0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Дитячі конструктори: види та особливості вибору

13.12.2023

Конструктор – популярна іграшка, що дуже позитивно впливає на розвиток дитини. Складаючи дрібні деталі – будуючи певний об’єкт – дитина тренує дрібну моторику рук, розвиває своє терпіння, фантазію, увагу, логічне мислення, пам’ять. Сьогодні виробники пропонують величезний вибір конструкторів із різних матеріалів, а також таких, що складаються за різними принципами і дозволяють дитині будувати найрізноманітніші речі – від звичайних будиночків до складних механізмів. Моделі і конструктори для дітей різного віку можна купити в нашому магазині дитячих товарів Lolo. В асортименті є великий вибір різних іграшок, що потішить навіть найвибагливіших батьків та їхніх дітей. Який конструктор купити дитині того чи іншого віку? З яких матеріалів бувають конструктори та як їхні деталі з’єднуються між собою? Про це та багато іншого дізнаєтеся з нашого матеріалу.

Конструктор

Користь від гри з конструктором для дитини

Конструктор можна по праву назвати універсальною іграшкою: з нею із задоволенням гратимуться і дівчатка, і хлопчики будь-якого віку. Гра з такою іграшкою має позитивний вплив на розвиток дитини і допомагає розвинути:

1. Дрібну моторику рук. З якого б матеріалу ви не обрали конструктор, робота з дрібними деталями тренуватиме вміння дитини працювати пальчиками, тренуватиме координацію рухів дитини, її спритність рук.

2. Кругозір. В процесі гри дитина вивчатиме нові слова – назви форм і кольорів, геометричних фігур.

3. Просторове та логічне мислення. А як інакше? Аби зрозуміти, які саме деталі та як з’єднати між собою, дитині потрібно уявити, як саме все це виглядатиме у просторі. Такі навички будуть дуже корисними дитині і в дорослому віці.

4. Комунікабельність. Гра з конструктором у компанії друзів – відмінний спосіб поліпшити комунікативні навички дитини.

5. Дисципліну та самостійність. Гра з набором із дрібними деталями вчить дитину посидючості – аби скласти предмет, їй потрібно уважно зосередитися на процесі збірки та довести розпочату справу до кінця.

Гра з конструктором – це чудовий спосіб провести час із користю. До того ж це стосується і дітей 2-3 років, і підлітків 13-14 років.

Види конструкторів для дітей

Серед величезного різноманіття конструкторів їх можна поділити на категорії відповідно до матеріалу, способу кріплення та форми. Розглянемо спочатку, з яких матеріалів виробники пропонують сьогодні конструктори для дітей.

Різновиди дитячих конструкторів за матеріалами

1. Тканинні. Вони м’які, складаються із великих елементів та не мають гострих кутів. Для їх виготовлення використовують текстиль і синтепон (як наповнювач). Також можуть використовуватися й інші синтетичні матеріали. З тканинних конструкторів дитина може збудувати найпростіші об’єкти.

2. Деревянні. Деталі в такому конструкторі мають вигляд цеглинок, конусів, арок, колон тощо. Дерево – найекологічніший матеріал для виготовлення дитячих іграшок. Частіше за все використовують березу, дуб, сосну. Дерево може бути фарбоване або ні. Також для обробки може використовуватися лак. У будь-якому разі обирають лише безпечні для здоров’я дитини матеріали. Зазвичай у дерев’яних конструкторів великі деталі, тому з ними можуть гратися діти від двох років. Для найменших в асортименті маємо дерев’яні конструктори, з яких можна складати будиночки, поїзди. Старшим діткам можемо запропонувати набори для складання військової техніки, зброї тощо.

3. Металеві. Елементи такого конструктора – це пластинки різної форми з отворами, ключі, гайки та болти. Аби зібрати предмет із таких елементів, дитині знадобиться добре подумати. Якісні металічні конструктори для дітей мають тривалий строк служби. Зазвичай такі іграшки цікавлять дітей приблизно з семи років, оскільки для роботи з гайками та болтами знадобиться хороше вміння контролювати свої рухи. Вибрати конструктор для дитини з металу можна такий, із якого можливо скласти лише один предмет або ж багато різних. В Lolo є металічні конструктори, з яких можна складати літаки, гелікоптери, автомобілі, екскаватори та ще багато іншого.

4. Пластик. Цей матеріал – найпопулярніший. Сьогодні виробники пропонують величезний вибір конструкторів з пластику. З нього ж виготовляють і відомий усім конструктор Lego, з якого можна складати практично будь-які об’єкти. Для дітей є серії конструкторів Лего, з яких можна складати не лише один предмет, а цілий сюжет для гри. На нашому сайті ви знайдете конструктори, з яких можна складати будинки, замки, кафе, різні види транспорту та ще незліченну кількість різних об’єктів.

Тканинні. Дерев’янні.Металічні. Пластик.

Які бувають конструктори за формою?

Елементи, з яких складаються конструктори та які можна складати з його деталей, бувають такі:

1. Плоскі або геометричні фігури. До складу такого конструктора входять плоскі деталі різних кольорів. Вони можуть бути з пазами чи без них та мати вигляд геометричних фігур чи пазлів. Зазвичай такий конструктор складають на підлозі. Для виготовлення подібних іграшок використовують пластик, дерево, спінений поліуретан.

2. Кубики, циліндри, конуси, бруси тощо. Такий різновид конструктора – найпростіший. Кубики бувають пластикові, дерев’яні чи текстильні. З кубиків навіть найменші діти легко складатимуть найпростіші будинки чи замки.

3. Блочні. Такі набори є універсальними. Вони складаються із блоків різного розміру, що легко з’єднуються між собою. Окрім блоків, у наборі можуть бути маленькі фігурки людей, тварин тощо. Блочний конструктор дає дитині чималий простір для фантазії.

4. Криволінійні. Такі моделі є надзвичайно цікавими. Вони складаються із гнучких елементів, з яких можна складати фігури, що не ламаються на місці згину.

Плоскі. Кубики, циліндри.Блочні. Криволінійні.

5. Лабіринти. Практично це готова конструкція, склавши елементи якої, можна отримати форму для скачування м’ячиків, машин. Прикладом може бути конструктор, із якого можна скласти автотрек.

6. Електронні. В складі такого конструктора є електросхеми, правильно склавши які, предмет може виконувати певні дії, наприклад, увімкнеться лампочка або почне рухатися ковш екскаватора або інша деталь зібраного об’єкта. Звичайно, допомога дорослих неодмінно знадобиться маленькій дитині під час збирання такого конструктору, але результат обов’язково сподобається юному моделювальнику. Зазвичай з такими іграшками граються діти шкільного віку.

ЛабіринтиЕлектронні

За способом кріплення

Який конструктор вибрати дитині за способом кріплення? Давайте разом розберемося з цим. Нині виробники пропонують конструктори таких типів:

1. Суглобові. З’єднувальні деталі таких конструкторів схожі на суглоби. Найчастіше суглобові конструктори дозволяють дитині складати різні об’ємні об’єкти, в тому числі і транспорт або тварин.

2. Болтові. Деталі конструктора в такому разі з’єднуються між собою за допомогою болтів. Така гра – найкраще тренування дрібної моторики рук. Діти молодшого віку можуть гратися з болтовими пластиковими конструкторами, а старшого – з металічними.

СуглобовіБолтові

3. Магнітні. Всередині деталей магнітного конструктора є магніт. Саме він тримає разом всі елементи. Кращий магнітний конструктор для дитини дає можливість їй складати геометричні форми та об’ємні об’єкти. Такі конструктори рекомендовані для дітей від 5 років. Обираючи магнітний конструктор, перевіряйте і силу магніту. Вона має бути такою, аби дитина могла легко з’єднати чи роз’єднати елементи.

4. З липучками. Елементи такого конструктора – це невеличкі кульки, схожі на «будячки». Вони легко з’єднуються між собою, бо на краях кожної кульки є маленькі гачки. Такі конструктори досить популярні, з них можна складати різні об’єкти.

5. Пазові. Це чи не найбільша категорія конструкторів. Їхні деталі фіксуються за допомогою пазів. Популярний Лего теж є пазовим конструктором. Спосіб фіксації елементів за допомогою пазів – один із найнадійніших.

6. Без кріплення. Це конструктори у вигляді звичайних кубиків, «цеглинок», конусів чи іншого «будівельного матеріалу».

Магнітні. З липучкамиПазові. Без кріплення

Конструктор магнітний Magnetic, 6 дет.
Код 57333
191 грн

Як обирати конструктори для дітей різного віку?

Виробники завжди вказують вік, на який розрахований той чи інший конструктор. Цю інформацію можна віднайти на упаковці.

Аби правильно підібрати конструктор для дитини того чи іншого віку, дотримуйтесь простих рекомендацій:

1. 1-3 роки. В такому віці потрібно розвивати дрібну моторику рук. Для дитини чудово підійде м’який підлоговий конструктор або набір з великими елементами (мінімальний розмір деталі має становити 5 см). Двохрічна дитина із задоволенням гратиметься з будівельним набором, геометричними чи м’якими конструкторами. З них легко зібрати звичайний будинок, фігури людей чи казкових персонажів.

Дітям до трьох років не можна купувати конструктори з маленькими деталями. Особливо це стосується магнітних та блочних моделей.

2. 3-6 років. В цьому віці діти вже можуть гратися блочними конструкторами з елементами, що відрізняються за розмірами. Розвиваючи свою фантазію, дитина із задоволенням буде складати будинки, вежі, міста, лабіринти, транспорт тощо.

1-3 роки3-6 років

В 5-річному віці мислення та дрібна моторика рук дитини розвинута настільки, що вона зможе осилити і болтові та металічні конструктори. Разом із дорослими діти 5-6 років можуть складати і електронні конструктори. В цьому віці дітям також будуть корисні набори, які допоможуть їй вивчати цифри та літери.

3. Старше 6-ти років. У 6 років дитина може гратися з наборами з елементами різного розміру, тому батьки можуть обирати найрізноманітніші варіанти конструкторів: дерев’яні, пластикові, магнітні, з металу, електронні і навіть на радіоуправлінні. Та все одно, варто звертати увагу на вік, який виробник вказує на упаковці.

Якщо у ранньому дитинстві хлопчик або дівчинка захоплюватимуться моделюванням, то в майбутньому їм буде під силу складати найскладніші моделі.

Корисні рекомендації щодо вибору конструкторів для дітей

Аби підібрати кращі конструктори для дітей, варто ще обов’язково брати до уваги такі моменти:

1. Особливості кутів конструктора. Хороший конструктор для дитини 4 років та меншого віку обов’язково повинен мати заокруглені кути.

2. Поверхню дерев’яних деталей. Дерево для конструктора має бути ідеально відшліфоване та гладеньке. Тільки тоді можна бути впевненим у тому, що граючись, дитина випадково не поранить ніжну шкіру.

3. Запах. Якщо пластиковий або тканинний конструктор мають неприємний запах, це може вказувати на те, що його виготовили з низькоякісного матеріалу.

4. Особливості кріплення елементів. Який би тип кріплення не був у конструктора, його елементи мають легко з’єднуватися та роз’єднуватися.

5. Кількість елементів. Чим більше деталей, тим складнішою може виявитися збірка конструктора. Набори з великою кількістю деталей варто купувати дітям старшого віку.

6. Особливості характеру дитини. Якщо дитина непосидюча, для неї не варто обирати складний конструктор із великою кількістю деталей, оскільки їй може бути нецікаво складати його. А ось якщо дитина легко концентрує увагу, може тривалий час займатися однією справою, їй можна запропонувати конструктор «на виріст».

7. Стать дитини. Звичайно, тут усе індивідуально, але хлопчики зазвичай більше полюбляють конструювати моделі літачків, автомобілів, спеціальної техніки, роботів, автотреки, пожежні станції тощо. Дівчаткам же більше до вподоби сюжети з принцесами, кав’ярнями, салонами краси, тваринками, людьми тощо.

8. Чи суміщаються деталі конструктора, що у вас уже є, з новим? Якщо так, тоді це буде додатковим «плюсом», адже дитина зможе створювати нові композиції.

9. Особливості догляду. Як ви підтримуватимете конструктор у чистоті? Чи можна його мити або прати чи протирати вологою серветкою? Про це також варто подумати ще на етапі вибору моделі.

Сучасні конструктори – це можливість для дитини розвиватися під час гри. І це стосується будь-якого типу конструктора: пластикового і металічного, блочного і на липучках, електронного і магнітного. В каталозі іграшок магазину Lolo на вас чекає великий вибір конструкторів на будь-який смак для дітей різного віку.