0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Прорізувачі: які вони бувають та чим відрізняються?

03.07.2024

Якщо у вашій родині з’явилося немовля, вам неодмінно доведеться пережити період прорізування зубів. У цей час малюк стає неспокійним, часто плаче та турбує матусю. Причина в тому, що під час прорізування зубів, дитинка відчуває великий дискомфорт та біль. Послабити їх допоможе прорізувач для немовляти. Які вони бувають та чим відрізняються між собою? Сьогодні у своїй статті розповімо вам саме про це.

Що таке прорізувач?

Прорізувач – це іграшка, яку дитина може класти до рота для того, аби масажувати ясна. Покусуючи прорізувач, дитина стимулюватиме кровообіг ясен, а це пришвидшить також і прорізування зубів. Крім цього іграшка-прорізувач зменшить неприємні відчуття в яснах.

Нині в продажу є різні прорізувачі. Існують варіанти 2 в 1, як-от, наприклад, брязкальця-прорізувачі. Такі іграшки не лише знімають неприємні відчуття під час прорізування зубів, а і розважають дитину, оскільки брязкальце може ще і дзвеніти, шурхотіти, брязкати і таке інше.

Типи прорізувачів для малюка

Виробники дитячих товарів пропонують батькам великий асортимент прорізувачів для зубів у малюка:

1. У вигляді насадки на палець. Конструкцією іграшки передбачено, що батьки мають вдягнути такий прорізувач собі на палець та масажувати ним ясна малюка.

2. З наповнювачем. Всередину такої іграшки наливається вода або поміщається спеціальний гель, після чого її потрібно покласти до холодильника мінімум на одну годину. Коли дитина бере до рота такий прорізувач, вона не лише масажуватиме собі ясна, а ще і охолоджуватиме їх. Обравши прорізувач із наповнювачем, пам’ятайте, що охолоджувати його слід не в морозилці, а в холодильнику – процес охолодження не має бути занадто швидким.

У вигляді насадки на палецьЗ наповнювачем

3. Прорізувач-масажер. Це сучасна іграшка з батарейками. Вона вмикається і починає масажувати ясна після того, як малюк вкусить її. Прорізувач-масажер вібрує та масажує ясна.

4. Класичні прорізувачі. Це найпростіші іграшки у вигляді геометричних фігур (інколи – овочів або звірів), які малюк може гризти тоді, коли в нього прорізуються зубки.

Прорізувач-масажерКласичні прорізувачі

5. Прорізувач-слинявчик. Виглядає він як слинявчик із прорізувачем у нижній частині. Така іграшка захистить одяг від слини, якої виділяється дуже багато в момент прорізування зубів, та за потреби масажуватиме ясна малюка.

6. Брязкальця-прорізувачі. Саме брязкальце може бути текстильним або пластиковим. Воно доповнюється зазвичай кільцем, яке і виконує функцію прорізувача.

Прорізувач-слинявчикБрязкальця-прорізувачі

Брязкальце-прорізувач Жирафчик
Код 107513
110 грн
Брязкальце з прорізувачем Грибочок
Код 107484
164 грн
Брязкальце-прорізувач Жабка
Код 52158
150 грн
Брязкальце-прорізувач
Код 53578
217 грн

7. Фігурні. Найчастіше фігурні прорізувачі виготовляють у вигляді квіточок або тваринок. Зазвичай їх пропонують діткам від двох місяців.

8. У вигляді вісімок та кілець, підков. Такі іграшки мають чималу вагу, тому що зсередини вони наповнені водою або гелем для того, щоб додатково охолоджувати ясна. Таку іграшку дитині буде зручно гризти і передніми, і задніми зубками.

9. У вигляді кільця з кількома іграшками. Зазвичай такий прорізувач виглядає як кільце з іграшками із м’якої та більш твердої харчової гуми. Їх можна знімати з кільця.

У вигляді кільця з кількома іграшкамиУ вигляді кільця з кількома іграшками

Кільця-прорізувачі, ТехноК
Код 108801
49 грн
Іграшка-прорізувач Вісімка, Munchkin
Код 125805
269 грн

З яких матеріалів виготовляють прорізувачі?

Для виготовлення прорізувачів використовують різні матеріали. Інколи буває так, що дитина може не прийняти іграшку з одного матеріалу, а ось з іншого – використовувати залюбки. Який саме варіант їй сподобається більше, можна дізнатися лише практичним шляхом. Отож, для виготовлення прорізувачів використовують:

1. Силікон. Такі іграшки можуть бути і прозорими, і кольоровими. Силіконові прорізувачі можна дезінфікувати, прокип’ятивши у воді. Силікон легко очищається. Така іграшка не має запаху або смаку.

2. Латекс. Латексні прорізувачі набагато еластичніші за силіконові. Але строк служби таких дитячих аксесуарів не дуже довгий. Також відмітимо, що до іграшок із такого матеріалу дуже добре прилипає різний бруд, зокрема і шерсть тварин, пил, волосся тощо. Мити прорізувачі можна лише в теплій воді (не в гарячій). Для очищення можна використовувати дитяче мило. Латексні іграшки можуть бути практично будь-яких кольорів. Також вони часто мають приємний фруктовий аромат (хоча він швидко зникає).

СиліконЛатекс

3. Пластик. Такі іграшки можуть виглядати досить оригінально, вони яскраві, мають найрізноманітніші форми. Але до дитячих ясен така іграшка може бути не найприємнішою. Обираючи пластикову іграшку, слід ретельно перевіряти її якість.

4.Дерево. Дерев’яні прорізувачі досить специфічні. Такий матеріал – найекологічніший. Зазвичай для його обробки часто використовують бджолиний віск та харчові барвники. Дерев’яні іграшки відрізняються тривалим строком служби. Стерилізувати чи мити прорізувачі не можна. Їх дозволяється лише протирати вологою серветкою.

ПластикДерево

5. Тканина. Найчастіше використовують велюр, мохер, плюш. Тканинний прорізувач одночасно виконує функцію слинявчика, він добре вбирає слину. Такі прорізувачі можна пропонувати лише найменшим діткам в той час, як у них з’являються перші зубки.

6. Змішані матеріали. Виробники можуть поєднувати кілька видів матеріалів в одній іграшці, наприклад, силікон та тканина, пластик та силікон тощо (якщо мова йде про брязкальця-прорізувачі).

ТканинаЗмішані матеріали

Іграшка-прорізувач Рибки, Chicco
Код 117459
399 грн
Акція
М’яка іграшка з прорізувачем Собачка, Tulilo (рожевий)
Код 92267
289 грн
161 грн
Слинявчик 3 в 1 Fresh, Chicco (рожевий)
Код 122095
449 грн

Особливості вибору прорізувача

Особливості виборуОсобливості вибору

Аби вибір прорізувача був успішним, рекомендуємо вам звертати увагу на такі критерії під час підбору іграшки для масажу ясен:

  1. Безпека. Це найперший критерій, на який слід звертати увагу. Поверхня іграшки має бути гладенькою, без гострих кутів або елементів. Зверніть увагу на те, щоб іграшка не мала занадто дрібних деталей, які малюк міг би відірвати та випадково проковтнути.
  2. Якість фарбників. Якщо ви обираєте кольорову іграшку, перевірте, наскільки якісними барвниками вона пофарбована. Для цього використайте теплу воду. Після занурення в неї іграшка «віддала» свою фарбу воді? Краще не пропонувати такий прорізувач дитині.
  3. Розмір та вага іграшки. Вони мають бути такими, аби дитина легко утримувала їх у руці самостійно. Також важливо, аби іграшка поміщалася в ротику дитини і вона могла її кусати, але разом із тим і не могла проковтнути.
  4. Можливість помити або простерелізувати іграшку. Буде краще, якщо прорізувач буде виготовлений із такого матеріалу, який можна стерилізувати. Тоді можна бути впевненим у тому, що прорізувач повністю безпечний для дитини.

Яскраві, оригінальні та функціональні – все це про сучасні іграшки-прорізувачі. Вони здатні і розважити дитину, і зняти біль та набряк ясен під час прорізування зубів. Дайте дитині таку іграшку, і вона із задоволенням гратиметься з нею та позбудеться неприємних відчуттів під час прорізування зубів.

Коробко Марія
Автор статті:
Коробко Марія