0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Пляшечки для годування: що про них треба знати батькам

10.07.2024

Найкращий варіант вигодовування новонародженого – грудним молоком: в ньому є всі необхідні для розвитку малюка корисні вітаміни та мінерали. Але часто буває так, що з яких-небудь причин грудне вигодовування неможливе узагалі або ж грудного молока матері не вистачає малюкові. Тоді молодій матусі потрібно переводити немовля на змішаний або штучний спосіб вигодовування. Тоді знадобиться такий аксесуар як дитяча пляшечка для годування. В аптеках та дитячих магазинах цей аксесуар представлений у великому асортименті, молоді батьки часто не знають, як вибрати пляшечку для годування. Аби трішки полегшити їм це завдання, сьогодні розкажемо про те, які пляшечки кращі для годування та як їх обирати.

Види дитячих пляшечок для годування

Такий дитячий аксесуар, як пляшечка для годування буває різних видів відповідно до матеріалу, з якого її виготовлено, форми соски, ємності та інших характеристик. Розглянемо детально всі особливості.

З якого матеріалу виготовляють дитячі пляшечки для годування?

Сьогодні магазини дитячих товарів пропонують батькам придбати пляшечки для годування немовляти із різних матеріалів:

1. Скляні. Добросовісні виробники виготовляють пляшечки із вогнетривкого скла. Такі аксесуари можна стерилізувати, вони повністю безпечні для дитини, мають тривалий строк експлуатації. Матеріал не змінює свій колір під впливом різних продуктів харчування. Недоліком скляних пляшечок можна назвати їхню вагу (вона більша, аніж, наприклад, у пластикових моделей) та крихкість (хоч скло і вогнетривке, але все при сильному ударі воно може розколотися).

2. Пластикові. Такі пляшечки практично найпопулярніші у молодих батьків. Співвідношення їхньої ціни та якості є досить прийнятним. Пластикові варіанти легкі, можуть витримувати високі температури. Виробники пропонують пластикові пляшечки різної форми. Це дозволяє батькам обрати такий варіант, який їм, а потім і малюкові буде зручно тримати в руках.

Але разом із тим пластик має й багато недоліків. Часте використання пляшечки може стати причиною появи мікротріщин, де з часом затримуватимуться мікроби. А обравши виріб недобросовісного виробника, можна отримати пляшечку із низькопробного пластику, в складі якого є небезпечні для здоров’я малюка компоненти. Саме тому рекомендуємо купувати пляшечки для годування в спеціалізованих крамницях від перевірених виробників.

3. Силіконові. Такі моделі досить зручні у використанні. Вони не тріскаються, мають невелику вагу. Силіконові пляшечки м’які, тому з них можна легко пролити молочко, а ось годувати малюка кашкою з такої ємності буде дуже зручно.

Форма пляшечки

Можливо, здається досить дивним те, що форма пляшечки для годування має якесь значення. Але насправді це так і є. Так, наприклад, дуже ергономічною є модель, звужена посередині. Коли малюк підросте, то таку пляшечку він зможе самостійно тримати в руках. Також вважають, що звужена посередині пляшечки сприяє тому, що всередині посудини буде менше повітря, яке малюк зможе вхопити під час годування.

Перевагою пляшечки із широким горлом можна вважати те, що її буде зручно мити та наповнювати сумішшю. А ось фігурні пляшечки мити набагато важче.

Округлі витягнуті пляшечки можуть за формою нагадувати малюкові мамині груди. Для зручності такі моделі можуть мати додаткові ручки, за які дитина зможе утримувати пляшечку.

Особливості соски

Важливий елемент пляшечки для годування – це соска. Від її особливостей часто залежить і успішність самого процесу годування. Для виготовлення соски можуть використовувати:

  • латекс;
  • силікон.

Латексні соски дуже м’які. На дотик вони можуть нагадувати шкіру людини. Такі соски зазвичай подобаються діткам. Латекс – досить ніжний матеріал. Тому замінювати такі соски доведеться часто (практично через 2-3 тижні).

Силіконові соски мають довший термін служби, аніж латексні. Якщо малюк на змішаному вигодовуванні, тоді ліпше обрати саме силіконову соску. Чому? Отримувати їжу із латексної соски легше, аніж із грудей матері. Тому, якщо дитина отримуватиме грудне вигодовування плюс штучне із латексною соскою, то вона може просто відмовитися від грудей.

За формою соски для пляшечок також бувають різні:

  • класичні – округла з видовженою основою;
  • анатомічні – зі скошеним краєм (така форма соски враховує анатомічні особливості ротової порожнини малюка).

Соски мають ще одну особливість, на яку слід звертати увагу, обираючи її. Це розмір. Від нього залежить, на який вік розрахована соска. Цю інформацію виробник зазвичай вказує на упаковці.

Від того, наскільки правильно ви оберете соску, залежатиме інтенсивність потоку їжі. Якщо малюкові буде дуже важко смоктати їжу з пляшечки, він швидко втомиться і може перестати їсти, залишившись голодним. Силу потоку можна відрегулювати кількістю отворів.

Антиколікова система

Майже всі сучасні пляшечки для годування мають так звану антиколікову систему. Вона необхідна для того, аби попередити можливе заковтування повітря під час годування. Антиколікова система буває кількох видів:

1. На дні пляшечки (під час годування малюка відкриваються додаткові отвори).

2. В сосці (конструкція і положення соски таке, що вона завжди наповнена молоком під час годування, незважаючи на те, в якому положенні пляшечка).

3. Резервуар чи кільце із системою. Конструкція пляшечки продумана таким чином, що під час годування повітря з пляшечки не проходить до шлунку малюка).

Особливості вибору пляшечки для годування

Яку вибрати пляшечку для новонародженого? Ви вже знаєте, з яких матеріалів та якої форми виготовляють пляшечки та соски. Окрім вище описаних характеристик пляшечки для годування, беріть до уваги ще й такі рекомендації:

1. Аби купити пляшечку для годування, звертайтеся до спеціалізованих магазинів дитячих товарів або ж до аптек, які дорожать своєю репутацією. Також можна запитати про сертифікат якості пляшечки. За його наявності можна бути впевненим у тому, що ви купуєте дійсно якісний та безпечний для здоров’я дитини товар.

2. Перед покупкою оцініть форму пляшечки. Вона має бути такою, аби дитині було зручно її тримати. Також ємність має поміщатися в стерилізатор.

3. Якісна пляшечка повинна мати маркування не лише на упаковці, а і на самій пляшечці.

4. Обирайте пляшечку відповідно до віку та апетиту дитини.

5. Якщо обираєте скляні пляшечки, зверніть увагу на особливість матеріалу. Ємність має бути виготовлена із жароміцного якісного скла. Тільки тоді можна бути впевненим у тому, що вона не лусне під час кип’ятіння.

6. Не забувайте, що пляшечки та соски мають термін придатності. Особливо, це важливо, коли обираєте латексну модель (якщо зберігати латекс при неправильній температурі, на ньому з’являться тріщини).

7. Купити додатковий тримач для пляшечки – це завжди хороша ідея. Коли малюк вчитиметься їсти сам, цей аксесуар йому неодмінно знадобиться.

Скільки пляшечок потрібно мати дитині?

Відповідь на це питання залежатиме від багатьох факторів. Так, наприклад, якщо малюк на грудному вигодовуванні, то в перші місяці знадобиться лише одна пляшечка на 150 мл для водички та ще одна – більша – на 300 мл для молока, яке мама може зціджувати з грудей.

Якщо ж малюк росте на змішаному типі годування або лише на штучному вигодовуванні, пляшечок знадобиться більше. Батькам варто купити 5-6 пляшечок для годування немовлят. Об’єм та розмір пляшечок має бути різний.

Як доглядати за дитячими пляшечками для годування

Усі дитячі пляшечки для годування мають завжди бути чистими. Ємності слід ретельно мити одразу після кожного годування, оскільки в залишках молочних продуктів дуже швидко розмножуються мікроби. Тому, аби не ризикувати здоров’ям малюка, пляшечки слід мити одразу ж після годування.

Аби полегшити процес миття, можна використовувати спеціальні йоржики та для пляшечок та сосок. Такі пристосування бувають різні: із силіконовими щетинками, завужені, з губкою та ін.

Мити дитячі пляшечки для годування можна в раковині або в окремому тазику. Перед початком і раковину, і тазик слід щедро облити кип’ятком та добре вимити. Спочатку пляшечки треба повністю розібрати та добре вимити кожен елемент із використанням дитячих засобів для миття посуду. Потім дитячий посуд та соски потрібно ретельно сполоснути під проточною гарячою водою, аби змити залишки миючого засобу. Після миття і пляшечки, і соску необхідно добре просушити.

За потреби пляшечки для годування немовлят можна простерилізувати. Для цього потрібно прокип’ятити їх у каструлі протягом 4-10 хвилин. Але перед тим, як це зробити, необхідно впевнитися у тому, що виробник дозволяє стерилізувати ємність та соску (для цього слід уважно прочитати інструкцію або ж інформацію з упаковки виробу). Також для ретельної очистки дитячого посуду можна купити стерилізатор.

Зверніть увагу! Пляшечку для годування слід простерилізувати перед першим її використанням.

Великий вибір якісних пляшечок для годування немовлят ви можете відшукати в нашому інтернет-магазині товарів для дітей Lolo. У каталозі на сайті представлені пластикові та скляні пляшечки від популярних брендів: Bonhomia, Canpol Babies, CHICCO, Elhee, Munchkin, Lindo, Nuvita, Suavinex. Ми весь час працюємо над поповненням свого асортименту, аби ви могли обирати найкраще для своїх дітей.

Коробко Марія
Автор статті:
Коробко Марія