0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Які бувають глобуси та на що звертати увагу під час вибору?

26.09.2024

У вас у родині підростає школяр або ж ваш дошкільник почав активно цікавитися особливостями нашої планети: її морями і горами, тваринним і рослинним світом, країнами? Тоді саме час подумати про те, аби купити глобус маленькому досліднику. Сьогодні в крамницях можна віднайти величезний вибір таких товарів: із підставками та без, із підсвічуванням і без нього, а головне, вони відрізняються за своїми найважливішими характеристиками – особливостями відображення земної поверхні – та бувають фізичні, політичні тощо. Тож, який глобус краще купити дитині? Сьогодні у новій статті розповімо саме про це.

Що таке глобус та які переваги він має?

Глобус – це тривимірна модель нашої планети, на якій відображені її географічні або політичні особливості: океани, моря, річки, гори, озера, країни тощо. Практично всі географічні об’єкти мають своє позначення на поверхні глобуса. Користуючись глобусом, можна в цікавій формі пізнати практично всі особливості нашої планети. Без перебільшення глобус можна назвати ключем до розуміння світу для дитини.

Обравши будь-яку сучасну модель для юного дослідника навколишнього світу, ви зможете разом із ним оцінити низку переваг глобусів:

  1. Легке та приємне засвоєння географічних знань. Тримаючи в руках глобус, дитина зможе легко зрозуміти розташування континентів, океанів та морів, зрозуміє інші географічні особливості планети.
  2. Розвиток логічного та просторового мислення. Розглядаючи макет планети, дитина навчиться ідентифікувати своє місцезнаходження на ній, зрозуміє, як і де розташовані інші країни та материки.
  3. Відмінна можливість провести час не лише цікаво, а і корисно. Чи знаєте ви, що шукати різні країни, гори і моря на глобусі – це дуже веселе заняття, за яким може чудово провести час ціла родина? Спробуйте, вам неодмінно сподобається.
  4. Вивчення культур. Яскраві макети планети стимулюють у дитини бажання познайомитися із особливостями інших культур та традиціями різних країн.
глобусглобус

Які бувають глобуси?

Аби зрозуміти, який глобус купити дитині, потрібно розібратися з їхніми різновидами. Макети земної кулі відрізняються за різними характеристиками:

  • тематикою;
  • типом підставки;
  • розміром;
  • наявністю або відсутністю додаткових опцій.

За тематикою глобуси поділяються на:

1.Політичні. Такі макети відображають кордони всіх країн світу. На них також позначені столиці країн та інші важливі адміністративні одиниці. Також є позначення найбільших автомобільних, залізничних та морських маршрутів.

2. Фізичні. На таких глобусах можна побачити річки, моря, океани та інші природні характеристики земної поверхні. Цікавим підвидом цієї категорії є зоологічний глобус. На ньому позначені також ще і ареали проживання різних тварин. Фізичний глобус також може бути із незвичайною паперовою картою, а з рельєфною. Він має рельєфний дизайн, що робить об’ємними місця з горами, височинами та впадинами. Такі моделі користуються неабияким попитом серед дітей.

ПолітичніФізичні

3. Фізико-політичні. Цей вид глобуса об’єднує характеристики фізичних та політичних моделей: на ньому позначені і країни з їхніми кордонами, і географічні особливості планети.

4. Астрономічні. На таких моделях відображається карта зоряного неба, де позначені найбільші сузір’я.

Фізико-політичніАстрономічні

За типом підставки глобуси бувають:

1. Статичні. Такі підставки не дають можливості глобусу обертатися. Їх можуть виготовляти із пластику, дерева чи металу.

2. Обертові. Підставка цього типу дозволяє глобусу обертатися навколо своєї осі. Так дуже зручно розглядати всі частини світу.

За розміром глобуси бувають:

1. Міні-глобуси. Це маленькі моделі, діаметр яких становить від 10 см до 30 см. Такі варіанти чудово підходять для того, аби прикрашати робочий стіл, полиці, стати окрасою робочого кабінету.

2. Стандартні. Такі макети земної кулі мають діаметр від 30 см до 50 см. Цей варіант чудово підходить для школярів, домашнього використання. Вони мають дві важливі переваги: відмінно демонструють детальну карту світу та при цьому не потребують багато місця для зберігання.

3. Великі. Діаметр таких глобусів може сягати навіть 1 метра. Зображення земної поверхні на них виглядає дуже реалістично та детально. Такі моделі найчастіше купують для різних навчальних закладів, бібліотек, офісів. Окрім навчального моменту, вони можуть слугувати ще і дуже оригінальним предметом декору.

тип підставкирозмір

Кілька слів про масштаб глобуса

Зображення на глобусі зменшене від реального в багато разів. Для цього використовують масштаб. Він може бути різним. Найпопулярніший варіант для шкільних моделей – 1:50 000 000. Такий масштаб означає, що в одному сантиметрі на глобусі 50 мільйонів сантиметрів (або ж 500 кілометрів) на поверхні Землі. Тобто, масштаб показує, у скільки разів зменшене реальне зображення на глобусі. Також масштаб використовують для того, аби перевести відстань на глобусі в реальну відстань на Землі.

масштабмасштаб

Які додаткові можливості може мати глобус?

Сьогодні батьки можуть придбати дитині не звичайний глобус, а інтерактивний. Така модель – це справжній навчальний комплект, який може підключатися до інтернету. Він має розвиваючі ігри та роз’єм для навушників. Інтерактивний глобус – це чудовий спосіб пізнання особливостей нашої планет цілою компанією.

Трохи простіші, але не менш цікаві – глобуси із підсвіткою. Прикладом такого глобусу може бути політична модель, у якої після увімкнення підсвітки підсвічується карта зоряного неба.

додаткові можливостідодаткові можливості

Критерії вибору глобусів

Аби новенький глобус був цікавим та пізнавальним для вашої дитини, рекомендуємо вам звертати увагу на такі критерії:

  1. Тематика глобуса. Яка саме модель вам потрібна? Політична, фізична, астрономічна чи фізико-політична? Насамперед треба визначитися із цим питанням.
  2. Додатковий функціонал. Вас влаштує звичайний глобус із нанесенням політичної чи фізичної карти або ж вам потрібна інтерактивна модель чи з підсвічуванням?
  3. Розмір глобуса. Вам потрібен великий чи маленький глобус? Для школяра оптимальним варіантом буде модель, діаметром від 30 см до 50 см.
  4. Рівень деталізації. Обирайте модель, яка найкраще відображатиме всю інформацію, яку ви хотіли б дізнатися, використовуючи глобус.
Критерії виборуКритерії вибору

Глобус – це яскравий та цікавий макет земної кулі, який неодмінно викличе у дитини цікавість до географії та розширить її знання про особливості нашої планет, її моря і океани, материки, країни, основні ареали проживання тварин та головні транспортні шляхи. Чимало яскравих шкільних глобусів різної тематики пропонує вам інтернет-магазин товарів для дітей Lolo. У нас ви можете знайти фізичні, політичні, астрономічні глобуси різного діаметру на підставках. Переглядайте наш каталог і обирайте найкраще для себе та своїх дітей!

Коробко Марія
Автор статті:
Коробко Марія