0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Різновиди та критерії вибору біговелів

20.02.2024

Біговел – це оригінальний дитячий вид транспорту, який чудово підійде для активного відпочинку хлопчиків та дівчаток, які поки що не вміють добре кермувати двоколісним велосипедом. Біговел має чимало інших назв: велобалансир, велокат, ранбайк. Біговел – це своєрідний «гібрид» велосипеда і самоката. Зовні він виглядає, як велосипед, у якого немає педалей. Тому, аби їхати, дитині потрібно відштовхуватися ногами від землі. Принцип відштовхування від поверхні закладений і в катанні на самокаті, але тільки для їзди на ньому дитині потрібно вміти добре утримувати баланс, оскільки одна її нога є опорною, а інша – має штовхати. На біговелі маленький спортсмен може відштовхуватися обома ногами, сидячи на сидінні.

Який біговел купити, аби дитина із задоволенням каталася на ньому? На які критерії вибору слід зважати? З якого віку можна пропонувати малюкові біговел? Які вони узагалі бувають? Давайте разом розберемося із цими питаннями!

велобіг

Чому не відразу велосипед?

Катання на двоколісному велосипеді вимагає від дитини вміння утримувати рівновагу та балансувати. Разом із цим маленькому непосиді потрібно ще й слідкувати за дорогою та крутити педалі, а за потреби – ще і вчасно гальмувати. Здається, дуже багато завдань для маленької дитини, які слід виконувати одночасно. Аби зменшити їхню кількість, можна обрати біговел, а не дитячий двоколісний велосипед.

Для якого віку підходить сучасний біговел? На думку педіатрів, батьки можуть придбати його дитині, коли їй виповниться півтора року. В цей час малюк активно знайомиться з навколишнім світом, його м’язова та скелетна структури – швидко міцніють. Також дитина добре запам’ятовує інформацію та набуває нових вмінь. Раніше за півтора року не варто купувати дитині біговел, оскільки їй буде непросто справитися з ним.

Можливо, ви скажете, що дитині в такому віці можна купити триколісний велосипед замість біговела? Так, справді, можна зробити і так. Але триколісна модель велосипеда не навчить дитину утримувати рівновагу і не допоможе їй зрозуміти, як усе влаштовано в двоколісному велосипеді. Біговел легко дасть збагнути дитині, як тримати рівновагу. Відштовхуючись по черзі обома ногами, дитина легко зрушить з місця та буде себе страхувати ніжками під час руху.

Які переваги мають біговели?

Які біговели кращі для дітей? Чому батьки так часто ставлять собі це питання та обирають саме такий вид дитячого транспорту для своєї малечі? Відповідь тут проста – він має низку переваг:

1. Біговел має різноманітні види. Широкий асортимент конструкцій дозволяє батькам легко підібрати модель для хлопчика та дівчинки різного віку, зокрема і для півторарічної дитини.

2. Стимулює фізичний розвиток дитини. В епоху комп’ютеризації – це дуже важливо. Катання на біговелі зміцнить м’язовий скелет дитини (мова йде про м’язи рук та ніг, пресу та спини).

3. Навчить дитину добре утримувати рівновагу та балансувати (кататися на двоколісному велосипеді в майбутньому без такого вміння не вийде).

4. Є набагато безпечнішим для дитини, оскільки падіння з біговелу менш можливе, аніж із двоколісного велосипеду.

5. Допоможе навчитись швидко приймати рішення. Катаючись, дитині неодмінно потрібно буде швидко обирати, як саме оминути ту чи іншу перешкоду на дорозі, коли слід повернути, зупинитися тощо.

6. Подарує чимало позитивних емоцій під час прогулянки: пересуватися на біговелі – дуже цікаво та набагато швидше, аніж пішки.

7. Допоможе знайти нових друзів. Відпочиваючи в парку, дитина неодмінно знайде нових друзів, бо ж ганяти наввипередки на біговелах – це так захоплююче!

перевагипереваги

Біговел Мотоцикл, Orion (бірюзовий)
Код 107652
481 грн
Біговел Fleet, Qkids (сірий)
Код 111514
1 690 грн
Біговел Мотоцикл, Orion (синій)
Код 119632
428 грн
Біговел дитячий Player, Qplay (Blue)
Код 120788
2 590 грн

недоліки

Чи мають біговели недоліки?

Їхня кількість – мінімальна. Та і моменти, які ми зарахуємо до «мінусів» біговелів, можна назвати лише відносними їхніми недоліками:

1. Через активне відштовхування від землі дитина швидше, ніж зазвичай, зносить своє взуття.

2. Якщо біговел має поліуретанові колеса та жорстке сидіння, на хребет дитини буде посилене навантаження під час катання по нерівній дорозі. Вирішити це питання можна, обравши модель із надувними гумовими колесами та відшукавши відрізок дороги чи куток у парку із рівним покриттям.

3. Біговел – це такий дитячий вид транспорту, що може їхати досить швидко, тому батькам потрібно буде обов’язково попіклуватися про її індивідуальний захист і додатково придбати наколінник, налокітники, шолом тощо.

Які бувають біговели?

Сучасні біговели різняться за своєю будовою. Так, існує кілька різновидів цього дитячого виду транспорту.

Біговел-каталка

Біговел-каталка – це невелика за розміром легка модель. Її обирають для найменших. Зазвичай біговел-каталка має 3 або 4 колеса, рама виготовляється із пластику чи алюмінієвого сплаву. Підходить для дітей від 1 року. У цих моделей сидіння розташоване доволі низько та часто є можливість змінювати його висоту. Розраховані біговели-каталки на невелике навантаження (зазвичай до 20 кг).

Серед переваг біговелів-каталок можна назвати:

  • високу стійкість;
  • невелику вагу (так, наприклад, батьки зможуть легко винести такий дитячий транспорт східцями з під’їзду);
  • є можливість змінювати висоту сидіння;
  • оригінальний дизайн (такі моделі – яскраві та барвисті);
  • невисока ціна.

Оскільки біговел-каталка призначений для невеликого навантаження, потрібно слідкувати за тим, аби не перевантажувати його.

каталкакаталка

Балансир

Відмінність балансиру від класичного біговела – у ширині коліс. У балансирів ширші колеса. Завдяки цьому дитині буде легше навчитися тримати рівновагу. Вага такого біговелу коливається від 3-х до 6 кг. Для виготовлення рами може використовуватися:

  • пластик;
  • дерево;
  • сплави металів.

Колеса можуть бути, як надувними, так і цільними. Максимальне навантаження, на яке розраховані балансири, - 30 кг.

Така модель біговелів має свої переваги:

  • найвищий рівень стійкості, який тільки може мати двоколісний біговел;
  • великий вибір моделей;
  • можуть витримувати більше навантаження, аніж каталки.
балансирбалансир

Трансформер

Біговел-трансформер – найуніверсальніший. Така модель – це практично варіант 2 в 1, 3 в 1 і т.д. Конструкцією трансформера може бути передбачена можливість з триколісної моделі зробити двоколісну, відрегулювати положення керма та сидіння. Таким чином, на біговелі-трансформері дитина зможе кататися не один рік – транспортний засіб зможе «рости»/змінюватися разом із дитиною. Також існують моделі, які можна навіть перетворити на самокат. Середня вага трансформерів – 5 кг.

Серед «плюсів» трансформерів можна відзначити:

  • можливість зекономити бюджет, купуючи одну модель біговелу, а не кілька, поки дитина зростатиме;
  • складна конструкція трансформерів не потребує багато місця для зберігання;
  • мають хороше співвідношення максимального навантаження та ваги самої конструкції.
трансформертрансформер

Класична двоколісна модель

Класичний двоколісний велобіг – це практично дитячий двоколісний велосипед без коліс. Він чудово відходить для дітей 2-5 років. Для їх виготовлення використовують:

  • різні сплави металів;
  • дерево.

Такі моделі легко витримують навантаження від 30-ти до 40 кг. Про переваги двоколісних моделей ми написали на початку нашої статті.

класичнийкласичний
Беговел Spider, Lorelli (в асортименті)
Код 78083
2 005 грн
Біговел Mizo, MoMi (зелений)
Код 111486
2 590 грн
Біговел Mizo, MoMi (помаранчевий з чорним)
Код 111487
2 590 грн

Велосамокат

Велосамокат призначений для дітей 4-7 років. Часто вони мають вузькі й великі надувні колеса. Завдяки цьому такі моделі розвивають немаленьку швидкість. Практично у всіх велосамокатів є можливість регулювати положення сидіння та висоту керма. Також конструкція може бути доповнена підставкою для ніг. Такі моделі можуть витримати досить велику вагу – близько 50 кг.

Велосамокати порадують своїх власників такими перевагами:

  • надійність та міцність конструкції;
  • тривалий строк служби (це пов’язано і зі зносостійкістю конструкції, і з тим, що вона може трансформуватися та змінюватися відповідно до потреб дитини з віком);
  • розвивають хорошу швидкість.

Особливості вибору біговел

Як правильно вибрати біговел дитині? Для цього слід зважати на низку критеріїв:

1. Вік дитини.

2. Довжина ніг та кроку дитини.

3. Особливості сидіння.

4. Наявність чи відсутність ручного гальма.

5. Особливості коліс.

6. Матеріал рами.

7. Вага біговелу.

8. Спосіб перенесення.

9. Підставка для ніжок та паркувальна стійка.

Розглянемо кожен пункт детальніше.

Вік дитини

Цей критерій є чи не найпершим, на який слід зважати. Виробники попіклувалися про те, аби батькам було легше орієнтуватися в асортименті моделей та завжди вказують вік дитини, на який розрахована та чи інша модель.

1. Найменшим діткам слід обрати біговел зі стійкою конструкцією, наприклад, біговел-каталку чи балансир.

2. Маєте бажання обрати кращий дитячий біговел, що підійте і для 2-річної, і для 4-річної дитини? Тоді оптимальним варіантом стане модель трансформер.

3. Дітям від 2-3-х років можна придбати класичний двоколісний біговел.

4. Для дитини 4-6 років рекомендуємо купити велосамокат (його конструкція більша, та і ще він дозволяє розвинути вищу швидкість).

віквік

Довжина ніг дитини або розмір кроку

Цікавий параметр, чи не так? Для вибору біговелу він є досить важливим.

Як визначити розмір кроку? Для цього сантиметровою стрічкою зміряйте висоту ніжок дитини із внутрішнього боку (від пахової зони до стопи). Від цифри, яку отримаєте, відніміть 2-4 см. Отриманий показник – це і є найбільш підходяща висота сидіння біговелу для дитини.

Отож, наприклад, якщо стрічкою ви зміряли 30 см, то, віднявши 2-4 см, отримаєте показник 26-28 см. Саме на такій висоті має розміщуватися сидіння біговелу. Якщо воно буде вище, дитині може бути незручно відштовхуватися від землі.

Особливості сидіння

Добре, якщо біговел має можливість регулювати висоту сидіння та керма. Тут може бути два варіанти:

1. Висота сидіння закріплюється за визначеними позначками (є кілька варіантів висоти).

2. Висота сидіння може бути будь-якою та закріплюватися на будь-якому рівні.

Для фіксації можуть використовуватися хомути, болти, ексцентрики. Додатковий інструмент для зміни висоти сидіння може бути потрібен або ні.

сидіннясидіння

Наявність або відсутність ручного гальма

Якщо ви обираєте біговел для найменших, тоді наявність ручного гальма не принципова. Це пов’язано з тим, що така модель не може розвивати занадто високу швидкість.

Для діток 4-5 років ліпше обрати біговел із ручним гальмом, аби вони могли легко загальмувати, якщо раптово швидкість руху стане дуже високою. Також, якщо дитина кататиметься на біговелі з ручним гальмом, їй буде легше адаптуватися до такого способу гальмування на велосипеді.

Особливості коліс

Які колеса кращі для біговела? Всі їхні різновиди можна поділити на дві категорії:

1. Надувні.

2. Литі.

Надувні гумові колеса – хороший варіант для тих, хто вже добре кермує біговелом – дітей 3-4-х років. Дитячий транспорт на таких колесах їхатиме м’яко, вони можуть спрацювати, як амортизатор. На такому біговелі можна їхати навіть по бездоріжжю. Але звертаємо вашу увагу на те, що надувні колеса бояться проколів: якщо дитина наїде на склянку або цвях, є висока ймовірність того, що камера буде пошкоджена. Також надувні колеса час від часу доведеться підкачувати.

Литі колеса не потребують підкачування. Для їх виготовлення використовують різні матеріали: піногуму, полівінілхлорид (ПВХ), EVA-матеріал. Литі колеса погано амортизують, тому при катанні по нерівному дорожньому покриттю дитина відчуватиме вібрації. Зате такі колеса неможливо проколоти.

колесаколеса

Матеріал рами

Для виготовлення рами може використовуватися:

1. Пластик. Цей матеріал легкий, тому велобіг із такого рамою буде мати невелику масу. Легко витримує вагу трирічної дитини.

2. Дерево. Це найекологічніший матеріал з усіх можливих. Транспорт із рамою із дерева набагато важчий за модель із пластиковим каркасом. Дерев’яна рама погано поглинає вібрації, тому їздити на такому біговелі з колесами із піногуми буде не дуже зручно.

3. Сплави металів. Найбільшим попитом користуються сплави алюмінію та сталі. Такі моделі – чудові варіанти для дітей від трьох років. Сталева конструкція добре «гасить» вібрації, може витримувати велике навантаження. Вага моделі зі сталевою рамою – вища за інша. Рама з алюмінієвого сплаву набагато легша.

Що стосується самої конструкції рами, то рекомендуємо обирати варіанти із низькою рамою – тоді дитина зможе сама легко сісти на сидіння.

рамарама

Вага біговелу

Вага біговелу – це не найважливіший критерій вибору, адже для їзди на такому виді транспорту вага конструкції не відіграє великої ролі. Вона має значення тоді, коли йдеться про транспортування біговелу, як дитиною, так і її батьками. Якщо мамі з татом вдалося підібрати для маленького спортсмена ідеальну по вазі модель, дитина зможе сама легко вести її в руках. Аби саме так і було, візьміть до уваги такі рекомендації:

1. Вага біговелу для дітей 1,5-2,5 років не має перевищувати 3 кг.

2. Для дитини 4-5 років можна придбати транспорт вагою до 5 кг.

3. Дітки, старші 5 років, зможуть вести в руках біговел, вагою 5-7 кг.

Якщо дитині буде під силу самостійно вести в руках біговел, вона легко виведе його з ліфта, підніме на бордюр тощо.

Спосіб перенесення

Маючи вдома біговел, виникне і потреба у його перенесенні. Це потрібно буде робити і батькам, і дітям. Як це можна зробити?

Пластикові та дерев’яні моделі зазвичай мають вбудовану ручку для перенесення. Вона кріпиться до рами чи до сидіння. Моделі із рамою зі сплавів металу можуть мати додатковий ремінь через плече для перенесення. Також для цього виробник може запропонувати сумку-чохол. І такий, і такий варіант перенесення досить зручний та практичний.

Якщо біговел не має ні сумки чи ременя, ні ручки, можна переносити його за раму чи за кермо.

Спосіб перенесенняСпосіб перенесення

Підставка для ніжок та паркувальна стійка

Підставка для ніжок та паркувальна стійка – це не обов’язкові елементи, які повинна мати конструкція. Але, якщо вони будуть, катання на біговелі для дитини стане ще зручнішим.

Підставки для ніжок можуть бути кількох типів:

1. Спортивні. Вони кріпляться до задньої вилки чи врізаються у раму. Зазвичай у спортивних підставок обов’язково є антиковзаюче покриття.

2. Прогулянкові. Такі підставки розміщені попереду. Поставивши на них ніжки, дитина може відпочити під час катання.

Паркувальна стійка – це елемент, з допомогою якого можна припаркувати біговел у будь-якому місці, а не просто класти його на землю.

ПідставкаПідставка

Тепер ви знаєте, які бувають біговели та на які критерії слід зважати, обираючи їх. А де ж знайти кращі біговели? Великий асортимент різних моделей – з конструкцією зі сплавів металів та пластиковою, дво- та триколісні, з підставками для ніжок та без них, у вигляді мотобайків та класичні – ви можете знайти в інтернет-магазині дитячих товарів Lolo. Також на сайті Lolo вам пропонується замовити швидку доставку дитячого транспорту за потрібною вам адресою. Маєте ще питання? Наші менеджери готові відповісти на них у робочий час!