0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Дитячі роликові ковзани: чим корисні для дітей та які особливості мають?

16.03.2024

В теплу пору року діти із величезним задоволенням катаються на роликових ковзанах. Аби таке дитяче дозвілля було повністю безпечним, батьки мають правильно зробити вибір роликів для дитини. Для цього потрібно знати деякі нюанси. Які саме? Зараз ми вам розкажемо, а також поговоримо про те, наскільки корисним є таке заняття для дитини.

Яка користь від катання на роликах для дітей?

користь

Катання на роликових ковзанах приносить неабияку користь дитячому організмові. Активне дозвілля на свіжому повітрі укріплює імунітет дитини. Часте катання на роликах також допоможе:

1. Зміцнити м’язовий скелет. Активне катання на роликах зміцнює м’язи нижньої частини тіла та пресу.

2. Вдосконалити своє вміння тримати рівновагу. Воно знадобиться дитині у майбутньому для катання на велосипеді, мотоциклі, заняттях зимовими видами спорту тощо. Також звичка утримувати баланс поліпшить дитячу ходу.

3. Поліпшити роботу серцево-судинної системи. Активне дозвілля добре тренує серце, адже під час катання підвищується пульс, збільшується кількість спалених калорій.

4. Покращити настрій. Роликові ковзани – відмінний спосіб спричинити викид ендорфіну у кров. Його ще називають гормоном радості. Тож після катання на роликах дитина неодмінно матиме гарний настрій.

З якого віку дитині можна купувати ролики?

вік

Рекомендуємо обирати перші роликові ковзани для дитини тоді, коли їй виповниться хоча б 4-5 років. У такому віці у неї вже буде добре розвинутий суглобово-м’язовий апарат.

Звернемо вашу увагу на те, що найбільше популярних виробників роликів пропонують моделі з розміром черевика 27-28. Якщо ж ніжка дитини менша, рекомендуємо трішечки почекати, поки вона підросте.

Перші ролики для дитини - які кращі? Рекомендуємо зупиняти свій вибір на моделях із:

  • можливістю регулювати розмір;
  • жорсткістю коліс 78-82 А;
  • максимальним навантаженням до 60 кг;
  • діаметром коліс 64-90 мм.
Дитячі ролики, Profi, S (31-34), сині
Код 77005
1 068 грн
Дитячі ролики Happy, S (27-30), сині
Код 89139
1 471 грн
Дитячі ролики, Profi, M (35-38), сині
Код 97887
1 312 грн

Які ролики обрати: розсувні чи нерозсувні?

ролики

Діти ростуть дуже швидко, і якщо роликові ковзани були для них у пору цього літа, то є велика ймовірність, що наступного літа вони вже будуть замалі. Аби не купувати кожного року нову модель, обирайте кращі ролики для дитини з розсувною конструкцією. Вона передбачає наявність спеціального розсувного механізму, який дозволяє змінювати розмір черевика. Та, обираючи саме таку модель, варто переконатися в тому, що вона буде безпечною для дитини. А для цього необхідно:

1. Роздивитися, як саме розсувається черевик. У якісних моделей носок зміщується вперед. Тоді легко зберігати баланс ваги відносно рами. Якщо ж носок зміщується назад, є невелика ймовірність того, що дитина може впасти назад.

2. Перевірити, чи комфортний черевик усередині після того, як ви збільшите його розмір.

3. Пересвідчитися, що після зміни розміру носка в нього не з’являються дефекти, зайвий вільний простір тощо. Вирішити таке питання допоможе устілка. Але краще обирати моделі без дефектів.

Жорсткі чи м’які черевики?

Купуючи дитині ролики, батькам потрібно буде обирати і тип черевика: м’який чи твердий. Жорсткі черевики виготовляють із твердого пластику. Такі моделі добре фіксують стопу. Ролики з твердим черевиком чудово підходять для виконання різних трюків.

М’який черевик має невелику вагу, добре пропускає повітря та гарно сидить на ніжці. Обираючи таки варіант, слід звертати увагу на шнурування. Шнурувати черевик потрібно так, щоб він добре утримував стопу, але разом із тим і не перетискав судини.

Чудовим варіантом стануть черевики, що поєднують у собі тверді та м’які елементи. Так, наприклад, черевичок може бути виготовлений із м’якого матеріалу, як кросівок, а ось його п’ята та верхні елементи – з пластику. Тоді черевик щільно прилягатиме до стопи із разом із тим гарантуватиме її правильне положення.

Обираючи тип черевика, слід зважати і на те, який досвід катання має дитина. Якщо вона лише знайомиться з роликами, обирайте варіанти з м’яким черевиком. Тверді моделі більше підходять для досвідчених ролерів.

жорсткім’які

Особливості кріплення

З яким типом кріплення обрати роликові ковзани для дітей? Черевик на нозі може закріплюватися за допомогою:

  • липучки;
  • шнурівки;
  • баклі.

Які роликові ковзани обрати? Ідеальним варіантом буде комбінація двох типів фіксації. Так, наприклад, використовуючи шнурівку, можна рівномірно затягнути черевик, а ось завдяки пластиковій механічній кліпсі вдасться добре зафіксувати халяву.

У деяких моделей дитячих роликів може бути швидка система фіксації. Завдяки їм дитина зможе легко сама вдягнути та зняти роликові ковзани.

Зверніть увагу на те, що черевик має бути добре закріплений на стопі, але разом із тим він повинен не передавлювати стопу – це неодмінно призведе до натирання, буде заважати дитині утримувати рівновагу.

крепленнякреплення

Колеса для роликів: жорсткість, розмір, матеріал

Колеса – важливий елемент дитячих роликів. Обираючи їх, слід зважати на жорсткість, діаметр коліс та матеріал, з якого їх виготовлено. Та перед тим, як перейти до особливостей коліс, потрібно визначитися із їхнім розташуванням. У більшості моделей колеса розміщені в один ряд. Хоча для найменших пропонуються варіанти, в яких колеса розміщені у два ряди (паралельно один до одного).

Діаметр коліс може бути різним. Чим він більший, тим швидше їхатиме дитина.

Жорсткість коліс позначається літерою А та цифрою. За цим показником колеса бувають:

1. М’які – жорсткість нижче за 84. Вони чудово амортизують на нерівній поверхні, забезпечують хороше зчеплення з поверхнею.

2. Тверді – жорсткість 85 та вище. Такі колеса швидше розганяються та повільніше зношуються. Підходять для швидкісної їзди по рівній поверхні (ідеальний варіант для скейтпарків).

Універсальними можна вважати колеса з показником жорсткості 83А-85А.

Для виготовлення коліс може використовуватися:

1. Поліуретан. Цей матеріал є штучним. Його вважають «золотим стандартом» у виготовленні коліс. Поліуретанові колеса добре контактують із поверхнею, відрізняються високою зносостійкістю, підходять для катання по різним поверхням.

2. Гума. Дуже часто раніше саме її використовувати для виготовлення коліс. У гуми високі природні амортизуючі властивості, що забезпечує високий комфорт катання. Гумові колеса демонструють хороше зчеплення навіть зі слизькою чи мокрою поверхнею. Але недоліком їх є те, що вони зношуються набагато швидше, аніж поліуретанові.

3. Пластик. Цей матеріал коштує недорого, тому його використання дозволяє здешевити в загальному вартість ковзанів. Пластикові колеса мають гірші показники зносостійкості та зчеплення порівняно з двома попередніми варіантами. Теж саме стосується і їхніх амортизаційних особливостей.

4. Композитні матеріали. Їх ще називають спеціалізованими пластмасами. Під час виготовлення коліс їх часто поєднують із поліуретаном. Колеса з композитного матеріалу легші, аніж із поліуретану.

колесаколеса

Підшипники

Обираючи дитячі ролики, звертайте увагу і на підшипники. Головна їхня характеристика – це клас точності. Чим він вищий, тим ліпший накат матимуть роликові ковзани.

1. АВЕС-9 – ролики з такими підшипниками мають найвищий накат.

2. АВЕС-7 – їх називають «золотою серединою».

3. АВЕС-3 – це найповільніші ролики.

Обираючи дитячі роликові ковзани, майте на увазі, що, чим вищий клас їхніх підшипників, тим складнішого догляду вони потребуватимуть. Модель із найвищим класом необхідно чистити після кожного катання, систематично змащувати та просушувати після прогулянки у дощову погоду. Нехтування цими рекомендаціями може стати причиною того, що на металі з’явиться корозія, і з часом він пошкодиться.

ПідшипникиПідшипники

Рама роликових ковзанів

Матеріали, що використовують для виготовлення рами роликових ковзанів бувають різні:

1. Пластик. Такі моделі мають плавний хід, досить легкі, порадують свого власника непоганими амортизаційними властивостями. Але пластикова основа може бути недовговічною.

2. Композит. Така рама буде набагато міцнішою за пластикову. Також вона відрізняється підвищеною вібраційною стійкістю.

3.Алюмінієвий сплав. Він витримає велике навантаження (до 100 кг). Алюмінієва рама забезпечує хороше відштовхування.

РамаРама

Розміри

Як правильно обрати розмір роликових ковзанів? Аби дитині було комфортно кататися в них та вони не натирали ногу, варто обрати модель, що на піврозміра більша за розмір взуття. Це правило спрацьовує не лише для дітей, а і для дорослих. Завдяки тому, що стопа почуватиметься трохи вільно в черевику, можна в разі потреби надягнути щільну шкарпетку та підкоригувати посадку черевика, використовуючи систему фіксації.

Чи можна правильно підібрати розмір роликових ковзанів для дитини, якщо ви купуєте їх онлайн і у вас немає можливості приміряти їх? Так, це можливо зробити. Для цього потрібно ретельно виміряти довжину стопи дитини. Щоб це зробити, ніжку потрібно рівно поставити на аркуш паперу та обвести олівцем. Вимірювати довжину стопи потрібно в місці, де найбільша відстань між п’ятою па великим пальцем. До отриманої цифри рекомендуємо додати 0,5 см. Далі можна дізнатися потрібний розмір роликових ковзанів для дітей в таблиці виробника. Зазвичай більшість виробників пропонують такі таблиці в описі свого товару.

Якщо ж вам здається, що ви прогадаєте з розміром або ж ви хочете обрати модель, яка прослужить дитині не один рік, рекомендуємо роликові дитячі ковзани вибрати з розсувною конструкцією. Тоді, коли ніжка дитини підросте, ви зможете легко збільшити розмір черевика. Це ідеальне вкладення для дитини на виріст. Зазвичай у таких моделях максимальна можливість збільшення величини черевика становить 5 розмірів. Мінімальний розмір розсувних роликових ковзанів має відповідати поточному розміру взуття дитини.

РозміриРозміри

Не забудьте про захист дитини!

Як би ретельно ви не підбирали роликові ковзани, під час катання дитина не буде застрахована від падінь. Аби мінімізувати неприємні наслідки, обов’язково попіклуйтеся про захист дитини. Його потрібно використовувати від самого початку катання. Якщо дитина надягає захист перед катанням, вона зможе:

  • отримати низку позитивних вражень від катання на роликах;
  • не боятися падіння;
  • уникнути переломів, розривів зв’язок чи вивихів під час катання;
  • долучитися до спільноти ролерів.

Натомість батьки зможуть бути впевненими, що їхня дитина, випадково упавши під час катання, не отримає серйозних травм.

Рекомендуємо разом із роликами купувати і весь пакет захисту:

  • налокітники;
  • наколінники;
  • захист для долонь;
  • шолом.

Якщо екіпірування якісне, воно не сповзатиме під час катання і не тиснутиме, а добре прилягатиме до тіла.

захистзахист

Ознайомившись із різновидами роликових ковзанів та їхніми особливостями, ви зможете легко обрати оптимальну модель для своєї дитини. А знайти великий вибір дитячих роликів для хлопчиків та дівчаток різного віку ви можете в нашому інтернет-магазині товарів для дітей Lolo. Переглядайте наш каталог та обирайте найкраще для своїх дітей!