавими дітям різного віку. Так, батьки можуть купити різні іграшки, які можуть взаємодіяти із дитиною.

Іграшки-повторюшки

Головна особливість такої моделі в тому, що вона повторює те, що сказала дитина або ж навпаки – просить її повторювати сказане за собою. Граючись і такою іграшкою, дитина поліпшить свою вимову – її слова стануть більш чіткими, вона почне впевненіше підбирати слова та краще висловлювати свою думку.

Найпопулярніші іграшки-повторюшки – це м’які іграшки, ляльки, роботи. Можливість відтворювати сказане з’являється завдяки вбудованому електронному пристрою. Відтворюючи голос людини, іграшка трохи спотворює його, роблячи звук досить кумедним. Зазвичай дітям дуже подобається такий звук і гра з повторюшкою приносить неабияке задоволення та багато позитивних емоцій.

повторюшкиповторюшки

Роботи або прибульці

Іграшка робот інтерактивний порадує дитину своїм функціоналом. Такі моделі мають не лише цікаві звукові ефекти (можуть відтворювати звуки, вітатися із своїм власником тощо), а ще й уміють самі рухатися: повертати голову на 180 градусів, ходити, зупинятися перед перешкодою, ковзати по гладкій поверхні і навіть літати. І всі ці дії зазвичай супроводжуються ще і світловими ефектами, що дуже подобається дітям.

Тваринки, що розмовляють

Дуже часто краща інтерактивна іграшка для дівчинки або хлопчика – це тваринка, що вміє розмовляти або видає характерні для неї звуки – гавкає, нявчить, крякає тощо. Також такі іграшки порадують дитину можливістю рухатися, моргати очима. Собачки можуть виконувати різні команди – давати лапу, ставати на задні лапки, котики – ще й мурчати, махати хвостиком. Можливості таких іграшок – дуже великі.

Тваринки, що розмовляють, можуть бути у вигляді м’яких іграшок або пластикових моделей. Найпопулярніші варіанти – котики, собачки, зайчики, ведмедики, курчатка та багато інших. Якщо ваша дитина просить купити справжнього домашнього улюбленця, а ви поки не готові заводити пухнастика чи пернатого друга, то інтерактивна тваринка, що розмовляє, неодмінно порадує дитину та навчить її взаємодіяти із тваринками.

Інтерактивні плакати

Інтерактивні плакати

Дитячі інтерактивні плакати – це справжні освітні пристрої для дитини, що в ігровій формі допоможуть їй вивчати букви, цифри, знайомитимуть з навколишнім світом. Така модель поєднує у собі особливості плакату та інтерактивні технології, зокрема сенсорні панелі та кнопки для взаємодії, світлові та звукові ефекти. Така річ принесе дуже велику користь для раннього розвитку дитини. Тематика інтерактивних плакатів різноманітна: абетка, цифри, рослини, тварини, географія, музика, анатомія та багато іншого.

Інтерактивний плакат допоможе дитині у навчанні, тренуватиме дрібну моторику, розвиватиме візуальне та слухове сприйняття інформації, стимулюватиме логічне мислення.

Функціонал інтерактивних плакатів дуже широкий. Він може включати в себе:

  • відтворення пізнавальної інформації у вигляді прозового тексту, віршиків, пісеньок;
  • можливість змінювати гучність;
  • режим іспиту;
  • можливість розповісти казку або загадати загадку дитині.
Дитячий комп’ютер

Дитячий комп’ютер

За своїм виглядом така іграшка дуже схожа на справжній ноутбук. На ньому є навчальні та розвиваючі програми, що допоможуть дитині поглибити знання про навколишній світ, навчать рахувати або читати. Граючись із такою іграшкою, малюк отримає навички справжньої роботи за комп’ютером.

Інтерактивний дитячий комп’ютер неодмінно порадує юного дослідника:

1. Цікавим та різнокольоровим інтерфейсом. Виробники таких іграшок використовують яскраві кольори, аби привабити та зацікавити дитину.

2.Якісним навчальним контентом. Його напрямок може бути різним: граматика, математика, музика, природознавство тощо.

3. Веселими звуками. Комп’ютер може відтворювати звук – музику, записану текстову інформацію.

Інтерактивний дитячий комп’ютер навчить дитину:

  • шукати та розпізнавати потрібну букву, цифру, колір, рослину, тварину чи інший об’єкт із запропонованих;
  • вирішувати найпростіші математичні завдання;
  • визначати зайвий елемент у запропонованому ряду;
  • називати в голос символи чи елементи, що з’являються на екрані;
  • вивчати нові слова іноземною мовою;
  • вчитися нотній грамоті;
  • вирішувати різні креативні завдання.
Інтерактивні планшети

Інтерактивні планшети

Інтерактивні планшети дещо схожі на дитячі комп’ютери, але набагато простіші у використанні. В пам’яті такого планшета можуть бути пізнавальні для дитини віршики та пісеньки, завдання, спрямовані на вивчення в ігровій формі букв та цифр, кольорів, звуків.

Іграшка зможе розважити дитину:

  • цікавими вікторинами й загадками;
  • завданнями по типу: віднайди цифру або слово.

Меню інтерактивного планшета просте та зрозуміле настільки, що дитина легко зможе користуватися іграшкою без допомоги дорослих.

Інтерактивні книг

Інтерактивні книги

Дитяча інтерактивна книжка – це книжка, яка взаємодіє із дитиною – може озвучувати свій текст, програвати різні мелодії та звуки, пропонує дитині виконати певну дію: заглядати у «віконечко» в книзі, торкатися рухомих елементів та багато іншого. Така книга має неабияку користь для розвитку дитини:

  • допомагає з вивченням букв та цифр;
  • пропонує пограти в цікаві ігри та розгадати оригінальні ребуси;
  • вчить розв’язувати прості математичні задачі;
  • знайомить із геометричними фігурами.

Аби задіяти звуковий супровід книги, дитині потрібно натиснути на певну кнопку або сенсорну панель, правильно обрати той чи інший елемент із запропонованих. Інтерактивні книги легко зацікавлюють дітей та стимулюють їхній інтерес до навчання.

Акція
Інтерактивна книга Веселі машинки, Пегас (укр.)
Код 83498
1 134 грн
789 грн
Акція
Інтерактивна книга Веселий рахунок, Пегас (рос.)
Код 83501
1 134 грн
789 грн

POP IT на батарейках

Така інтерактивна іграшка – це справжній антистрес. Класичний геймпад POP IT доступний для дітей і з світловим та звуковим доповненням. Ця іграшка неодмінно підніме настрій та викличе усмішку, а ще – допоможе зняти стрес та подарує задоволення.

Натискаючи на випуклі кнопки, дитина відчує легку вібрацію. Виробники пропонують ігрові гейм-пади, що нагадують різних тваринок, пташок, плазунів. Дитина може вмикати та вимикати звук, регулювати гучність.

POP ITPOP IT
Інтерактивне кермо

Інтерактивне кермо

Ваша дитина цікавиться машинками? Тоді їй неодмінно буде цікаво погратися із інтерактивним кермом. Така іграшка не дасть засумувати юному водію. На іграшковому кермі дитина відшукає панель управління з різними кнопками, з допомогою яких можна вмикати:

  • звук сигналу автомобіля;
  • запрограмовані мелодії;
  • поворотники (ліворуч, праворуч);
  • звук запалення авто.

Деякі моделі додатково оснащені важелем перемикання передач із тріскачкою. Іграшкове кермо ознайомить майбутнього водія з особливостями управління автомобілем і точно не залишить байдужим жодного хлопчика.

Інтерактивний дитячий телефон

Інтерактивний дитячий телефон

Сьогодні виробники дитячих іграшок пропонують великий вибір інтерактивних мобільних телефонів у вигляді кумедних тваринок. Натискаючи на кнопки такого телефону, дитина може почути:

  • назви цифр або літер;
  • запрограмовані мелодії;
  • веселі фрази;
  • запис дзвінка до різних установ: поліції, пожежних, магазину, парку розваг тощо.

Цікаве оформлення та оригінальний функціонал неодмінно привернуть увагу дитини.

Інтерактивні іграшки та вік дітей

На кожній конкретній іграшці виробник вказує вік, для якого вона призначена: від цього залежить складність іграшки та її параметри. Зазвичай інтерактивні моделі купують для дитини не раніше, аніж із шести місяців.

1. Діткам до 3-х років можна купувати інтерактивних тваринок (собачок, кішечок, ведмедиків), іграшки-повторюшки.

2. Діткам, старше 3-х років добре підійдуть навчальні плакати, інтерактивні дитячі телефони, смартфони, POP IT на батарейках, інтерактивне кермо тощо.

3. Юним дослідникам навколишнього світу старше 5-6 років будуть цікаві інтерактивні книги, комп’ютери, роботи-прибульці тощо.

Звісно, все залежить від уподобань та рівня розвитку дитини. Деякі діти із задоволенням у два роки слухатимуть записи інтерактивного плакату, а хтось і в 5 років із цікавістю гратиметься з ведмедиком, що розмовляє.

Функціональні особливості

Кращі інтегративні іграшки для дітей мають широкий функціонал:

1. Світлові ефекти. Для цього використовують різнокольорові лампочки, що працюють зазвичай від батарейок. Завдяки миготінню та безперервному світінню окремих елементів іграшка стає набагато цікавішою для дитини. Особливо ефектно вона виглядає у темряві. Більшість інтерактивних іграшок мають світлові ефекти: у тваринок, роботів можуть світитися очі, на інтерактивному кермі – лампочки, поворотники авто, окремі деталі інтерактивних плакатів тощо.

2. Сенсорні датчики. Іграшка, що має таку опцію, може реагувати на дотик дитини: наприклад, кицька може замуркотіти, якщо дитина її поглядить, робот привітається зі своїм господарем, якщо доторкнутися до певного його елементу тощо.

3. Здатність рухатися. Інтерактивні роботи, тваринки можуть рухатися – ходити, стрибати, танцювати, повертати голову, а інколи навіть і літати.

4. Пульт д/у. Інтерактивна іграшка на пульті управління – це мрія багатьох діток. З допомогою такого пульта можна керувати моделлю на відстані. Деякі іграшкові роботи та тваринки мають таку можливість.

5. Відтворення звуків. Чи не в кожної інтерактивної іграшки є така можливість. Різні моделі можуть відтворювати мелодії, окремі звуки, дитячі пісеньки, віршики, слова тощо. Дітям дуже подобаються іграшки, які, наприклад, можуть заспівати їм колискову пісню, або ж інтерактивні книги, які можуть озвучити те, про що в них ідеться.

Здатність рухатисяПульт д/у

Які здібності дитини розвивають інтерактивні іграшки?

Вплив інтерактивної іграшки на розвиток дитини – багатогранний. Такі іграшки допомагають розвинути:

  • візуальне сприйняття (це стосується будь-яких моделей інтерактивних забавок);
  • логічне мислення та пам’ять (інтерактивні навчальні плакати, дитячі планшети, комп’ютери, мобільні телефони – з них дитина у цікавій ігровій формі дізнається багато нової інформації, що неодмінно стане поштовхом для роздумів та залишиться у пам’яті);
  • тактильне сприйняття (м’які іграшкові тваринки, що вміють розмовляти, можуть бути виготовлені з різних на дотик матеріалів. Це сприятиме розвитку тактильних відчуттів);
  • моторику рук та координацію рухів (із цим допоможуть всі іграшки з пультом дистанційного керування, моделі POP IT на батарейках та інші).

Безперечно, інтерактивні іграшки – це ідеальний варіант для навчання дитини. З ними вона зможе легко вивчити літери, цифри, цікаві віршики та дізнається багато нового про світ, що її оточує.

Матеріали

Для виготовлення інтерактивних іграшок використовують:

1. Пластик. Цей матеріал – найпоширеніший. Сучасний пластик – міцний, нетоксичний. Технології виробництва дозволяють надати йому практично будь-якої форми та забарвлення. Пластик використовують при виготовленні інтерактивних комп’ютерів, планшетів, телефонів, музичних іграшок та ін.

2. Текстиль і пластик. Таке поєднання матеріалів характерне для м’яких іграшок, що вміють розмовляти.

3. Метал та пластик. Ця комбінація зустрічається, наприклад, у конструкціях інтерактивних роботів прибульців.

Особливості вибору

Окрім віку дитини, під час вибору інтерактивної іграшки слід звертати увагу на:

1. Наявність сертифікату якості. Саме він вказуватиме на те, що іграшка дійсно якісна та не може нашкодити дитині.

2. Зовнішній вигляд іграшки та якість її збірки. Якщо мова йде про іграшкову тваринку або робота, то його вигляд має бути таким, аби не злякати дитину. Всі елементи мають бути добре закріплені, а механізми – справно працювати.

3. Розмір. Малюку не варто купувати занадто велику іграшку – вона має бути такою, аби дитина могла легко тримати її в руках.

4. Світлові та звукові ефекти. Світло від іграшки має бути не занадто яскравим, а звук – не дуже гучним. Перед покупкою варто перевірити, чи є можливість регулювати гучність звукового супроводу іграшки.

5. Управління. Якщо ви хочете обрати іграшку з можливістю дистанційного керування, то для дітей 3-6 років обирайте модель з пультом дистанційного управління, для старших діток можна вибрати варіант, що керується зі смартфону чи планшету через спеціальний додаток (якщо такий гаджет уже є у дитини).

Подаруйте своїй дитині можливість розвиватися легко, пізнавати світ що її оточує, без великих зусиль з допомогою інтерактивних іграшок. Великий вибір таких дитячих забав ви знайдете в нашому інтернет-магазині товарів для дітей Lolo. Переглядайте каталог, знайомтеся з новинками та обирайте найкраще для дітей!