0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Як вибрати дитячий матрац?

28.09.2024

Народження дитини – один із найважливіших моментів у кожній родині. І до нього батькам потрібно підготувати все необхідне, що має зустрічати малюка у дитячій кімнаті. Новонароджений більшу частину доби проводитиме уві сні. Саме тому так важливо облаштувати для нього комфортне спальне місце та правильно вибрати матрац. Як вибрати дитячий матрац для новонародженого або старшої дитини? Сьогодні це стане головною темою нашої розмови.

Який матрац вибрати для дитини: розбираємо різновиди

Основне завдання, яке має виконувати матрац, - підтримувати тіло у правильному положенні під час відпочинку. Тому, серед інших особливостей, слід звертати увагу на вагу дитини. Вона повинна бути такою, аби характеристик матраца вистачило для зменшення навантаження на хребет. Тоді можливість його викривлення буде зменшена до мінімуму.

Отже, як вибрати матрац у дитяче ліжечко? На що варто звертати увагу?

Товщина матраца

Найменшим діткам можна вибрати модель, товщина якої становить 13-14,5 см.

ТовщинаТовщина

Якщо обираєте варіант для школяра, тоді варто керуватися такими критеріями:

  • монолітні матраци – товщина 16-18 см;
  • пружинний блок із незв'язаними один з одним елементами – товщина не менше 19,5 см;
  • ортопедичні матраци – 22-25 см.
ТовщинаТовщина

Матрац дитячий, Qvatro, 120x60x11 см
Код 128330
1 159 грн
Матрац, Babyroom, 120x60x3 см
Код 128334
1 229 грн
Матрац Classic Eco, DISСOVERY, 120х60х10 см
Код 75020
1 665 грн
Матрац Air Eco Memori, Lux baby, 120х60х10 см
Код 75044
2 616 грн

Жорсткість

Існує кілька різновидів жорсткості дитячих матраців:

  1. Підвищена жорсткість. Такі моделі виготовлені із пінополіуретану або композитів. Жорсткі моделі можуть здатися не надто комфортними, але вони будуть корисними для тих, хто має проблеми зі спиною.
  2. Середня жорсткість. Такі матраци забезпечать гідний комфорт уві сні і разом із тим убережуть хребет від викривлення. Варіанти середньої жорсткості найпопулярніші серед покупців.
  3. Низька жорсткість. Такі матраци – найм'якші.

Особливості блоку

За цією характеристикою дитячі матраци бувають:

1. З пружинами Боннель. У такій конструкції всі пружини з'єднані між собою в блоки, які підлаштовуються один під одного під впливом на сусідні пружини.

2. Пружинні моделі з блоками, що не залежать один від одного. Такі варіанти чудово повторюють контури тіла. Усередині такого матраца багато пружинних циліндрів. Кожен із них захований в окремий чохол для захисту від тертя. Завдяки такій конструкції частини матраца прогинаються сегментами. Це дозволяє виробу легко повторювати форму тіла.

З пружинамиЗ пружинами

3. Безпружинні варіанти (можуть мати різний наповнювач). Перевага безпружинних моделей у хорошій повітропроникності, а також у безшумності та стійкості до зносу (йдеться про стрибки на ліжку, які так подобаються дітям).

Безпружинні варіантиБезпружинні варіанти

А що всередині?

Серед найпопулярніших наповнювачів матраців відзначимо:

1. Латекс. Найчастіше такий матеріал використовують при виготовленні ортопедичних моделей. Він добре приймає анатомічне положення тіла, відмінно фіксує його контури. Латексний матрац здатний забезпечити хорошу підтримку хребту, тим самим запобігаючи можливому розвитку сколіозу або інших патологій постави. Латекс – це гіпоалергенний матеріал. Завдяки високій пористості він досить швидко відновлює свою форму, добре сохне. Латексні матраци можуть бути представлені у кількох видах жорсткості. Недолік матеріалу полягає в тому, що з часом він може всихати.

2. Пінополіуретан. Це спінений матеріал. Часто його застосовують, як і латекс, для виготовлення ортопедичних матраців. Не псується через стрибки. Пінополіуретан – це досить еластичний матеріал. Він чудово підтримуватиме опорно-руховий апарат дитини. Такий матеріал може вбирати запахи і вологу, позбутися яких можна лише спеціальною обробкою.

3. Кокосова койра. Це кокосове волокно, що складається із багатьох шарів. Із нього формуються плити. Це природний матеріал, повністю безпечний для здоров'я та навколишнього середовища. Сама по собі кокосова койра – дуже жорсткий матеріал, тому при виготовленні з неї матраців додають сегменти з латексу або пінополіуретану. Волокна кокосової койри рідше за інших викликають алергії. Також ще одна їхня перевага полягає в тому, що вони не гниють.

Латекс ПінополіуретанКокосова койра

4. Струттофайбер. Для виготовлення такого матеріалу використовують кінський волос або шерсть кози. Як доповнення використовують лляні нитки. Такі матраци характеризуються високою зносостійкістю, гарною повітропроникністю.

5. Холлофайбер. Даний матеріал – м'який та легкий. Якщо його використовують у виробництві матраців, то це буде швидше за все модель із пружинними блоками. Холлофайбер не викликає алергії, швидко повертає свою форму. Матраци з наповнювачем з холлофайберу можуть мати різну жорсткість. Вони підходять для інтенсивного використання.

6. Еластична меморі-піна. Її використовують для виготовлення матраців із ефектом пам'яті. Такий матеріал «підлаштовується» під форму тіла людини і водночас надає хорошу підтримку м'язам спини та хребту. Після припинення тиску наповнювач відновлює свою форму.

ХоллофайберЕластична меморі-піна

Матрац Air Eco Memori, Lux baby, 120x60x12 см
Код 75045
2 790 грн
Матрац Air Eco Classic, Lux baby, 120х60х8 см
Код 75037
1 439 грн
Матрац Air Eco Latex, Lux baby, 120х60х8 см
Код 75040
2 226 грн
Матрац Air Eco Memori, Lux baby, 120х60х8 см
Код 75043
2 437 грн

Якщо ви вибираєте матрац для дитини, відмовтеся від моделей із пухом, поролоном та ватою. Такі наповнювачі не можуть надати належної підтримку хребту. Вони швидко скачуються, тому з ними сон вашої дитини не буде комфортним.

Поради щодо вибору дитячого матраца

Як вибрати дитячий матрац? Насамперед слід звертати увагу на вік дитини, адже у різному віці людині потрібна різна підтримка опорно-рухової системи. Неправильно підібраний матрац може стати причиною проблем із поставою, порушення кровообігу та частих головних болів. Розглянемо детально, який матрац для дитячого ліжечка вибрати у різному віці дитини.

Для новонародженого

У малюка, який тільки-но з'явився на світ, опорно-рухова система ще не зміцніла – кістки дуже м'які, а м'язової маси недостатньо. Саме тому, якщо не знаєте, який матрац потрібно купувати дитячий для новонародженого, вибирайте жорстку модель. Вона зможе забезпечити необхідні умови для розвитку опорно-рухової системи, а також допоможе уникнути сколіозу.

У два роки рекомендуємо замінити жорсткий матрац на більш м'яку модель. Оптимальним варіантом стане варіант із латексом та кокосовими волокнами.

Для новонародженогоУ два роки

Матрац Classic, DISСOVERY, 120х60х10 см
Код 75017
1 529 грн
Матрац Air, Lux baby, 120х60х10 см
Код 75031
1 434 грн

Для дітей від 3-х років

У віці від 3-х до 6-ти років опорно-руховий апарат дитини активно розвивається. Для такого малюка рекомендуємо вибирати помірно жорсткий матрацик. На ньому дитина зможе повноцінно відпочити, оскільки матрац зменшуватиме навантаження на м'язову систему.

Для дітей від 3-х роківДля дітей від 3-х років

Матрац Premium Eco Latex, Lux baby, 120x60x12 см
Код 75049
4 091 грн
Матрац Classic Eco, DISСOVERY, 120х60х12 см
Код 75021
2 064 грн
Матрац Air, Lux baby 120х60х12 см
Код 75032
1 607 грн
Матрац Latex Eco, DISСOVERY, 120х60х10 см
Код 75025
1 978 грн

Для школярів

Вибираючи матрац для школяра, враховуйте насамперед його вагу. Зазвичай у цій віковій категорії вага дітей – близько 35 кг. Для цього віку чудово підійдуть ортопедичні моделі. Вони можуть бути як пружинні, так і безпружинні. Серед наповнювачів віддавайте перевагу латексу, кокосовій койрі, струттофайберу. Хорошим рішенням може стати матрац, у якого різні боки мають різну жорсткість.

Для школярівДля школярів

Для підлітків

У підлітковому віці організм активно розвивається. Особливо це стосується періоду сну. Тому дуже важливо правильно облаштувати спальне місце для підлітка.

Для підлітківДля підлітків

Матрац Junior Латекс, Lux baby, 70х160х12 см
Код 33571
4 408 грн
Матрац Junior Латекс, Lux baby, 80х160х10 см
Код 30988
4 014 грн
Матрац Junior Льон, Lux baby, 70х160х12 см
Код 33570
3 227 грн
Матрац Junior Льон, Lux baby, 80х160х10 см
Код 30986
3 010 грн

Однозначної відповіді на питання, який матрац для підлітка підійде найкраще, немає. Можна прислухатися до думки ортопедів та обрати помірно-жорстку модель. Непоганим вибором стане матрац із незалежними блоками. Товщина матраца має становити близько 12 см.

Якщо у підлітковому віці у дитини спостерігається сколіоз чи інші порушення постави, краще перед покупкою нового матраца проконсультуватися із лікарем.

На що ще слід звернути увагу?

Щоб новий матрац гарантував здоровий та комфортний сон дитині, крім її віку, при виборі матраца слід звертати увагу на:

1. Жорсткість. Повторимося, що для новонародженого потрібно вибирати жорсткий матрац. Потім із віком жорсткість матраца слід знизити.

2. Гігієнічність. Матрац у дитячому ліжечку має бути з наматрацником або чохлом. Ці аксесуари повинні добре піддаватися пранню або чищенню. Добре, якщо наматрацник буде знімним і пошитим із натуральних матеріалів, наприклад, бавовни.

ЖорсткістьГігієнічність

3. Повітропроникність. Дитина не повинна потіти уві сні, тому, підбираючи аксесуари для оформлення її спального місця, рекомендуємо віддавати перевагу повітропроникним матеріалам. Щоб повітря добре циркулювало, рекомендуємо також вибирати ліжечко з рейками під матрацом або щілинами, через які вільно проходитиме повітря.

4. Гіпоалергенність. Усі матеріали, з яких виготовлені аксесуари для спального місця, мають бути гіпоалергенними та екологічно безпечними. Також усі покриття повинні бути м'якими та приємними на дотик, щоб не викликати подразнень на шкірі дитини.

ГіпоалергенністьПовітропроникність

Матрац Air, Lux baby, 120х60х8 см
Код 75030
1 257 грн
Матрац Classic Eco, DISСOVERY, 120х60х8 см
Код 75019
1 403 грн
Матрац Premium Eco Latex, Lux baby, 120х60х8 см
Код 75047
3 231 грн
Матрац Lux Eco, DISСOVERY, 120х60х8 см
Код 75022
1 403 грн

5. Розмір. Найпопулярніший розмір матраца для новонародженого – 120 см на 60 см. Але іноді такий розмір може не підходити для ліжечка. У такому разі його слід підбирати індивідуально під конкретний розмір ложа. Потрібно завжди брати до уваги той факт, що розмір матраца має бути меншим за розмір спального місця приблизно на 1-2 см і за шириною, і за довжиною.

6. Інші особливості. Сьогодні не важко знайти односторонній і двосторонній матрац. У двосторонньої моделі різні сторони можуть відрізнятися за жорсткістю, мати поверхні різних матеріалів. Це досить зручно, тому що з одного боку матрацик може бути повністю жорстким, як для новонародженого, а з іншого – помірної жорсткості – для дитини після одного року.

РозмірІнші особливості

Матрац Air Eco, Lux baby, 120х60х10 см
Код 75034
1 574 грн
Матрац Lux Eco, DISСOVERY, 120х60х12 см
Код 75024
2 128 грн
Матрац Cocos Eco, DISСOVERY, 120х60х8 см
Код 75028
2 088 грн
Матрац Air Eco Latex, Lux baby, 120х60х10 см
Код 75041
2 403 грн

Правильно підібравши матрацик для дитини, ви забезпечите йому не тільки здоровий сон, який наповнить його силами та енергією на весь день, але й допоможете зберегти здоров'я хребта та правильну поставу. Сподіваємося, інформація, підібрана для статті, була вам цікавою і допоможе легко зробити оптимальний вибір.

Коробко Марія
Автор статті:
Коробко Марія