0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Дитяча залізниця: всі особливості іграшки

01.10.2024

Найкраща іграшка – залізниця. Із цим твердженням неодмінно погодиться багато хлопчиків та дівчаток. Така іграшка імітує справжню залізницю із чималою кількістю цікавих елементів: локомотив, вагони, залізничне полотно, дорожні знаки тощо. Дитяча іграшкова залізниця – це великий набір, який неодмінно зацікавить дитину і буде корисним для її розвитку. Граючи з такою іграшкою, дитина тренуватиме дрібну моторику рук, координацію рухів, логічне мислення, уяву та фантазію. Збираючи елементи залізничного полотна, маленький дослідник нового та цікавого легко створить свій унікальний іграшковий світ.

Де можна купити хорошу залізну дорогу дитячу? Це можна зробити в інтернет-магазині товарів для дітей Lolo. У нашому каталозі ви знайдете цікаві моделі для наймолодших та для старших дітей, із різною кількістю вагонів, у ретро-стилі та з додатковими елементами (наприклад, модель Будівництво в горах від Kid Kraft). І звичайно ж, у нас ви зможете знайти багато залізниць із серії «Блакитний вагон», яка вже давно сподобалася діткам різного віку.

Блакитний вагонБлакитний вагон

Залізниця Блакитний вагон
Код 39506
662 грн
Залізниця Блакитний вагон
Код 36307
598 грн
Залізниця Блакитний вагон
Код 39501
832 грн
Залізниця Блакитний вагон
Код 40779
598 грн

Будова та принцип роботи дитячої залізниці

Щоб знати, яку залізницю вибрати для дитини, слід спочатку розібратися з її основними елементами та з їх особливостями. Саме це ми зараз із вами і зробимо.

Іграшкова залізниця: основні поняття

Отже, купуючи іграшкову залізну дорогу для дитини, ви повинні знати, що входить до її стартового набору. Це потяг (локомотив та вагони), рейки, з яких можна зібрати залізничне полотно. Маючи такий набір, у майбутньому його можна розширювати, додаючи нові елементи (важливо тільки, щоб вони були сумісні один з одним – для цього слід віддавати перевагу іграшкам одного виробника).

Із чого складається залізничний потяг? До нього входить локомотив та один або кілька вагонів. Локомотив потрібний для того, щоб тягнути вагони. А у вагонах можна перевозити пасажирів чи вантажі.

Іграшкова залізниця може мати різне оформлення. Це можуть бути зовсім дитячі вагони та локомотив, як, наприклад, ігровий набір Дитяча залізниця Eco+ від Chicco (він підійде для діток від 1,5 року) або стильні та високодеталізовані локомотиви «Блакитний вагон» із додатковими елементами, наприклад, пероном. Такий набір обов'язково зацікавить старших діток.

залізницязалізниця

Залізниця Порятунок робота
Код 105748
746 грн
Залізниця
Код 103048
436 грн
Залізниця Будівництво у горах, KidKraft
Код 39676
4 990 грн
Залізниця, 27 ел.
Код 51479
336 грн

Типи локомотивів дитячої залізної дороги

Моделі іграшкових залізниць бувають різні. Ви можете купити:

1. Паровоз – це локомотив, в основу якого закладено принцип роботи «парової машини». Звичайно, справжній дим такі іграшки не пускають, але в деяких моделях передбачена можливість імітації диму, завдяки чому вони виглядають ще реалістичніше.

2. Тепловоз - такий локомотив приводиться в роботу двигуном внутрішнього згоряння.

3. Електровоз – в основі його роботи – «тяговий електродвигун».

Звичайно ж, усі іграшкові моделі - або інерційні, або працюють від батарейок чи мережі.

Типи локомотивів

Залізниця Столичний експрес, TK Group
Код 113740
800 грн
Залізниця (в асортименті)
Код 104217
593 грн
Залізниця з локомотивом
Код 125438
789 грн

Які бувають іграшкові вагони?

Сьогодні в наборах залізної дороги є багато видів вагонів:

1. Пасажирський – найпопулярніший різновид. Пасажирський вагон є практично у кожному наборі залізниці. Він призначений для перевезення пасажирів.

2. Поштовий – досить рідкісний вид вагона. Його використовують для перевезення поштових відправлень.

ПасажирскийПочтовий

Залізниця (в асортименті)
Код 106862
367 грн
Залізниця
Код 117777
366 грн
Залізниця Classic Train
Код 130595
265 грн
Залізниця Класичний експрес
Код 130200
427 грн

3. Критий – вагон із дахом. Практично будь-який повноцінний іграшковий набір матиме криті вагони.

4. Напіввагон – це вагон без даху. У ньому зазвичай перевозять вантажі, які не потребують захисту від впливу довкілля. Разом із критими напіввагони ідеально доповнюють іграшкові склади.

КритийНапіввагон

Залізниця (в асортименті)
Код 114641
399 грн
Залізниця
Код 113782
356 грн
Залізниця (в асортименті)
Код 106861
505 грн
Залізниця Classic Train
Код 130665
364 грн

5. Платформа – необхідна для перевезення великих вантажів. Якщо в комплекті із залізницею буде і платформа, дитина зможе перевозити на ній іграшкові машинки, ляльки тощо. Платформа – це частина товарних поїздів.

6. Цистерна – досить рідкісний елемент. Вона потрібна для перевезення різних рідин. Цистерна – це частина промислових залізничних поїздів.

ПлатформаЦистерна

7. Хопер – це вагон для сипучих вантажів, наприклад, для вугілля або цементу. Комплект із хопером зустрічається рідко. Це частина будівельного залізничного набору.

8. Тендер – це елемент, який прикріплюють до паровоза. У ньому перевозять паливо для паровоза. Тендер можна зустріти у наборах у ретро-стилі.

9. Іграшкові вагони. Звичайно, всі перераховані вище вагони – іграшкові. Але зараз йдеться про вагони для найменших. Їхній зовнішній вигляд практично не відповідає зовнішньому вигляду справжнього вагона. При цьому така модель може мати навіть очі або рот, як жива істота.

ХоперТендер

Скільки вагонів має бути у наборі? Тут однозначної відповіді немає. Можна сказати лише одне: що більше вагонів, то краще. У більшість наборів, окрім локомотива, входить від 1 до 3-х вагонів.

Масштаб

Масштаб – ще одна важлива характеристика іграшкових комплектів залізниці. Якщо ви вирішили вибрати набір, який буде прототипом справжнього поїзда, тоді вам слід знати, що він, найімовірніше, буде виготовлений у певному масштабі. Це означає, що всі елементи іграшкової копії будуть зменшені у кілька разів щодо цього прототипу.

Привід

Іграшковий поїзд залізниця може мати різний привід:

1. Ручний. Якщо у локомотива ручний привід, це означає, що привести його в рух дитина може своєю рукою. Зазвичай таке зустрічається у наборах для найменших.

2. Механічний. Такий привід передбачає наявність заводного механізму. Щоб поїзд із механічним приводом їхав, батарейки не потрібні. Але дитині знадобиться докласти деяких фізичних зусиль, щоб завести механізм. До того ж, це доведеться робити досить часто, що не дуже зручно і може швидко набриднути дитині.

3. Від батарейок. Цей локомотив має електродвигун, який приводиться в дію за допомогою батарейок. Таку іграшку не потрібно заводити як модель із механічним приводом, що набагато зручніше. Але якщо у вас вдома буде велика іграшкова залізниця, рекомендуємо вам завжди мати вдома запас батарейок.

4. Від мережі. Іграшковий локомотив може мати електродвигун, який працює від мережі. Знайти такий локомотив можна у дорогих наборах із високим ступенем деталізації.

Від батарейокРучний

Залізниця зі звуковими ефектами
Код 130214
1 201 грн
Залізниця на радіокеруванні
Код 130264
691 грн
Залізниця, 72 ел.
Код 130594
1 046 грн
Залізна дорога
Код 130501
617 грн

Управління іграшкою

Керування елементами набору, наприклад освітленням, стрілками, локомотивом буває у моделей, які працюють від мережі. Управління може бути:

1. Аналоговим. Такий варіант підходить для керування одним локомотивом. Якщо ж у наборі два локомотиви та аналогове керування, тоді обидва склади будуть рухатися тільки в одному напрямку і тільки з однією швидкістю.

2. Цифровим. Це складніший спосіб управління, який дозволить кільком локомотивам рухатися в різних напрямках і з різною швидкістю.

Додаткові ефекти

Щоб іграшка викликала ще більший інтерес у дитини, деякі моделі залізниць можуть мати додаткові елементи:

  • підсвічування (фари локомотива, світлофори, ліхтарі можуть підсвічуватись);
  • звукові ефекти (склад може імітувати звук стуку коліс чи гудок);
  • імітація диму (у деяких моделей паровоза може бути парогенератор).

підсвічування<

Із яких матеріалів виготовляють дитячі залізниці?

Сьогодні можна знайти моделі дитячих залізниць із таких матеріалів:

1. Пластик. Сучасний пластик може бути пофарбований у будь-які кольори, йому можна надати практично будь-якої форми. Також пластик порадує доступною ціною. «Мінус» такого матеріалу в його невисокій міцності: через сильний удар іграшка може зламатися.

2. Поєднання пластику та металу. Моделі з таких матеріалів зазвичай відмінно деталізовані. Вони міцніші, ніж іграшки з пластику. Але й ціна на них, відповідно, також вища.

3. Дерево. Цей матеріал найекологічніший. Він відрізняється високою міцністю. Але із дерева складно створити іграшку з високою деталізацією. Зазвичай такі іграшки не мають дрібних деталей і підходять для найменших діток.

пластикдерево

Залізниця зі звуковими ефектами
Код 131079
514 грн
Залізниця Power Train
Код 131162
1 491 грн
Залізниця дерев'яна, Ecotoys
Код 121774
2 350 грн

Як вибирати дитячу залізницю для дітей різного віку?

Яку залізницю купити дитині? У 2-4 роки вибирайте найпростіші моделі. Віддавайте перевагу моделям яскравих кольорів. Висока деталізація тут не дуже потрібна. Для маленьких діток можна вибрати іграшкову залізну дорогу, в якій вагони та локомотив можуть виглядати, як казкові герої – мати «очі» та «ротик» тощо. Зверніть увагу на розмір іграшки. У ній не повинно бути надто дрібних деталей, які б дитина могла випадково проковтнути/вдихнути.

Дітям 5-7 років можна вибрати складнішу іграшку, в комплекті якої є не тільки локомотив та вагони, а й додаткові елементи, наприклад, вежі, дерева, станції, фігурки людей і т.д. Така іграшка відкриває величезний простір для фантазії дитини. Також можна вибрати набір, у якого залізничні колії формують не звичайну, а оригінальну складну конструкцію з підйомами та спусками, поворотами тощо.

Дітям старше 7 років можна вибирати іграшку з високою деталізацією, в комплекті якої будуть і такі елементи, як мости та тунелі, ландшафтні елементи, будинки. Також сам локомотив може бути складнішим та мати звукові, світлові ефекти, димогенератор і т.д.

Вибираючи дитячу залізну дорогу, дотримуйтесь простого принципу: чим старша дитина, тим складнішою має бути іграшка.

у 2-4 рокистарше 7 років

На що ще слід звернути увагу під час вибору іграшки?

Крім віку дитини, рекомендуємо вам також перевірити:

  1. Якість матеріалів, із яких виготовлена дитяча залізна дорога. Вони мають бути нетоксичними, без алергенів. Переконатись у тому, що іграшка відповідає заявленій якості, допоможе сертифікат якості.
  2. Особливості з’єднання елементів залізничного полотна, вагонів та локомотива.
  3. Комплектацію набору та справність деталей: від вагонів та локомотиву до компонентів ландшафтного дизайну.
  4. Наявність чи відсутність можливості доукомплектовувати залізницю новими деталями: збільшити довжину полотна, кількість вагонів тощо. Якщо така можливість є, то дитина неодмінно довго гратиметься з іграшкою, вигадуючи нові сюжети та прокладаючи нові маршрути для свого поїзда.
Особливості з’єднанняЯкість матеріалів

Дитяча іграшкова залізниця – це іграшка, яка довго викликатиме інтерес у дитини. Вибравши складну модель із великою кількістю елементів та додатковими можливостями (звуковими, світловими ефектами), ви подаруєте можливість дитині шкільного віку або навіть підлітку поринути у справжній світ довгих подорожей та нових відкриттів. А вибравши просту дерев'яну іграшку зі схематичним локомотивом та вагонами для малюка, ви познайомите його з новим видом транспорту та допоможете йому отримати перше уявлення про те, що таке поїзд.

Коробко Марія
Автор статті:
Коробко Марія