0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Як вибрати дитячий самокат

13.02.2024

Самокат – це оригінальний дитячий вид транспорту. А ще це чудовий подарунок для хлопчиків та дівчаток, які прагнуть весело та з користю проводити час на свіжому повітрі. Вибір дитячого самокату – справа не з легких, адже нині в продажу є моделі з різними характеристиками. Тож який обрати? Сьогодні з радістю розкажемо вам про всі важливі нюанси, на які варто звернути увагу, якщо ви зібралися купити дитячий самокат.

Скільки коліс має бути в самоката?

Дитячий самокат може мати два або три колеса. В рідкісних випадках – чотири. Конструкція триколісної моделі більш стійка, аніж двоколісна. Саме її варто обрати для дитини, яка тільки починає знайомство з цим видом дитячого транспорту. Тоді вона зможе легко та неспішно вчитися відштовхуватися від землі, розвине вміння тримати рівновагу.

Триколісні самокати бувають двох видів:

1. Два колеса попереду і одне позаду.

2. Одне колесо попереду і два позаду.

Два колесаОдне колесо

Для дитини більш зручною може видатися перша модель, коли попереду розміщується два колеса і одне позаду (при активному відштовхуванні дитина не вдарятиметься ногою об колеса, як це може бути з моделлю, у якої спереду одне колесо, а позаду - два).

Чотириколісні самокати зустрічаються нечасто. Але все ж їх можна відшукати в магазинах дитячих товарів. Вони найбільш стійкі та підходять для найменший дітей.

Самокат з двома колесами – це вид транспорту, що підходить для старшеньких діток. Зазвичай двоколісні моделі – важчі. Та натомість вони здатні розвивати вищу швидкість, чудово маневрувати. Запропонувати дитині двоколісний самокат можна після того, як вона добре поладнає із триколісною моделлю.

ЧотириколісніСамокат з двумя колесами

Самокат двоколісний, iTrike (червоний)
Код 110314
1 353 грн
Самокат Weiss, Qkids (рожевий)
Код 111522
2 590 грн

Особливості коліс

Які колеса кращі для самоката дитячого? Найважливіший фактор тут відіграє матеріал. Отже, в сучасних моделях самокатів колеса можуть бути виготовлені із:

1. Пластику. Це найбюджетніший варіант. Самокат на пластикових колесах досить шумний, амортизація - слабка. Колеса з пластику можуть просто розколотися від сильного удару. Обирати самокати на пластикових колесах для дітей старше 5 років не варто, оскільки навіть під тиском ваги дитини цей елемент дитячого транспорту може швидко вийти з ладу.

2. Поліуретан. Такі моделі дитячого транспорту їздять тихіше, аніж вищеописані, та мають вищу стійкість до стирання. Поліуретанові колеса забезпечують хорошу амортизацію.

3. Гума. Гумові колеса потребують частого підкачування.

Моделі з маленькими колесами добре підходять у тих випадках, якщо планується, що дитина долатиме невелику відстань. Великі колеса – більш зручні для дальніх прогулянок.

Відштовхнувшись один раз, дитина довше проїде на самокаті з великими колесами. Ще така модель легше зможе подолати нерівності на дорозі.

ПоліуретанГума

Кермо

Рекомендуємо обирати моделі дитячих самокатів з можливістю регулювати висоту керма. В такому разі, коли дитина трохи підросте, ви зможете відкоригувати висоту керма, і дитина ще й далі кататиметься на тому ж самокаті.

Яким має бути розмір дитячого самоката? Якщо правильно підібрати висоту керма, лікті дитини будуть зігнуті під кутом 100-110 градусів. При зрості дитини 95-112 см, рекомендується обирати самокат з висотою керма 70 см.

Матеріал корпусу

Для виготовлення дитячих самокатів має використовуватися міцний та безпечний матеріал. Нині можна придбати такий дитячий транспорт із металу, пластику та зрідка із дерева.

Пластикові моделі – це варіанти для найменшеньких. Вони дуже легкі та не відрізняються високою міцністю. Дерев’яні моделі порадують свого власника оригінальним дизайном та неповторною якістю виконання. Металічний корпус – найміцніший. Такі варіанти мають більшу вагу. Найчастіше для виготовлення самокатів використовують алюміній. Досить великою популярністю користуються моделі, виготовлені зі змішаних матеріалів, наприклад, металу та пластику. Вони поєднують у собі дві важливі переваги пластикових та металічних варіантів: невелику вагу та високу міцність.

Дека в дитячих самокатах найчастіше виготовляється із пластику. Тоді модель важить небагато, а отже, керувати нею та переміщати самокат дитині буде набагато простіше. Рухаючись по нерівній поверхні, пластиковий варіант буде поглинати коливання від нерівностей на дорозі.

Самокати з алюмінієвою рамою – швидші, міцніші, на них добре долати великі відстані. Зазвичай на самокатах із алюмінієвим корпусом катаються по рівній поверхні, оскільки вона набагато слабше за пластикові моделі згладжує коливання.

пластикалюміній

Самокат Halley Rose Pink, Kinderkraft (рожевий)
Код 107822
2 590 грн
Самокат Kiuru, MoMi (синій)
Код 111513
2 390 грн
Самокат Bro, Qkids, (фіолетовий)
Код 111519
1 690 грн
Самокат Flo, Qkids (чорний)
Код 111525
1 390 грн

Платформа, гальма, ручки, підніжка та інші елементи самоката

Аби дитині було зручно кататися, слід обирати самокат із широкою та довгою декою. Це дозволить їй почуватися безпечно під час катання. Буде найкраще, якщо платформа матиме антиковзаюче покриття.

Не у всіх моделей є гальма. Але для дітей, які ще не впевнено почуваються на самокаті, рекомендуємо обирати моделі з гальмами. Триколісні варіанти мають гальма над заднім колесом. Обираючи такий вид дитячого транспорту, варто перевірити гальмівну систему, а точніше, силу натиску, яку знадобиться задіяти, аби зупинитися. Чим легше натискаються гальма, тим краще для маленького райдера.

Ручки на кермі повинні мати також антиковзаюче покриття. У такому випадку дитячі долоньки не ковзатимуть, а отже, дитинка зможе впевнено керувати своїм транспортом.

платформаручки

Підніжка – не обов’язковий, але бажаний елемент конструкції дитячого самокату. Її можна використати, аби зручно «припаркувати» самокат, а не класти його, наприклад, на землю.

Моделі для найменших можуть додатково мати батьківську ручку, сидіння, захисний бампер. Батьківська ручка – це штанга з рукояткою, яку мама чи тато можуть використати для того, аби штовхати самокат. Сівши на сидіння, дитина зможе без великих зусиль відштовхуватися обома ногами від землі (таким чином, самокат перетвориться на велобіг). А ось захисний бампер навколо сидіння убезпечить дитину від випадкового випадіння під час катання.

ПідніжкаБатьківська ручка

Висота самоката

Як підібрати правильний розмір дитячого самоката? Це зробити нескладно. Для цього варто зміряти відстань від згину ліктя дитини до землі. До отриманого показника варто додати 10 сантиметрів. Сума – це і є оптимальна висота рульової стійки. За правильно визначеної висоти керма під час катання спина райдера буде рівною, а лікті – зігнуті під прямим кутом.

Особливості вибору

Обираючи кращі дитячі самокати, варто звертати увагу не лише на вік, а ще і на зріст дитини. Що це означає? Так, наприклад, якщо в 3 роки дитина ще зовсім маленька, то самокат для трирічних дітей може видатися їй завеликим, і краще зупинити вибір на меншій моделі.

2 роки

Самокат дитячий з якого віку можна використовувати? Першу дитячу модель можна придбати дитині у два роки. Важлива особливість, яка має бути у самокатів для дітей двох років – це стійкість. А отже, це має бути не дво-, а триколісна модель (якщо вам вдасться знайти чотириколісний варіант, можете сміливо обирати його). Завдяки такій конструкції дитина зможе легко навчитися утримувати рівновагу.

Кращі дитячі самокати від двох років можуть також мати батьківську ручку. В такому разі хтось із батьків зможе підтримувати дитину під час катання. Для дворічного райдера можна сміливо обирати самокати з корпусу із пластику.

Ще одна категорія самокатів для дітей від 2-х років, це моделі 3 в 1 або 5 в 1, наприклад, самокат 5 в 1 Maxi з батьківською ручкою і захистом Метелики. Такий самокат має не лише платформу, кермо і колеса, а ще і сидіння, захисний бампер і батьківську ручку. Якщо дитина втомиться, вона може просто сісти, а батьки покатають її.

Окрім моделей Махі, для дітей 2-х років чудово підійдуть самокати MoMi. Це хороший дитячий триколісний самокат. Його перевага – у мінімальній вазі. Вага конструкції всього 1,7 кг. Є можливість регулювати висоту керма. А завдяки тому, що конструкцією передбачено наявність трьох коліс, дитина зможе легко втримати рівновагу.

2 роки2 роки

3-4 роки

В 3-4 роки маленький райдер потихеньку навчається тримати рівновагу самостійно. Тому можна обрати модель без батьківської ручки. Якщо дитина почувається ще не впевнено на самокаті, рекомендується все ще зупиняти вибір на триколісних моделях – на них кататися простіше. Якщо ж дитина вже добре навчилася утримувати рівновагу та кермувати самокатом, купуйте модель із двома колесами.

Який би варіант – дво- або триколісний – ви не обрали, рекомендується віддати перевагу самокату, в якого є можливість коригувати висоту рульової стійки. Оптимальна висота планки – на 30 см нижче за зріст дитини.

Для дітей 3-4 років можна обрати самокати Scooter Maxi. Вони триколісні, це дозволить дитині впевнено почуватися на дорозі. Ще дітлахам неодмінно сподобається те, що колеса самокату підсвічуються різними кольорами. Рама тут міцна, алюмінієва. Є можливість регулювати висоту керма, а сама конструкція легко складається, що полегшить процес транспортування та складання. А яскраве забарвлення деки та корпусу також не залишить байдужим дітлахів.

Цікаві двоколісні варіанти для хлопчиків та дівчаток пропонує Qkids. В його асортименті є блакитні, рожеві та інших кольорів моделі з підніжками та великими колесами, діаметром 200 мм. Самокат легко складається та є можливість регулювати висоту керма. Конструкція виготовлена з алюмінієвого сплаву, тому вона є досить міцною і легкою.

Якщо в 3 роки дитина ще погано знайома з самокатом, можна запропонувати їй триколісну модель MoMI KIURU із сидінням, яке з часом можна прибрати. Така особливість дозволяє легко перетворити самокат на велобіг.

3-4 роки3-4 роки

5-6 років

Якщо в такому віці дитина вже добре вміє кататися на самокаті, сміливо обирайте для неї двоколісну модель. Найкращий матеріал для корпусу самокату – алюмінієвий сплав. Обираючи дитячий транспорт, звертайте увагу на розмір платформи (вона має бути такою, аби стопи дитини добре поміщалися) та можливість регулювати висоту рульової стійки.

Кращі дитячі самокати від 5 років пропонують бренди Best Scooter, Qkids, iTrike. Ці моделі мають по два колеса, зручну платформу. На них дитина зможе кататися не один рік, оскільки тут є можливість регулювати висоту керма.

5-6 років5-6 років

Самокат двоколісний, iTrike (чорний)
Код 109395
1 687 грн
Самокат двоколісний, iTrike (синій)
Код 109396
1 667 грн

7 років та більше

Обираючи самокат для дітей 7 років або старше, можна сміливо зупиняти вибір на двоколісній моделі. Розмір та матеріал, із якого виготовлені колеса, мають залежати від того, де саме кататиметься дитина. Відповідно, можна обрати самокат для рівних міських доріжок, для катання по бездоріжжю або і взагалі придбати трюкову модель

Для дітей старшого віку за можливості також слід обирати модель, в якій є можливість регулювати висоту керма. Амортизатори – теж не зайва деталь у самокаті для старших дітей.

7-річні діти можуть кататися на самокатах, конструкція яких виготовлена зі сталі або алюмінію. Така модель буде більш удароміцною.

Twist, Best Scooter, iTrike - ці виробники пропонують великий асортимент дитячих самокатів, в якому можна відшукати варіант для дитини 7 років і старше.

7 років і більше7 років і більше

Трюкові самокати: що це таке?

Мабуть, вам неодноразово доводилося бачити, як підлітки виконують різноманітні трюки на самокатах: підстрибують угору, різко розвертаються, долають круті спуски та підйоми, повертаються на 180 або 360 градусів тощо. Для виконання таких маневрів використовують не звичайні, а трюкові самокати. Вони мають дещо складнішу будову за класичні дитячі моделі. До їхньої конструкції входить:

1. Платформа. Зазвичай вона має покриття із наждачного паперу для того, аби нога не ковзала під час катання. Для виготовлення платформи використовують метали або їхні сплави.

2. Колеса. Зазвичай їх виготовляють із поліуретану. Всередині колеса мають металеві або пластикові втулки. Міцність колеса залежить від міцності втулки

3. Гальмо. В трюкових самокатах використовується ножне, а не ручне гальмо. Його виготовляють зазвичай із металу або пластику.

4. Підшипники. Так називають елементи, завдяки яким колесо обертається.

ТрюковіТрюкові

5. Рама. Вона з’єднує кермо та платформу.

6. Хомут. Всі його елементи мають бути добре закріплені, аби деталі самокату не роз’єдналися.

7. Кермо. Буває Т-подібне та У-подібне. Є можливість регулювати висоту керма.

8. Гріпси. Гумові накладки на ручки самоката, завдяки яким рука не ковзатиме під час їзди.

9. Пег. Елемент, закріплений на осі самоката. Необхідний для виконання деяких трюків.

ТрюковіТрюкові

Самокат трюковий Extreme Motion Saga
Код 119289
2 298 грн
Самокат трюковий Extreme Motion Sweep
Код 119317
2 917 грн

Великий вибір самокатів на будь-який смак ви можете знайти в нашому інтернет-магазині Lolo: двоколісні, триколісні, моделі з сидінням та батьківською ручкою, колесами з підсвіткою тощо. Для вас ми підібрали лише найкраще, аби ви та ваші діти мали можливість весело і з користі проводити дозвілля.