0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Різновиди колясок: як підібрати ідеальну модель для вашого малюка?

29.09.2023

У молодих батьків часто виникає питання: як вибрати коляску, щоб з нею було зручно гуляти обом батькам, щоб вона легко проходила через дверний отвір та була маневреною. Яку краще обрати коляску для новонародженого, а яку для малюка двох-трьох років? Знайти відповіді на всі ці питання нескладно, якщо знати, які бувають дитячі коляски та на що звертати увагу під час їх вибору. Саме про це ми зараз розповімо у своїй статті.

Основні характеристики коляски

Основні характеристики коляски

Оптимальний розмір та вага дитячого екіпажу

В описі виробник має вказати розмір коляски для новонародженого та її вагу. Підбираючи коляску за розміром, слід враховувати її габарити для того, щоб розуміти, чи вдасться вам пройти із нею через двері до квартири, під'їзду, магазину тощо. Стандартною вважається ширина дверей близько 60-65 см. Тому краще орієнтуватись на цей показник.

Також не варто забувати, що елементи, які закріплюються на шасі, повинні бути такої ширини, щоб дитина комфортно почувала себе в них. Якщо ви вибираєте модель для осінньо-зимових прогулянок, враховуйте також той момент, що ваша дитина буде одягнена у теплі речі, які додаватимуть їй об’єму. Розмір люльки в колясці зазвичай такий: довжина коливається від 70-ти до 82-х сантиметрів, а ширина – від 25-ти до 37-ми сантиметрів.

Вага. Від того, скільки важить коляска, залежатиме, чи зможе мати самостійно винести її з дому на вулицю для прогулянки з дитиною. Також вага впливає на керованість. Зазвичай універсальні коляски важать більше, ніж прогулянкові. Вага універсальних моделей стартує від 10 кг. Завжди пам'ятайте, що дитяча коляска, легша за вагою, буде менш прохідною і стійкою, оскільки її колеса також, швидше за все, будуть меншими. Тому ідеальним варіантом буде відшукати «золоту середину», щоб конструкція була надійною та стійкою, але при цьому вага дитячого візка була такою, щоб ви могли занести його без великих зусиль у громадський транспорт або на кілька сходинок.

Відповідно до ваги дитячі екіпажі можна поділити на:

  • Легкі. 3-6 кг. На їхні шасі встановлюються маленькі колеса, місце для дитини в них також не може бути великим. У цій категорії – коляски-тростини. З ними дуже зручно подорожувати.
  • Полегшені. 6-9 кг. Їхнє спальне місце – середнього розміру, колеса полегшені, оскільки вони невеликого розміру або виготовлені з неважкого матеріалу. Такі коляски зазвичай використовують влітку. Рама – полегшена алюмінієва.
  • Важкі. 9-20 кг. Вони легко подолають будь-які перешкоди на дорозі. Їхні колеса – великі, з протектором. Спальне місце – просторе. У нього може поміститися дитина навіть у теплому зимовому одязі. Рама таких колясок – посилена, діаметр труби – великий.

Комплектація

Комлектація коляски

Основними елементами коляски, які встановлюються на шасі, є люлька та прогулянковий блок. Якщо це модель 3 в 1, до цього списку можна додати автомобільне крісло групи 0+. Люлька - це спальне місце для малюка. Її можна використовувати від народження до 6-8 місяців. Сучасні люльки можуть бути:

  • Каркасними.
  • Литими.
  • Тканинними із жорстким дном.

Прогулянковий блок

Каркасна модель утримує форму завдяки внутрішнім розпіркам, які розтягують у різні боки. Каркасну люльку зручно зберігати у складеному вигляді.

У литій пластиковій люльці – цілісний каркас, оброблений м'яким матеріалом. Є екіпажі, у яких пластикове дно доповнюється тканинними боковинами. Саме їх вважають найтеплішими.

Прогулянковий блок використовується для прогулянки з малюком від 8 місяців до 2-3 років. У багатьох моделей передбачена можливість регулювати положення спинки, тому дитина може під час прогулянки сидіти, бути в напівлежачому положенні або практично повністю лежати. Для безпеки дитини сучасні модулі оснащуються ременями безпеки (зазвичай п'ятиточковими). Підніжка та бампер безпеки – додаткові елементи для спокою мами та безпеки дитини.

Сучасні коляски обов'язково мають капюшон. Цей елемент захищає дитину від променів сонця, дощу та вітру. Капюшон може змінювати своє положення – бути більш відкритим чи закритим. Звернемо вашу увагу на те, що краще вибрати модель, у якої фіксатори ребер жорсткості складаються і розкладаються максимально тихо – тоді їхня робота не заважатиме сну малюка. У деяких капюшонах є оглядове віконце, через яке мама зможе спостерігати за малюком під час прогулянки, якщо прогулянковий блок або колиска встановлений за напрямком руху.

Моделі екіпажів 3 в 1 мають автокрісло. Зазвичай, це модель групи 0+. Як і прогулянковий блок, дитяче крісло для автомобіля доповнюється ременями безпеки. Автокрісло можна використовувати на шасі коляски або кріпити на сидінні автомобіля для перевезення дитини в салоні. Звертаємо вашу увагу на те, що перевозити дитину в автомобілі без спеціального автокрісла згідно з ПДР не можна.

 

 

Колеса

Усі колеса дитячих екіпажів поділяються на два види: надувні та ненадувні.

У надувних коліс усередині є гумова камера, яку слід накачувати повітрям. Камера схована за покришкою. Вона щільніша, має протектор. Головна перевага надувних коліс у тому, що вони забезпечують плавний рух, а це означає, що дитині буде максимально комфортно навіть тоді, коли ви долатимете нерівності на дорозі. Також коляска з надувними колесами добре маневруватиме.

Зі слабких сторін такого типу коліс відзначимо те, що їх можна проколоти. Тоді вам доведеться їхати на шиномонтаж.

Гелеві колеса

Ненадувні колеса бувають різних видів:

  • Поліуретанові.
  • Гелеві.
  • Цільногумові.
  • Зі спіненого матеріалу.

Гелеве колесо – чудова альтернатива надувному. Воно гарантує плавний хід та прохідність. Також воно порадує молодих батьків високою міцністю та зносостійкістю. Гелеве колесо відрізняється від надувного тим, що всередину камери закачується не повітря, а технічний гель. Завдяки цьому гелеве колесо не боятиметься проколів.

Цільногумове колесо практично повністю виготовлене з гуми. Вона твердітиме на морозі, тому для зимових прогулянок краще зупинити вибір на екіпажі з іншими колесами. Хід цільногумового колеса жорсткіший, ніж у описаних вище варіантів. Проте воно має свої переваги:

Цільногумові колеса

Проте, воно може порадувати вас іншими перевагами:

  • Максимальна стійкість до проколів.
  • Доступна ціна.
  • Мінімальна вага.
  • Висока прохідність.

Спінена гума за своїми характеристиками трохи схожа на звичайну, але при цьому відрізняється від неї такими особливостями:

  • Невеликою вагою;
  • М'яким ходом
  • Високою зносостійкістю;
  • Екологічністю.

Але звернемо вашу увагу на те, що колеса зі спіненої гуми прослужать менше, ніж гелеві або зі звичайної гуми, оскільки вони зношуються набагато швидше.

Колеса із пластику підійдуть для їзди винятково рівною дорогою, наприклад, тротуарами у літній час. Коштують вони недорого та мають невелику вагу. Але такі колеса ненадійні, шумні, не дають якісного зчеплення з дорогою.

Шасі коляски може мати різну кількість коліс. Вони бувають:

  • З трьома колесами (переднє колесо розташоване посередині). Такі моделі дуже маневрені, але не можуть похвалитися високою стійкістю. Якщо заїхати на дорозі переднім колесом у ямку, велика ймовірність перекидання екіпажу. Щоб вирішити цю проблему, виробники замінили переднє одинарне колесо на подвійне. Така модель буде набагато стійкішою.
  • З чотирма колесами. Цей варіант вважається класичним. Така коляска відрізняється високою прохідністю. Також вона стійкіша. Підвищити маневреність чотириколісної коляски вдалося за рахунок встановлення механізму, завдяки якому передні колеса можуть повертатися на всі боки. Під час їзди по снігу, траві, нерівностям передні поворотні колеса слід зафіксувати.
  • З вісьмома колесами, які з'єднуються по два. Величезний плюс такого шасі в тому, що коляска з ним стає стійкою на будь-якому покритті. Але її підвіска трохи жорсткіша, ніж у попередньої моделі.

Амортизація

Амортизація

Дитяча коляска з гарною амортизацією забезпечить плавний хід дорогою з нерівностями. Амортизатори в дитячих екіпажах можуть бути:

  • Пружинними:
    • Вертикальними. Виробник може їх приховати або ж, навпаки, залишити відкритими.
    • Горизонтальними із вбудованими пружинами. Такі моделі порадують батьків додатковою можливістю заколисувати дитину.
  • Ремінними. Їх використовують у візках-люльках. У такій системі хід максимально плавний, дитина не просто рухається в колисці, а ще й колихається. Її можна похитувати навіть тоді, коли екіпаж стоїть на місці.
  • Ресорсними. Такі амортизатори по плавності ходу не поступаються ремінним. Екіпаж із ресорсною амортизацією можна розгойдувати тільки вперед-назад, а з ремінною – ще й із одного боку в інший.

Висота ручки

Висота ручки

Висота коляски – це висота від ручки до землі. Від неї залежить, наскільки комфортно вам буде гуляти з дитиною: чи відчуватимете ви напруженість у плечах або ж, навпаки, вам доведеться горбитися. Якщо висота ручки підібрана правильно, прогулянки на свіжому повітрі не будуть важкими для вашої спини.

Якщо зріст батьків близько 160 сантиметрів, тоді оптимальною висотою ручки можна вважати 90-94 сантиметри. Якщо батьки високі, їм потрібен інший екіпаж. Висота від підлоги до ручки має становити 104-112 сантиметрів.

Зазвичай для того, щоб зробити ручку вищою, необхідно натиснути на кнопки, розташовані з обох боків ручки, та потягнути її вгору.

 

Механізм складання коляски

Механізм складання коляски

Дитячий екіпаж може мати механізм складання «тростина» або «книжка».

Механізм «тростина» передбачає, що коляску можна скласти практично в довгу трубку, схожу на тростину (звідси і назва). У складеному вигляді екіпаж не займе багато місця у квартирі чи багажнику авто. Але так можуть складатися коляски, в яких дитина лише сидить. При цьому спинка коляски буде обов’язково м’якою.

Механізм «книжка» відрізняється меншою практичністю. Але складена у такому вигляді коляска може стояти і не падати сама. Керувати такими екіпажами простіше, ніж тими, що складаються за принципом «тростини».

Матеріали

Зовнішня оббивка може бути з текстилю чи екошкіри. Для текстильної оббивки використовуються:

  • Поліефірні волокна. Цей варіант – найпопулярніший. В асортименті є великий вибір кольорів такої тканини. Вона досить щільна та міцна. Але якщо ви плануєте прогулянку під час дощу, не забудьте взяти з собою дощовик.
  • Оксворд. Має спеціальне полотняне переплетення. Полотно формується з пучків, а не одиничних волокон. Завдяки цьому тканина має опуклу структуру. Показники міцності – високі.
  • Мембранна тканина та жакард. Використовується на преміальних візках. Зносостійкість такого матеріалу – підвищена. Зовні тканина виглядає привабливо.

У продажу є коляски з оббивкою із екошкіри. Цей матеріал чудово замінює натуральну шкіру. Завдяки поліуретановому просоченню на дотик екошкіра нічим не поступається натуральній. Такий матеріал є досить міцним. Невеликі забруднення на ньому можна прибрати навіть вологою серветкою.

Види колясок

Перше, що потрібно зробити під час підбору відповідної моделі, - це визначитися з її виглядом. Сьогодні виробники можуть запропонувати молодим мамам і татам такі види колясок:

  • Коляски-люльки.
  • Універсальні 2 в 1 та 3 в 1.
  • Трансформери.
  • Прогулянкові.
  • Для двійнят.

Розглянемо детальніше кожен із видів.

Коляска-люлька

Коляска-люлька

Так називається дитячий екіпаж, у якого на шасі встановлюється лише люлька для немовляти. Її можна використовувати від народження до півроку – восьми місяців.

Люлька може бути виготовлена з різних матеріалів. Виробники можуть утеплювати та обшивати люльку тканиною. Щоб малюк відчував себе комфортно у будь-яку пору року, колиска доповнюється системою терморегуляції. Її особливостям виробники приділяють велику увагу, тому коляска-люлька – це один із найкращих варіантів для прогулянки з новонародженим. Вага коляски-люльки зазвичай невелика. Серед інших приємних бонусів такого типу дитячих екіпажів можна відзначити:

  • наявність матрацика всередині люльки;
  • можливість регулювати положення дна;
  • капюшон для захисту від сонця та негоди;
  • опціональна можливість регулювати висоту батьківської ручки;
  • додаткова кишенька для дрібниць.

Але, незважаючи на всі переваги екіпажу та комфорт малюка під час прогулянок, такий візок доведеться замінити на прогулянковий, коли малюкові виповниться 6-8 місяців.

Універсальні коляски

Автомобільне крісло групи 0+

У комплекті з шасі виробники зазвичай пропонують кілька блоків:

Якщо в комплекті є люлька і прогулянковий блок, такі види колясок для дітей називають 2 в 1. А якщо є ще й автокрісло - тоді це модель 3 в 1.

Блоки можна встановлювати по черзі на шасі. Таким чином батьки можуть використовувати коляску від народження (колиска) до 3-х років (прогулянковий блок).

Головна перевага універсальної коляски в тому, що вам не потрібно буде купувати два дитячі екіпажі – з колискою та прогулянковим блоком. А це економія не тільки сімейного бюджету, а й вашого часу, оскільки вам доведеться розглядати моделі та вибирати лише один візок.

Коляски-трансформери

Коляски-трансформери

У коляски-трансформера шасі - це досить складна конструкція: в нього вбудовується каркас колиски і прогулянкового блоку. Таким чином, кількома рухами тато чи мама можуть трансформувати люльку для новонародженого в прогулянковий блок для старшої дитини або навпаки. Це означає, що візок трансформер, як і модель 2 в 1 буде корисною від народження дитини до її 3-х років.

У таких моделях люльку можна використовувати як переноску для немовляти, що дуже зручно, якщо, наприклад, у вашому будинку немає ліфта. Тоді мама може вільно занести додому спочатку малюка в люльці-переносці, а потім уже шасі.

Деякі виробники пропонують екіпажі-трансформери з прогулянковим блоком та конвертом, що вкладається в нішу прогулянкового блоку. У цих візках як переноска може використовуватися блок для прогулянок замість люльки.

У більшості колясок-трансформерів батьківська ручка – перекидна. Це забезпечує додатковий комфорт дитині, адже вона може рухатися обличчям до мами або за напрямом руху. Ще кілька переваг таких екіпажів:

  • чудова прохідність за рахунок великих надувних коліс;
  • великий кошик для покупок;
  • опціональна наявність додаткових аксесуарів (сумки для мами, підставка для склянки тощо.

Серед слабких сторін моделей цього виду можна відзначити велику вагу (від 13 до 25 кг) і, відповідно, складність в управлінні.

Прогулянкові коляски

Прогулянкові коляски

Так називають дитячі екіпажі для прогулянок. Вони оснащені лише прогулянковим блоком. Найпопулярніший вид такого екіпажу – це коляски-тростини. Чому їх так називають? Тому що ці види візків, що складаються, у зібраному вигляді нагадують тростини.

Прогулянкові дитячі екіпажі можуть бути одно-, дво- і навіть тримісними.

Серед сильних сторін колясок можна відзначити:

  • хорошу маневреність (у більшості моделей колеса обертаються навколо своєї осі);
  • невелику вагу (рама зазвичай виготовляється з алюмінію);
  • компактність;
  • можливість змінювати кут нахилу спинки – дитина може перебувати в сидячому або напівлежачому положенні, а це означає, що вона зможе комфортно подрімати на свіжому повітрі на прогулянці в колясці;
  • місткий кошик для покупок;
  • великий капюшон для захисту від сонця чи вітру;
  • захисний бампер та підніжка додатково гарантують комфорт дитини під час прогулянки;
  • ремені безпеки;
  • невелика вага.

Коляски для двійнят або близнюків

Коляски для двійнят або близнюків

Якщо ви очікуєте на появу на світ одночасно двох діток, вам неодмінно варто задуматися про придбання екіпажу для двійнят. Найпопулярніші моделі дитячих екіпажів – це варіанти з люлькою та прогулянковим блоком або тільки з прогулянковим блоком.

Види колясок 2 в 1 для двійні відрізняються за розташуванням люльки та прогулянкового блоку на шасі. Дві люльки на шасі можуть встановлюватися:

  • Поруч – тоді дітки будуть сидіти паралельно один до одного.
  • Один за одним – у такому візку малюки розташовуватимуться один за одним.

Блоки можуть встановлюватись за напрямом руху або проти нього. Модель, де дітки сидять один за одним, здається, компактнішою. З таким екіпажем можна легко пройти у дверний отвір. А ось якщо колиски розташовані паралельно, то зайти в магазин, ліфт або в двері під'їзду може бути проблематично, якщо дверний отвір неширокий.

В асортименті деяких виробників є коляски-трансформери для двійні, які дозволяють встановлювати блоки по-різному: в один ряд, один до одного на одній висоті або на різній.

Оскільки шасі коляски для двійні має витримати вагу двох прогулянкових блоків або колисок, то, відповідно, вони повинні бути міцнішими, а значить, і їхня вага та габарити будуть більшими, ніж у екіпажу для однієї дитини.

Аксесуари

Аксесуари

Аксесуари для коляски полегшують її експлуатацію, роблять її більш комфортною у використанні. У комплектації дитячого екіпажу можуть бути такі додаткові аксесуари:

  • Чохол для люльки. Він захистить малюка від непогоди.
  • Накидка на ніжки малюка у прогулянковому блоці.
  • Дощовик.
  • Кошик для покупок. До нього також можна складати дитячі іграшки. Оптимальним варіантом буде кошик із міцним дном. Також важливо, щоб кошик був розташований не надто низько, щоб не чіпляти бордюри.
  • Сумка для мами на ручці коляски.
  • Москітна сітка.
  • Підставка для склянки.
  • Рукавиці чи муфта для мами.
  • Чохол для екіпажу.

Скільки аксесуарів має бути в комплекті з коляскою? Тут працює одне правило: чим більше, тим краще. Москітна сітка захистить дитину від настирливих комах, муфта зігріє мамині руки взимку, сумка для мами помістить все необхідне на прогулянці, а кошик для покупок неодмінно стане в нагоді під час походу до крамниці.

Великий вибір колясок для новонароджених і старших малюків ви знайдете в магазині Lolo. Наші консультанти завжди готові допомогти вам вибрати коляску для прогулянок із дитиною у будь-яку пору року.