0
Ваш кошик порожній!

Ви ще не вибрали жодного товару.

Пальчиковий театр. Чим зайнятися вдома?

Чого тільки не знайдеш в домашньому арсеналі молодих батьків для розваги дитини: ляльки, машинки, кубики, розвиваючі набори, конструктори - кількість іграшок зростає з неймовірною швидкістю. Але часто мами і тата невиправдано забувають про маленькі іграшки-фігурки, які надягають на пальці, - про пальчиковий театр. Постановка казкових сюжетів за допомогою маленьких іграшок корисна для дітей: підходить для ігор маленьких діток, школярів, і дорослих з дітьми.

Пальчиковий театр: що це за розвага?

Комплект для дитячого театру складається з фігурок-персонажів, які можна одягати на пальці. Найчастіше в комплект входять герої з однієї казки. Також є комплекти, зібрані за тематичним принципом, наприклад, фігурки людей або тварин. У комплекті можуть бути елементи декорацій. Деякі пальчикові театри виробники комплектують навіть сценою.

Чи є користь від пальчикового театру?

Постановка казкових сюжетів за допомогою маленьких іграшок корисна для дітей:

  • покращує дрібну моторику рук (рухи персонажів на сцені - це «робота» кисті рук, і щоб персонажі злагоджено рухалися, знадобиться вміння контролювати свої рухи);
  • концентрує увагу і розвиває посидючість (щоб не пропустити вихід свого героя на сцену, малюкові потрібно буде уважно стежити за тим, що відбувається);
  • тренує пам'ять (беручи участь в такому вигляді ігрових постановок, юному акторові потрібно буде вивчити репліки свого персонажа);
  • розвиває уяву і фантазію (особливо, якщо на сцені імпровізоване подання);
  • збільшує словниковий запас (озвучуючи свого героя, дитина буде вчитися розгорнуто висловлювати свої думки, збільшуючи словниковий запас);
  • розвиває просторове мислення (ігрові театральні постановки допоможуть відточити розуміння слів: вліво / вправо, вгору / вниз, наступний / попередній);
  • дозволяє виявити свої артистичні таланти і творчі здібності;
  • допомагає набути впевненості в собі (виступаючи перед глядачами, дитина зможе стати більш впевненим і товариським).
Рукавичка "Айболит" (В072/1)
Код 53440
 
ОТ 99
Рукавичка "Колобок" (В079)
Код 53449
 
ОТ 99

Але головне в пальчиковому театрі - це можливість відкрити і показати синові або дочці світ казки, яку вони можуть придумати самі. З таким ігровим набором дитина зможе виконувати відразу три ролі: режисера, актора і глядача. Ким він буде сьогодні, вибирати тільки йому. За допомогою гри на сцені дитина зможе в ігровій формі «пропрацювати» повчальні ситуації. Наприклад, мама може запропонувати малюку розіграти історію на тему: зайчик поскакав від мами в ліс. Що з ним може трапитися в лісі? За допомогою таких навідних запитань можна провести з дитиною повчальну бесіду; веселі ігрові сценки допоможуть обіграти різні важливі в житті дитини моменти, наприклад, його перший похід в дитячий садок або дружбу з іншими дітками.

За допомогою театральної гри мініатюрними лялечками можна не тільки роз'яснити дитині ту чи іншу життєву ситуацію, а й насварити його так, щоб він не образився, показавши зі сцени, наскільки його вчинок нечемний.

Крім усього вище сказаного, пальчиковий театр - це ще й гарна можливість провести час з дитиною за цікавою грою, коли мама і малюк виконують свої ролі на рівних, і малюк при цьому відчуває себе повністю самостійним.

Як грати

Вибір персонажів і спосіб гри з пальчиковим театром залежить від віку малюка. Дітки півтора-двох років можуть грати однією рукою, розігрувати сюжет з крихтами цього віку варто з мінімальною кількістю героїв.

Дитина в 3 роки може вже використовувати 2 руки. Трьохлітку можна задіяти в більш складних сюжетах. А вже через рік юний актор зможе сам придумувати і розігрувати нові сюжети.

Щоб можна було легко придумувати нові історії для постановки на театральній сцені, знадобиться набір з мінімум 10 фігурок. Бажано, щоб в ньому були фігурки людей, наприклад, мами / тата, бабусі / дідуся, діток, а також тварин: лисички, вовчика, зайчика, курочки і так далі. Перед початком виступу дозвольте дитині познайомитися з іграшками, уважно їх розглянути, помацати, приміряти. Для першої постановки краще вибрати добре відому дитині казку, можна ще раз прочитати її разом з ним, розглянути особливості характеру кожного персонажа і всі ілюстрації, які є в книжці. Щоб малюк зрозумів, як пальчикові персонажі рухаються по сцені, покажіть йому перший сюжет самі, поясніть, як лялечки надягають на пальці. Якщо на сцені одночасно має бути два персонажа, задійте дві руки.

Першу виставу покажіть дитині самі. Другий-третій раз довірте їй зіграти роль одного персонажа, можна навіть другорядного, з невеликою кількістю слів. Коли дитина отримає певний досвід сценічної гри, можна запропонувати йому зіграти в казці складніше, також декорації можна зробити більш деталізованими. Пальчиковий театр можна використовувати для розігрування і віршованих творів, які оповідають про різні дії. Якщо дитині подобається такий тип театру, запропонуйте йому розігрувати всі прочитані казки.

На придуманій сцені не обов'язково дотримуватися сценарію, можна і навіть потрібно імпровізувати. Такі постановки дозволять привнести в уже відому казку цікавий поворот, а дитина зможе відчути себе справжнім сценаристом.

Хочете придбати оригінальні фігурки для дитячого пальчикового театру? Тоді ласкаво просимо в інтернет магазин дитячих товарів LOLO. Тут вас чекають десятки варіантів оригінальних наборів для маленьких акторів і режисерів театральної сцени.

Лялька-рукавичка Царевич, Копиця
Код 53166
150 грн

Тип: люди

Лялька-рукавичка Каченя, Копиця
Код 53146
195 грн

Тип: птахи