0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Які іграшки розвиваючі моторику вибрати?

Мабуть, не знайдеться батьків, які б не чули про те, що існують іграшки, розвиваючі моторику рук, тобто вміння дитини виконувати кистями та пальцями точні рухи. До дрібної моторики рук відносяться і прості рухи (захват певної речі кистю) і складні, наприклад, письмо або малювання. Які іграшки, розвиваючі моторику вибрати, аби допомогти новонародженому швидше розвинути вміння виконувати різні дії руками та пришвидшити розвиток мовленнєвої діяльності? Сьогодні саме про це читайте у нашій новій статті.

Навіщо розвивати дрібну моторику рук?

В головну мозку центри мовленнєвої та рухової активності розташовані дуже близько, тому, розвиваючи дрібну моторику рук, ви сприятимете розвитку мови у дитини, а також її уяви, координації рухів, пам’яті, мислення. Користь від вправ, у виконанні яких задіяні пальці та кисті рук було доведено ще в Давньому Сході. Тоді лікарі з Японії визначили, що, роблячи масаж певних точок на кистях, можна стимулювати розвиток мислення та пам’яті.

Деревянные кубики (в ассортименте)
Код 52098
 
ОТ 104
Купить
Игровой набор Ecoiffier "Стол для игры с водой" Рыбалка"
Код 64679
 
ОТ 1099
Купить
Деревянная игрушка Лабиринт (в ассортименте)
Код 86689
 
ОТ 124
Купить
Шнуровка "Ботинок" (CLR319)
Код 57423
 
ОТ 43
Купить

Розвиток навичок дрібної моторики рук надзвичайно важливий для дитини, адже точні рухи руками їй неодмінно знадобляться в майбутньому: аби самостійно одягатися, вчитися, малювати, виконувати будь-які побутові рухи руками тощо. І розвиток цієї дрібної моторики розпочинається вже у перші місяці життя малюка, тому так важливо вибрати іграшки для дрібної моторики правильно.

Іграшки для дрібної моторики для дітей до 6 місяців

Розпочинайте розвиток дрібної моторики малюка вже у перші місяці після його народження. Візьміть його ручку в свою долоню та злегка погладьте та помасажуйте кожен пальчик. Це досить корисне заняття, що позитивно вплине на розвиток малюка і налагодження контакту між вами.

У 3 місяці малюк уже буде захоплено самостійно розглядати ручки і пробуватиме керувати ними. В цьому віці у малюків формується навичка захоплювати речі ручками. Дитинка міцно тримає іграшку, що потрапляє до її рук, та, як правило, тягне її до рота, аби спробувати на смак. Не варто в цей час давати дитинці важкі брязкальця, аби вона ненароком не вдарила ним сама себе по голові.

В 4 місяці дитина вже легко бере іграшку всією долонькою, а в 6 – міцно утримує її ручками, вивчає її детально. Саме тактильні відчуття дозволяють дитині скласти свої враження про розмір, форму та величину об’єкта, тому не відмовляйте дитині у можливості перевірити на дотик предмети, що її оточують. Корисними для неї також будуть пальчикові ігри. Для них можна вибрати спеціальні іграшки, що надягаються на руки. Пальчикові ігри створюють позитивний емоційний фон, заспокоюють дитину, а також стимулюють розвиток її пам’яті – малюк починає запам’ятовувати положення пальців, їхні рухи та послідовність. Грайте з дитиною в пальчикові ігри, загинаючи по черзі пальці та промовляючи віршовані слова – це також корисно для розвитку.

Деревянная игрушка ТМ Дерево "Лабиринт малый" (172107)
Код 49831
 
ОТ 108
Купить
Мозаика АРТ, Limo Toy (в ассортименте)
Код 80839
 
ОТ 228
Купить
Деревянная игрушка Геометрика Слоник
Код 83073
 
ОТ 227
Купить
Набор магнитный "Буквы. Цифры" (0703-EUR)
Код 47679
 
ОТ 140
Купить

Вибрати іграшки дрібної моторики дітям 6 місяців рекомендуємо і такі:

  • Слінгобуси. Так називають нанизані на нитку в’язані бусинки, які стимулюють долоньку малюка. Використовувати їх можна прямо з народження. Навіть під час годування дітки із задоволенням щось стискають у руці, отож слінгобуси підходять для цього якнайкраще – вони і роблять масаж долоньці, і розвивають дрібну моторику рук малюка.
  • Фактурні брязкальця. Вони можуть бути дерев’яні або в’язані, в середині матимуть наповнення, що тріщить. Аби познайомити малюка з такою річчю, спочатку проведіть по ній його долонею, а потім вкладіть її йому в руки. Через певний проміжок часу дитинка сама триматиме в руках іграшку.
  • М’які книжки. Відгуки батьків свідчать про те, що дітки охоче бавляться з ними. М’які книжечки бувають двох типів: із тканини або із водонепроникного матеріалу (з ними можна гратися і у ванній). На сторінках таких книжечок нашивають зображення різних об’єктів (машинки, тваринки, їжа тощо).
  • Підвісні іграшки з різнофактурними елементами. Їх підвішують над шезлонгом дитини або на дуги розвиваючого килимка – так, аби малюк міг дотягуватися до них ручками.
  • Кубики. Це ідеальні іграшки для розвитку дрібної моторики у 6 місяців. З них дитина може будувати будь-які об’єкти. Кубики можуть бути з пластику, дерева, тканини. Зазвичай їх фарбують у різні кольори, на їхніх сторонах можуть бути яскраві картинки, що, звісно, розширятимуть дитячий кругозір.

Вибрати іграшки для розвитку моторики до року

Приблизно у 8-10 місяців малюк освоює важливу навичку – вчиться брати щось у свої ручки двома пальчиками – вказівним та великим. Запропонуйте йому роздивитися вашу колекцію великих гудзиків або інших предметів, розмір яких би дозволяв дитині легко взяти їх у ручки. Але будьте обережні: ні в якому разі не залишайте дитину під час такої гри наодинці.

Які іграшки для дрібної моторики до року краще вибрати? Це можуть бути:

  • М’які великі пазли з 3-5 елементів. Їх дитина залюбки складатиме разом із батьками (нерідко функцію таких пазлів можуть виконувати дитячі ігрові килимки, що складаються із кількох деталей).
  • Розвиваючі панелі. Так називають панелі з великою кількістю різноманітних кнопок, защібок, шнурочків – їх малюк із задоволенням розглядатиме, братиме до рук. Підходить для діток від 9-10 місяців. Перед тим, як давати малюкові розвиваючу панель, батькам потрібно показати йому, як «діють» усі її елементи.
  • Пірамідки. Так називають набір елементів (зазвичай у вигляді кілець), які потрібно нанизати на основу. Для дитини до одного року варто обирати нескладну модель – краще, якщо вона матиме не більше 5 деталей.
  • Сортери. Такі іграшки для розвитку моторики до року можуть бути у вигляді будиночка, рослини, тварини тощо. Зазвичай їх виготовляють із сучасного міцного та гіпоалергенного пластику. Під час гри із сортером дитині потрібно віднайти елементи підходящої форм для кожного отвору. Таке заняття тренує не лише дрібну моторику рук, а і логічне мислення, уважність. Познайомити дитину із сортером можна приблизно в 11 місяців.
  • Рахівниці та лабіринти. Так називають настільні іграшки, гра з якими передбачає нанизування намистинок та «проведення» їх по певному маршруту. Такі іграшки зазвичай фарбують у яскраві кольори. Окрім того, що вони тренують дрібну моторику рук, рахівниці та лабіринти знайомлять діток із поняттям різної форми, кольору, лічби.
  • Іграшки-шнурівки. Така іграшка вчить шнуруванню, активно тренує координацію рухів і як наслідок – стимулює розвиток артикуляційного апарату.

Інтернет-магазин товарів для дітей LOLO пропонує вам великий вибір якісних іграшок для розвитку дрібної моторики рук. У нас також ви можете ознайомитися з відгуками батьків на різні іграшки та замовити будь-яку модель з доставкою по всій Україні. Не можете самостійно щось обрати для своєї дитини? Менеджери LOLO завжди готові відповісти на всі ваші питання стосовно будь-якої іграшки на сайті та допомогти вам із оформленням покупки.