0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Шведська стінка для дитини: різновиди, особливості, правила вибору

25.10.2023

Шведська стінка – це комплекс спортивних елементів, що кріпиться до стіни. Такий спортивний тренажер є універсальним. Він використовується для поліпшення та підтримки фізичного розвитку як дітей, так і дорослих. Популярність таких спортивних елементів є досить високою, оскільки вони займають зовсім небагато місця, а натомість дають чималу користь здоров’ю. Шведські стінки можуть встановлюватися у приміщенні або на вулиці. В квартирі чи будинку їх можна встановити у дитячій кімнаті, коридорі та навіть на балконі – все залежить від того, які має шведська стінка розміри.

За своєю конструкцією шведська стінка схожа на драбину, що складається із 2-х вертикальних стійок із поперечними перекладинами. В комплекті можуть бути бруси, турники, кільця та навіть дитячі гойдалки. Вибір елементів, що входять до складу ШС, дуже великий.

Шведська стінка

З якого віку можна займатися на шведській стінці?

На це питання неможливо дати конкретну відповідь. Можна зазначити, що такий спортивний елемент буде корисним для дітей будь-якого віку, що не мають медичних протипоказань до фізичних навантажень.

  • Заняття на шведській стінці будуть корисними для дітей шкільного віку, що багато часу сидять за партою.
  • Маленькі діти із задоволенням лазитимуть та стрибатимуть по шведській стінці.
  • Дорослі можуть поліпшити свій фізичний стан, систематично виконуючи навіть найпростіші вправи на ШС.

Загалом займаючись на шведській стінці, можна в цілому зміцнити свій організм: поліпшити стан хребта та м’язової системи, розвинути гнучкість, силу та витривалість.

Переваги використання шведської стінки вдомаПереваги використання шведської стінки вдома

Ви сумніваєтесь, чи варто купувати шведську стінку для дитини? Тоді лишень погляньте, які переваги ви отримаєте від її покупки:

  • Займатися на шведській стінці можна у будь-який час і за будь-якої погоди. Якщо на вулиці йде дощ, то, звісно, ви не вийдете з дитиною на спортивний майданчик. Але якщо у вас вдома встановлена ШС, погода за вікном більше не стане перепоною для занять спортом.
  • Функціональність. Використовуючи одну шведську стінку, можна підкачати різні групи м’язів, укріпити опорно-рухову систему загалом, розвинути силу та витримку.
  • Безпека використання. Якщо установка ШС була виконана правильно, заняття на ній абсолютно безпечні.

Види шведських стінок

Аби знати, яку шведську стінку обрати, потрібно розібратися з її видами. Класифікують їх за різними характеристиками, зокрема за формою конструкції.

І-подібні

І-подібні шведські стінки називають іще класичними. Вони виглядають як дві стійкі, що з’єднуються за допомогою поперечних перекладин. Додаткових деталей зазвичай вони не мають. Така модель шведської стінки найпростіша у використанні. Вона закріплюється на стіні.

Г-подібна

Г-подібна шведська стійка схожа на І-подібну. Від неї вона відрізняється тим, що має виносний турнік. І саме через це стінка трохи нагадує літеру «Г» (звідси і назва). Таке пристосування дозволяє додатково використовувати навісне обладнання. Використовуючи спортивний снаряд, можна виконувати різні вправи: підтягуватися, тренувати прес. Саме такий тип ШС вважається найпопулярнішим.

Т-подібна

Драбина в Т-подібній стінці розташована посередині. До неї у верхній частині в обидва боки кріпляться рукоходи. За потреби до них можливо прикріпити додаткові елементи.

П-подібні

Форма такої стінки схожа на літеру П. А це означає, що конструкція – великогабаритна. Її відповідно можна установити на вулиці або лише в просторому приміщенні. Саме такі моделі мають чимало додаткових елементів, наприклад, кільця, перекладини, гойдалки тощо.

Різновиди шведських стінок

Різновиди шведських стінок

Острів

Острівна шведська стінка стоїть відокремлено. Вона може складатися з різних елементів: драбини, кілець, перекладин тощо. На такій шведській стінці одночасно може займатися кілька людей.

З яких матеріалів можна купити шведську стінку

Сьогодні для виготовлення шведської стінки матеріали використовуються переважно двох видів:

  • дерево;
  • метал.

Дерев’яна шведська стінка якісна може бути виготовлена з ялини, бука, сосни. Цей матеріал повністю екологічний та гіпоалергенний. Дерев’яні спортивні елементи гладенькі на дотик. Рука по ним не ковзає, тому їх вважають менш травмонебезпечними. Дерев’яні шведські стінки лакують або покривають шаром фарби.

Вага такого спортивного приладу зазвичай менша, ніж у моделей із металу. Це є перевагою під час установки моделі. Але разом із тим, дерев’яні моделі витримують менше навантаження (зазвичай до 80-100 кг, що є достатньо для дитячих ШС).

Металеві шведські стінки вважають надійнішими, довговічнішими та міцнішими. Такі моделі здатні витримати набагато більше навантаження. Тому металічні шведські стінки бувають і для дітей, і для дорослих. Поперечні елементи моделей із металу – тонші, аніж у дерев’яних. Але слід пам’ятати, що металічні поверхні можуть бути слизькими. Тому варто віддавати перевагу моделям із антиковзаючими накладками. Це дозволить зменшити можливість травматизації під час занять на шведській стінці. Кращі шведські стінки з металу можуть витримувати навантаження до 200 кг.

Як встановлюють шведські стінки

Типи кріплення

Перед тим, як купити шведську стінку, варто подумати, який варіант її кріплення вам підійде найбільше. Сьогодні можна вибрати шведську стінку дитині з різними типами кріплення:

1. До стіни (пристінне кріплення). Для такої моделі знадобляться болти, скоби та дриль. Процес установки такої моделі доволі трудомісткий. Але його можна вважати абсолютно надійним. Закріпити ШС можна на цегляній, дерев’яній або бетонній стіні. Якщо стіна має обшивку із гіпсокартону, установка ШС до неї неможлива.

2. До стелі або з розпорами. Такий спортивний снаряд можна встановити між підлогою та стелею в розпір. Якщо у кімнаті встановлена навісна стеля, ліпше обрати шведську стінку з іншим типом кріплення.

3. Комбінованим типом установки. Він передбачає розпірний і пристінний способи установки.

4. Підвісним. Такі спортивні снаряди підвішують до стелі. Якщо ви плануєте поставити шведську стінку у маленькому приміщенні, то модель з таким типом кріплення підійде якнайкраще.

Варіанти комплектації

Варіанти комплектації шведської стінки

В комплект шведської стінки можуть входити різні елементи:

  • Турники. Це найрозповсюдженіші елементи. Їх використовують для підтягування, тренування пресу. В різних моделях турники бувають знімними або стаціонарними.
  • Канат. Використовується для тренування рук, м’язів плечового поясу.
  • Гімнастичні кільця. Основний тренажер, який використовують у спортивній гімнастиці.
  • Качель. Допоможе урізноманітнити дитячі розваги.
  • Лавка для пресу. Використовується для тренування різних м’язів пресу. Виробник часто передбачає можливість регулювання висоти лавки.
  • Бруси. Дозволяють тренувати м’язи плечового поясу, пресу, рук, спини. Зазвичай бруси встановлюють на одній із перекладин.
  • Рукохід (горизонтальна драбина). Займаючись на такій конструкції, дитина розвиватиме силу та витримку.
  • Гладіаторська сітка (сітка, натягнута на каркас, та призначена для лазіння). Заняття на гладіаторській сітці чудово розвиває м’язи спини, рук, ніг, а також є чудовою профілактикою плоскостопості.
  • Канат (товста мотузка, підвішена вертикально). Дозволяє розвинути витривалість, силу та координацію рухів.

Де можна встановлювати шведську стінку

Якщо ви купуєте шведську стінку для дитини, то найкраще її встановлювати в дитячій кімнаті. Якщо ж вона дуже маленька, можна це зробити в коридорі. Але яку б кімнату ви не обрали, пам’ятайте, що встановлювати спортивні снаряди потрібно біля опорної стіни. Це головне правило установки. Окрім нього, звернемо вашу увагу ще на такі моменти:

1. Якщо у вашому приміщенні підвісна або натяжна стеля, тоді кріпити шведську стінку можна лише до стіни (робити це потрібно в чотирьох місцях).

2. Обирайте такий снаряд, який можна буде використовувати протягом тривалого часу (йдеться про максимальну вагу, яку може витримати ШС). Краще обрати модель із запасом ваги, аби на ній могли займатися ваш син чи дочка і в дитинстві, і в юності.

3. Якщо висота стелі у вашому приміщенні становить 2,5-2,6 м, то висота шведської стінки має становити 2,2-2,3 м, оскільки невелику відстань необхідно залишити для того, щоб було зручно підтягуватися на турнику. Оптимальною кількістю перекладин на шведській стінці вважають 10 шт.

Безпека шведської стінки

Яку б швецьку стінку купити для дитини ви не вирішили, важливо правильно її установити. Якщо у швецької стінки розхитані перекладини або вона сама неправильно закріплена на стіні, дитина може випадково впасти, навіть якщо виконуватиме всі вправи правильно. Аби убезпечити маленького спортсмена, звертайте увагу на такі моменти:

1. Правильний монтаж шведської стінки. Він передбачає не лише вибір оптимального місця установки стінки, а і наявності достатньої кількості місця для виконання вправ.

Безпека шведської стінки

2. Параметри приміщення. Аби ваша дитина або ви могли безпечно займатися на шведській стінці, не забувайте, що від верхньої перекладини до стелі має залишитися невеликий простір (без цього підтягуватися на руках буде неможливо).

3. Розміри спортивної шведської стінки. Зокрема, обов’язково погляньте, яка відстань між перекладинами. Вона має бути не меншою, аніж 89 мм та не більшою, аніж 230 мм. Якщо відстань буде саме такою, то дитина, просунувши, наприклад, голову між перекладинами, не застрягне між ними.

4. Правила кріплення. Закріплювати деталі потрібно ретельно, кожну стійку – щонайменше у двох місцях. Аби підсилити кріплення, рекомендується додатково зробити ще і третю точку кріплення в центральній частині.

5. Наявність гострих деталей. Якщо ви помітили будь-які гострі елементи на шведській стінці, потрібно попіклуватися про те, аби їх закрити. Так, наприклад, шляпки болтів необхідно обов’язково сховати за ковпачками.

На що звернути увагу під час вибору шведської стінки

Аби ваша покупка була вдалою, переглядаючи представлені в магазині моделі, зважайте на:

  • Матеріал. Це може бути дерево або метал. Дерев’яна конструкція легша та має обмеження щодо максимальної ваги. Металева конструкція може витримувати більше навантаження, але поверхня її окремих елементів може бути слизькою, через що варто використовувати спеціальні накладки.
  • Конструкція. За конструкцією шведські стінки можуть нагадувати літеру І, Г, П та ін. Також до складу ШС можуть входити різні елементи: бруси, драбини, лавки для пресу, рукоходи, гладіаторські сітки тощо. Тож обирайте за смаком та потребами.
  • Безпека. Огляньте уважно конструкцію на наявність у ній гострих елементів, перевірте особливості з’єднання елементів та кріплення, попіклуйтеся про наявність мату.
  • Надійність та якість виробництва. Всі деталі мають бути якісними: матеріали міцними, а поверхні – рівними.
  • Багатофункціональність. Зверніть увагу на максимальне навантаження, яке може витримати система (від цього залежить, скільки дітей одночасно зможуть займатися) та кількість спортивних снарядів.
  • Комфорт використання. Дитині має бути комфортно виконувати вправи на шведській стінці. А це залежить від того, чи правильно підібраний її розмір, відстань між елементами та до стелі, стіни тощо.
  • Кріплення. Спосіб кріплення (до стіни, стелі чи розпірний) обов’язково має відповідати особливостям вашого приміщення.
  • Дизайн. Погодьтеся, шведська стінка має бути не лише функціональною, а ще і відповідати вашому інтер’єру. Тож приділіть увагу також її кольору, особливостям поверхні та загальному вигляду.

Дотримуючись наших простих рекомендацій, ви зможете легко обрати шведську стінку для дитини, яка стане її улюбленим місцем розваг. А придбати її можна в нашому інтернет-магазині дитячих товарів Lolo.