0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Які бувають скейтборди: види та особливості

17.02.2024

Скейтбординг стає все більш популярним останнім часом. Це пов’язано з тим, що катання на скейті – це чудовий спосіб отримати заряд адреналіну та гарного настрою. Кататися на скейтборді можна і в спеціально обладнаному для цього парку і просто по будь-якій рівній поверхні, наприклад, по тротуару або у власному дворі. Сьогодні батьки мають можливість обрати кращі скейтборди і для дітей молодшого та шкільного віку, і для підлітків, і навіть для себе – асортимент дошок на колесах вражає своїм різноманіттям та можливостями. Як правильно вибрати скейтборд? Поговоримо сьогодні про це.

Особливості вибору скейтборду

Обирати скейт для катання дитини варто, зважаючи на її основні елементи.

Дека

Дека або дощечка – головна деталь скейту. Кращі фірми скейтбордів пропонують скейти з декою із канадського клену. Платформа складається з кількох шарів (зазвичай від 5-ти до 9-ти). Чим більше шарів – тим важчий виходить скейт. Для новачків чудово підходять скейти з декою із 7 шарів.

Вартість моделей із натурального дерева вище, аніж із пластику. Та і під час катання новачки можуть навіть не помітити різниці між пластиковою та дерев’яною деками. Також у продажу можна знайти варіанти зі скловолокна чи алюмінію. Але їх обирають вже справжні професіонали.

Розмір платформи може бути різним, і вимірюється зазвичай у дюймах, інколи - сантиметрах. Обираючи нову модель, слід обов’язково зважати на зріст та розмір взуття райдера.

ДекаДека

Зріст дитини, вік та орієнтовний розмір деки

Колеса

Колеса – це важливий елемент скейтборду. Від їхньої якості залежить спосіб катання. Головна характеристика коліс – це жорсткість. Вона вказує, наскільки твердий матеріал використаний для виготовлення колеса. Жорсткість позначається літерою А з цифрою від 73-х до 103-х. Чим більше число, тим вища жорсткість.

1. А73-А87. Такий показник мають м’які колеса. Вони підходять для катання по нерівному асфальтному покриттю. Модель А73-А87 добре мінімізує тряску під час катання. На скейтах із такими колесами можна кататися по місту, спускатися з невеликої гірки. Вони демонструють хороше зчеплення з дорогою, тому на поворотах маленький скейтбордист не впаде.

2. А88-А95. Це колеса з середнім показником жорсткості. Вони підійдуть для катання по новому бетону з невеликою кількістю тріщин. Зчеплення з поверхнею у таких коліс хороше, але слабше, ніж у попереднього різновиду. Скейт на колесах А88-А95 чудово набирає швидкість.

3. А96-А99. Такі колеса – найжорсткіші. На них можна кататися по рівній і гладкій поверхні. На дорожньому покритті з ямками та тріщинами кататися буде незручно, оскільки колеса А96-А99 майже не поглинають вібрацію.

4. А100 і більше. Ці колеса – найжорсткіші з усіх можливих. Вони підходять лише для повністю гладких поверхонь. На такому скейті можна розвивати високу швидкість і виконувати найскладніші трюки.

Діаметр – ще один важливий показник коліс скейтборду. Його вимірюють у міліметрах. Діаметр коліс зазначається на самих колесах. Найчастіше діаметр коліс становить від 48 до 100 мм.

Діаметр коліс скейту впиває на:

1. Розгін. Менше колесо швидше розганяється. Але втримати довго високу швидкість буде непросто, оскільки колесо невеликого діаметру швидко уповільнюється.

2. Здатність утримувати швидкість, тобто накат. Колесо більшого діаметру важче розігнати, аніж маленьке. Але разом із тим воно краще утримує швидкість.

3. Швидкість. Максимальну швидкість можуть розвинути колеса великого та середнього діаметру.

4. Амортизація нерівностей. Більше колесо краще, аніж маленьке згладжує вібрації від нерівностей на дорозі.

Для дитячих скейтбордів оптимальним є діаметр коліс від 50 до 60 мм.

КолесаКолеса

Підшипники

Традиційно чотириколісний скейтборд має 8 підшипників – по 2 у кожного колеса. Від особливостей підшипників залежить і швидкість скейта в майбутньому.

У підшипників є маркування по шкалі ABEC з певною цифрою. Чим більша цифра, тим точніше сконструйований підшипник і, відповідно, працювати він буде краще.

  • Позначки ABEC 3-5 – популярні варіанти підшипників, які встановлюють на багатьох моделях.
  • Позначки ABEC 7-9 – такі підшипники мають скейти, що можуть розвивати високу швидкість.
ПідшипникиПідшипники

Підкладки

Підкладками називають поліуретанові або гумові пластинки, що встановлюють між декою та підвіскою. За своїм призначенням підкладки бувають двох видів:

  • для пом’якшення удару під час приземлення деки;
  • для збільшення висоти трюку.

Підвіска

До підвіски кріпляться колеса. А з допомогою підкладки підвіска кріпиться до платформи. Коли дитина нахиляє деку в певний бік, підвіска реагує на цей нахил та повертає колеса. Від особливостей підвіски залежить загальна маневреність скейтборду.

Для виготовлення підвіски на скейтборд матеріал використовують різний:

1. Алюміній. Найрозповсюдженіший варіант. Такі підвіски доволі міцні та легкі.

2. Сталь. Не така популярна, як алюміній. Вона важча за нього та міцніша.

3. Пластик. При виготовленні дитячих моделей його використовують найчастіше. Він добре витримує вагу дитини і разом із тим дуже легкий.

Ширина підвіски має відповідати ширині платформи. Так, чим ширша дека, тим ширша буде і підвіска.

ПодвескаПодвеска
Гріптейл

Гріптейл

Гріптейл – це наждачний папір, який наклеюють на платформу. Він потрібен для того, аби між взуттям людини, що катається, та поверхнею деки було хороше зчеплення та підошва взуття не зісковзувала з поверхні скейтборду.

Гріптейл називають ще шкуркою. Окрім прямого призначення, він може виконувати ще і декоративну функцію. У дитячих моделях скейтів є великий вибір моделей з різнокольоровими деками з картинками.

Під час виготовлення скейту на деку наклеюється шкурка. Але якщо вона стерлася, її можна замінити та наклеїти нову. Але перед цим обов’язково треба акуратно зняти стару.

Які бувають скейтборди

Сьогодні доступні у продажу такі види скейтбордів:

1. Трюковий. Саме ця модель вважається класичною. Якщо ви не знаєте, який купити скейтборд, обирайте цей варіант – він підійде і для початківця, і для того, хто вже вміє чудово кататися. Трюковий скейт підходить для їзди по рівній поверхні, а також для виконання трюків. Але по тротуарам із тріщинами на ньому краще не їздити. Так само він не призначений для того, аби долати великі відстані. Трюкові моделі оснащені жорсткою та вузькою підвіскою. Розмір деки скейтборда такого типу: довжина – від 73 до 85 см; ширина – від 18 до 23 см.

2. Лонгборд. Так називають скейт, що призначений для катання на високій швидкості. Він доволі важкий та великий. На ньому можна з’їжджати з похилої поверхні. Зазвичай у лонгборда великі колеса. Довжина деки може становити від 83 до 120 см. Через велику відстань між підвіскою на такому скейті не вдасться зробити розворот невеликого радіусу.

3. Круїзер. Це компактний скейт, що чудово підходить для катання по місту. Він оснащений великими колесами для зручного катання навіть по нерівній поверхні. У круїзера рівна носова частина, на відміну від лонгборду. Ширина такого скейту – від 18 до 23 см, а довжина – 62-89 см. Оскільки скейт цього типу дуже компактний, його зручно тримати в квартирі, брати його з собою на прогулянки.

4. Пенні борд. Його ще називають пластбордом. Це своєрідний зменшений круїзер. Зазвичай його виготовляють із сучасного міцного пластику. Пенні борди користуються великою популярністю у дітей. Розміри скейтборду для дітей саме цього типу найбільш компактні: максимальна довжина – 68 см. Дітям до вподоби пенні борди з барвистими деками і колесами, які світяться. У якісних моделей пенні бордів порівняно м’яка дека, що може трохи вгинатися під вагою людини, поліуретанові колеса.

Лонгборд. ТрюковойКруїзер. Пенні Борд

Пенні борд (в асортименті)
Код 118465
597 грн
Пенні борд Mint
Код 118563
514 грн
Пенні Борд (в асортименті)
Код 118655
802 грн

Особистий захист

У пошуках відповіді на питання: який скейтборд краще купити дитині, не варто забувати і про його безпеку. Вийшовши в парку зі скейтом, дитина обов’язково має вдягнути і особистий захист: шолом, наколінники, налокітники.

Ще один важливий момент – правильний вибір взуття. Найкраще кататися на скейтборді у кросівках із товстою підошвою і додатковими захисними вставками на носку. Сам же кросівок може бути виготовлений із різних матеріалів – переважно з натуральної шкіри або замші. Хоча непогано зарекомендували себе варіанти і з нубуку та конопляного волокна. Пам’ятайте, яку б пару кросівок ви не обрали, вона обов’язково має бути зносостійкою.

захистзахист

З якого віку можна кататися на скейті?

Коли дитину можна познайомити зі скейтом? Тут немає суворого обмеження – такий вид дитячого транспорту можна використовувати дітям приблизно з 4-х років. Тренування з дітками меншого віку можуть не дати бажаного результату. Що ж стосується верхньої межі віку катання на скейті, то його не існує: кататися можна і в 16 років, і в 25, і в 40. Головне – правильно обрати скейтборд і навчитися добре керувати ним.

возраствозраст

Користь від скейтборду для дитини

Катання на скейті – це не просто весела забавка для дитини, підлітка чи навіть дорослого. Такий спосіб проведення вільного часу досить корисний. Катаючись на скейті, райдер:

  • розвиватиме витривалість;
  • навчиться тримати баланс;
  • поліпшить роботу вестибулярного апарату;
  • стимулюватиме фізичний розвиток;
  • легко знайде нових друзів (зазвичай скейтбордисти катаються компаніями і збираються в скейт-парках);
  • розвине гнучкість.

Як кататися на скейті

Перед тим, як навчати дитину кататися на скейті, потрібно правильно підібрати місце для цього. Найкращий варіант – місцина з рівним дорожнім покриттям, де мінімум людей та немає машин (підійде пішохідна алея чи сквер). Не забувайте про те, що й під час навчання катанню дитина має бути в шоломі та наколінниках. Додайте до костюму маленького райдера і захист для зап’ястя.

Отож, перше, чому треба навчитися дитині, - це вмінню тримати рівновагу, стоячи на дошці. Для цього маленькому скейтбордисту слід стати на деку та спробувати попереносити вагу тіла з ноги та ногу, переставляти ноги. Це дозволить дитині навчитися утримувати рівновагу.

Далі можна вчитися легенько відштовхуватися від поверхні. Якщо ваш хлопчик чи дівчинка правша, йому слід поставити ліву ногу на платформу на рівні передніх коліс або трохи далі них і легенько відштовхнутися від землі правою ногою. Коли скейт почне котитися, праву ногу потрібно акуратно поставити на деку. Якщо дитина лівша, тоді навпаки, – відштовхуватися слід лівою ногою.

Як гальмувати? Тут є кілька способів, які можуть використовувати діти. Задню ногу можна трохи направити вперед – це дозволить знизити швидкість. Аби зовсім зупинитися, потрібно опорну ногу прибрати з дошки і почати гальмувати нею по поверхні. Ще один спосіб гальмування – п’ятою опорної ноги. Ногу потрібно рухати назад та натиснути п’ятою на деку. Тоді передня частина скейтборду злегка підніметься угору. Коли це станеться, необхідно акуратно зістрибнути зі скейту.

Аби повернути на скейті, потрібно стопою (п’ятами чи носком) злегка натискати на деку з того боку, куди треба повернути. Коли дитина добре навчиться утримувати баланс, повертати можна буде, нахиляючи корпус у потрібний бік.

Під час перших занять з дитиною батькам чи комусь, хто вже вміє кататися на скейті, потрібно бути обов’язково поруч. З часом дитина натренує своє вміння триматися на платформі і стане впевненим скейтбордистом.

Як кататися на скейтіЯк кататися на скейті

Пенні борд (блакитний)
Код 118496
608 грн
Пенні борд Fireball
Код 118584
652 грн
Пенні борд з одностороннім принтом
Код 118627
536 грн
Пенні борд з одностороннім принтом
Код 118630
670 грн

Якщо ви плануєте подарувати дитині якісний скейтборд, завітайте до нашого інтернет-магазину дитячих товарів Lolo – тут ви неодмінно відшукаєте модель, яка буде до вподоби дитині та допоможе їй весело і з користю проводити своє дозвілля.