0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Як обрати дитяче автокрісло?

12.08.2024

Дитяче автокрісло – необхідна річ, якщо у вашій родині підростає малюк, а ви водите авто та плануєте їздити в салоні з дитиною. Сьогодні виробники автокрісел пропонують величезний асортимент таких товарів. Як не загубитися у великому виборі та придбати саме те автокрісло, яке підійде для вашої дитини та для вашого авто найбільше? Як правильно вибрати дитяче автокрісло? Саме про це ми вам сьогодні і розкажемо.

Трішки законів

Навіщо взагалі потрібне дитяче автомобільне крісло? Чому не можна перевозити дітей просто в салоні автомобіля? Про те, що для перевезення дітей потрібно автомобільне крісло, сказано у Правилах дорожнього руху України. До того ж із 25 жовтня 2023 року там з’явилася поправка щодо автокрісел. Відтоді батьки мають використовувати їх, допоки зріст дитини не перевищить 150 сантиметрів. Тож, поки зріст вашої дитини менше, аніж 150 сантиметрів, ви маєте перевозити її в салоні автомобіля пристебнутою в автокріслі.

Вибір моделі автокрісла по віку та вазі дитини

Вибір дитячого автокрісла має базуватися найперше на віку та вазі дитини. Відповідно до цього критерію автокрісла поділяються на різні групи. Розглянемо по порядку особливості кожної з них.

Група 0+ (використовується від народження і приблизно до 15 місяців)

В автомобільних кріслах групи 0+ можна перевозити діток від народження. Максимальна вага, на яку розрахований аксесуар, - 13 кг. Фіксувати автокрісло можна за допомогою спеціальних ременів. В моделі групи 0+ малюк буде розміщуватися в положенні напівлежачи.

Закріплювати дитяче крісло слід у положенні тільки проти напрямку руху. Чому саме так? В такому випадку можна уникнути різкого ривка головою, якщо автомобіль різко гальмуватиме. Це дуже важливо, адже у діток в цьому віці ще зовсім слабкий хребет, тому занадто великі навантаження на нього можуть бути небезпечними для здоров’я немовляти.

Закріпити автокрісло 0+ можна за допомогою штатних ременів безпеки або системою ізофікс (якщо її немає в комплекті, тоді її доведеться придбати окремо).

Кращі автокрісла групи 0+ забезпечують максимальний комфорт для малюка під час мандрівок на авто. Напівкругла основа чудово підтримує дитинку та укачує її, неначе в люльці.

Сучасні дитячі автокрісла групи 0+ мають і інші переваги:

  • компактні розміри;
  • зручна ручка для перенесення;
  • можливість установки на шассі (якщо автокрісло – це елемент коляски 3 в 1).
Група 0+Група 0+

Група 1 (використовується приблизно від 9 місяців до 4-х років)

Автомобільні крісла групи 1 призначені для малюків, вага яких становить від 9 кг до 18 кг. В таких дитячих автокріслах передбачена можливість регулювати положення спинки. Таким чином малюк може сидіти, або ж зайняти напівлежаче положення. Чому якісні автокрісла не можна розкласти в повністю горизонтальне положення? Тому що в такому положенні дитина у випадку аварії може отримати серйозні травми.

Встановити автокрісло групи 1 можна двома способами:

  • штатними ременями безпеки автокрісла;
  • системою ізофікс.
Група 1Група 1

Група 0+/1 (для діток від 0 до 4-х років)

Ця група автокрісел об’єднала у собі характеристики двох попередніх груп. У комплекті автокрісло обов’язково матиме вкладку для новонародженого, що дозволяє використовувати автомобільне крісло від народження. Цю вкладку можна буде прибрати, коли малюк підросте та ще використовувати аксесуар до 4-х років.

Для перевезення в автокріслі групи 0+/1 новонародженого його слід встановлювати в автомобілі тільки проти руху. Коли дитина досягне віку 12-15 місяців, крісло можна встановити за напрямком руху. В моделях групи 0+/1 передбачена можливість регулювати положення спинки.

В цій групі автокрісел є моделі з можливістю обертання на 360 градусів. Такі варіанти є досить зручними для батьків, оскільки вони суттєво полегшують процес розміщення дитини в автокріслі, повернувши його в напрямку відкритих дверцят автомобіля.

Група 0+/1Група 0+/1

Автокрісло Eternis S, Cybex (grey)
Код 126795
10 900 грн
Автокрісло Sirona G i-Size Plus, Cybex
Код 126799
14 240 грн
Автокрісло Eternis S, Cybex (black)
Код 126794
10 900 грн
Автокрісло King Pro, Britax-Romer (midnight grey)
Код 125302
10 560 грн

Група 2/3 (для діток від 3-х до 12 років)

Дитячі автомобільні крісла групи 2/3 можна встановити в салоні авто тільки за напрямком руху. В більшості моделей у комплекті власних ременів такі автокрісла не мають. Вони кріпляться за допомогою тих ременів, що є в машині. Їх необхідно провести через направляючі елементи в підголовнику та в основі крісла.

Виробники пропонують деякі моделі автокрісел групи 2/3 з кріпленням ізофікс. Воно забезпечує додатковий комфорт використання.

Фіксація автокрісла групи 2/3 менш жорстка, тому навантаження рівномірно розподіляється на ремені безпеки автомобіля у випадку фронтального ривка. Спинка в автокрісла динамічна. Тому під час екстреного гальмування крісло може направлятися вперед разом із малюком, а потім повертатися у вихідне положення без створення травмонебезпечної ситуації.

Ще одна важлива перевага крісел групи 2/3 полягає у можливості регулювати положення підголівника. Аби віднайти його правильне положення, звертайте увагу на підборіддя дитини. Воно має бути на одному рівні з нижнім краємо підголівника.

Група 2/3Група 2/3

Група 1/2/3 (від 9 місяців до 12 років)

Такі автокрісла можна використовувати приблизно з одного року дитини до 12-ти. Якщо перше автокрісло, яке ви придбали, було групи 0+, тоді наступне слід обрати саме групи 1/2/3.

В автокріслі групи 1/2/3 є свої ремені безпеки. Їх можна використовувати до 4-х років. Потім їх можна прибрати з конструкції автокрісла та використовувати ремені безпеки, що містяться в автомобілі (як і у моделях груп автокрісел 2/3).

Власне кажучи, якщо б ви хотіли обрати автомобільне крісло для дитини на всі випадки життя, то рекомендуємо вам зупинити свій вибір саме на моделях із групи 1/2/3. Вони «ростимуть» разом із малюком. Під час вибору моделі звертайте увагу на особливості корпусу. Він має бути міцним та якісним, оскільки ви використовуватимете модель протягом тривалого часу.

Група 1/2/3Група 1/2/3

Автокрісло Oneto3 i-Size Cool Grey, Kinderkraft (сіре)
Код 112499
6 590 грн
Автокрісло Olymp Ocean, Renolux (синій)
Код 80073
13 900 грн
Автокрісло Olymp Passion, Renolux (червоне)
Код 80074
13 900 грн

Група 0/1/2/3 (від народження дитини до 12 років)

Це мультигрупа автокрісел, що може замінити собою цілу колекцію автокрісел. Таку модель можна використовувати від ваги дитини 2,2 кг до 50 кг.

В універсальної моделі є можливість установки проти напрямку руху, якщо ви плануєте перевозити новонародженого. Також є можливість регулювати:

  • кут нахилу спинки;
  • положення підголівника.

Мультикрісла достатньо громіздкі, мають велику вагу. Це обумовлено тим, що воно може трансформуватися для використання з дітками різного віку.

Група 0/1/2/3Група 0/1/2/3

Кріплення isofix: що це таке?

Система isofix – це універсальна, надійна та проста у використанні система кріплення дитячого автокрісла в салоні автомобіля. У більшості сучасних моделей авто між сидінням та спинкою можна помітити металічні скоби. Деякі виробники можуть додатково помічати їх написами або прапорцями. Буває, що такі елементи кріплення сховані під обшивкою чи мають «заглушки». Саме ці елементи призначені для кріплення дитячого автокрісла по системи ізофікс. Їх слід з’єднувати з елементами кріплення, що розташовані у нижній частині автомобільного дитячого крісла.

Звернемо вашу увагу на те, що не всі моделі дитячих автокрісел можна закріпити в салоні, використовуючи систему ізофікс. Деякі варіанти можна зафіксувати, використовуючи лише ремені безпеки авто.

Звернемо вашу вагу на те, що система isofix може відрізнятися в різних варіантах дитячих крісел. У моделях 0+ та 1 ця система є окремою базою для люльки чи автокрісла. В інших же моделях ізофікс – це вбудований елемент конструкції.

Які переваги має спосіб кріплення за допомогою конструкції isofix?

  1. Конструкція механізму така, що закріпити крісло неправильно неможливо.
  2. Автокрісло надійно утримується в правильному положенні і не зсувається в ту чи іншу сторону, навіть якщо автомобіль дуже різко заходить в поворот.
  3. Завдяки додатковій точці кріплення рівень безпеки дитини під час руху транспортного засобу підвищується.

Під час установки дитячого автокрісла за допомогою штатних ременів безпеки батьки можуть занадто сильно або ж, навпаки, дуже слабко затягнути ремені безпеки, тому крісло може змінювати своє положення. Використовуючи систему ізофікс, такого не станеться.

Кріплення isofixКріплення isofix

Автокрісло Euro-Fix, 4Baby (red)
Код 121768
4 390 грн
Автокрісло дитяче Asteroid, Carrello (hunter green)
Код 123162
6 109 грн

А якщо немає кріплення isofix?

Якщо конструкцією вашого автомобіля або дитячого автокрісла не передбачена можливість кріплення його за допомогою системи ізофікс, тоді слід використовувати штатні ремені безпеки авто.

Як закріпити дитяче автокрісло ременями безпеки? Придивіться уважно до конструкції автокрісла. На ньому мають бути кронштейни з отворами для ременів або прорізями для них. Через них і потрібно пропустити ремені безпеки. Звернемо вашу увагу, що його слід фіксувати затискачами, аби унеможливити його випадкове прослизання.

Всередині автокрісла безпеку дитини гарантують три- або п’ятиточкові ремені безпеки. Існують автокрісла груп 2 і 3, які не мають власних ременів безпеки. Тому в них дитину слід фіксувати ременями безпеки авто.

А якщо немає кріплення isofixА якщо немає кріплення isofix

Автокрісло Monza CFX, Recaro (синє)
Код 127035
9 960 грн
Автокрісло Toria Elite, Recaro (steel blue)
Код 127032
13 860 грн
Автокрісло Mars, Capsula (red)
Код 125295
2 850 грн

Характеристики дитячих автокрісел

Коли ви вже визначилися з групою автокрісла, слід переходити до інших характеристик автокрісел. Так, важливе значення мають:

  • матеріал корпусу;
  • наявність додаткових функцій;
  • знімні чохли.

Для виготовлення дитячих автокрісел використовують міцні та безпечні для здоров’я дитини матеріалів. Для оббивки обирають зносостійку тканину. Каркас виготовляють із металу та пластику з підвищеною міцністю. Деякі моделі автокрісел можуть мати вставки із пенополістиролу. Вони підвищують безпеку дитини під час руху. Оскільки від удару такі вставки розкришуються, поглинаючи енергію удару.

Конструкцією автокрісла часто передбачені допоміжні бокові частини. При боковому ударі вони створюють додаткову амортизацію і таким чином пом’якшують удар для дитини.

Додатковою функцією, що полегшить використання крісла, може бути звукова або світлова індикація правильності натягнення ременів безпеки.

Наявність знімних чохлів суттєво полегшує догляд за автокріслом. Такі чохли можна зняти та випрати. Температуру ліпше обирати не вище 30 градусів. Чохли відшивають із тканин з комбінованим складом, оскільки натуральний матеріал демонструє низькі зносостійкі характеристики. В комплекті з дитячим автокріслом можуть бути також і захисні чохли на спинку переднього сидіння, знімні літні чохли на саме дитяче автомобільне крісло.

Характеристики дитячих автокріселХарактеристики дитячих автокрісел

Автокрісло Eternis S, Cybex (grey)
Код 126795
10 900 грн
Автокрісло Mirage 04 Beige, Verdi (бежеве)
Код 38277
4 590 грн
Автокрісло Mini, Carrello (sky grey)
Код 127172
2 296 грн

Ще кілька рекомендацій щодо вибору дитячого крісла для авто

Аби вибір дитячого автокрісла був максимально вдалим, візьміть до уваги наші прості поради:

  1. Не купуйте дитяче автомобільне крісло «на виріст». Його слід обирати відповідно до категорії та віку дитини. Тільки тоді можна бути впевненим, що воно буде безпечним для малюка та у випадку ДТП виконає своє головне завдання.
  2. Для меншої дитини слід обирати модель із можливістю регулювати положення спинки, оскільки малюк може заснути під час подорожі.
  3. Корисний елемент автокрісла – обмежувальний столик. У разі зіткнення він захистить дитину від удару.
  4. Чудовим варіантом стане модель із можливістю регулювати висоту та ширину спинки, подушки, ремені безпеки тощо.
  5. Знімні чохли – важливий елемент, що допоможе підтримувати крісло в чистоті протягом тривалого часу.
рекомендацій щодо вибору дитячого крісларекомендацій щодо вибору дитячого крісла

Дитяче автокрісло – невід’ємний аксесуар, що повинен бути в родині, де батьки планують брати із собою дитину в поїздки на автомобілі. Обираючи якісні моделі від перевірених виробників, ви можете бути впевнені у тому, що ваша дитина буде в безпеці під час поїздок на авто. В інтернет-магазині товарів для дітей Lolo ви зможете обрати автомобільне крісло для дитини будь-якого віку. Якісні товари для дітей доступні для вас для замовлення з доставкою за потрібною вам адресою в Україні.

Коробко Марія
Автор статті:
Коробко Марія